Main Content

ŠPECIÁL: 7 zaujímavých variánt brankárskej výstroje

sobota, 11. február 2012 16:01 | Autor: Dominika Mariňáková

ŠPECIÁL: 7 zaujímavých variánt brankárskej výstroje
ŠPECIÁL: 7 zaujímavých variánt brankárskej výstroje | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk, foto google a SITA

Pri sledovaní hokeja mnohým ľuďom prekáža fakt, že všetci hráči sú oblečení rovnako: dres, kraťase, štucne, prilba: všetko v tej istej farbe. Často sa potom stáva, že človek v prvom momente ani nepostrehne, kto dal gól či komu patril ten nádherný bodyček.

Predsa len sú však na ľade aj hráči, ktorí sa od ostatných jasne odlišujú. Brankári, tie zvláštne duše, ktoré sa dobrovoľne nechávajú obstreľovať pukmi, volia neraz nevšedný, občas až výstredný výzor svojich výstrojov. My vám prinášame najzaujímavejšie z nich.


  Men in black

Viacerí experti tvrdia, že z praktického hľadiska je čierna farba najmenej vhodnou na výstroje hokejových brankárov, pretože aj napriek veľkej rýchlosti sa útočníci vedia vďaka nim rýchlo zorientovať a v kontraste s bielym ľadom sú brankári v takejto výstroji výborným terčom. Niektorí páni, ako napr. Nemec Daniar Dshunussow či Ilya Bryzgalov (ešte v drese Ducks) to napriek tomu riskli a treba uznať, že ich čierne výstroje v kombinácii s oranžovou sa dizajnérom naozaj vydarili.


 
  Ružová je in

Že ružová k tvrdému, mužskému športu ako je hokej nepasuje? Omyl! Viacerí hráči NHL sa zapojili do kampane boja proti rakovine prsníka (Hockey Fights Cancer) a aby poukázali na tento problém, ozdobili svoj výstroj nápadnou ružovou farbou. Väčšine hráčov stačili ružové šnúrky do korčúľ, ružová páska na hokejke či maska ozdobená motívom ružovej stužky ako v prípade gólmana Minnesoty Wild Josha Hardinga. Svojsky sa k celej veci postavil brankár NY Islanders Rick diPietro, ktorý sa odel do ružovej od hlavy po päty. Opatrnejšiu variantu zvolil Carey Price (Montreal Canadiens). Výstroje  oboch brankárov šli po pár zápasoch do dražby, ktorej výťažok putoval na konto nadácie Boja proti rakovine.

Nielen brankári z NHL, ale aj mnohí amatérski nadšenci si zjavne vzali príklad zo svojich idolov a zaobstarali si chrániče práve v tejto nežnej farbe. Niektorí si však svoje rozhodnutie veľmi rýchlo rozmysleli: napr. brankársky set ITECH bol ponúknutý na predaj, pričom dotyčný uvádzal, že v ňom odchytal len pár tréningov. Nuž, zrejme nezniesol tie obdivné pohľady od ostatných hráčov, keď v týchto kráskach vykorčuľoval na ľad.


 
  Dve farby stačia


Odlíšiť sa od svojich brankárskych kolegov a zároveň skombinovať výstroj s farbou dresu nie je vždy ľahké. Často sa brankári rozhodnú pre kombináciu 2 farieb, ktoré žiaria na rôznych častiach ich výstroja. Výsledok potom môže byť takýto.


 
  Za klub položím aj vlastnú dušu! Či betóny?

Podobným prípadom sú brankári, ktorí majú znak svojho tímu nielen na drese či maske, ale po novom už aj na ostatných častiach výstroja, napr. na betónoch. Nuž, keby si náhodou niekedy zabudli obliecť dres, aspoň by nebol problém zistiť, za ktorý tím vlastne chytajú :)


 
  Kvetinky, všade samé kvetinky...


Hokej je v prvom rade o radosti a zábave. S týmto tvrdením sa evidentne stotožnili tí, ktorých výstroje žiaria mnohými farbami, rozkvitajú na nich kvety či pozerá z nich Homer Simpson. Na svoje si prídu aj milovníci kartových hier, pavúčieho muža či oddychu v štýle: zapadajúce slnko farbiace obzor do oranžova, pláž, palmy.


    
  To ti chytím do zubov!

Hráč unikol po krídle, napriaha k strele, zdvihne hlavu a... z bránky na neho zlostne cerí zuby rozzúrená šelma. Snaha zastrašiť protivníka spôsobila, že rôzne desivé motívy či motívy dravých zvierat na výstrojoch sa už zaradili medzi klasiku. Typickým príkladom je Ray Emery (v drese Atlantu) či Kelly Hrudey (San Jose Sharks). 


  
  Retro štýl

Najväčší boom v oblasti dizajnu brankárskych výstrojov sa netýka posunu vpred. Práve naopak. Veľa brankárov z NHL si v poslednom čase aspoň na pár zápasov oblieklo tzv. retro výstroj, ktorý sa výzorom nápadne ponáša na to, čo si obliekali ich predchodcovia v 60-tych až 90-tych rokoch. V súčasnosti už takmer každý výrobca hokejovej výstroje vyrobil svoju verziu starých kožených betónov a rukavíc, ktorá je medzi brankármi veľmi populárna.