Main Content

V Bielorusku bez množstva skúsených reprezentantov, no s odhodlaním uspieť

piatok, 10. február 2012 11:49 | Autor: Dominika Mariňáková

V Bielorusku bez množstva skúsených reprezentantov, no s odhodlaním uspieť
V Bielorusku bez množstva skúsených reprezentantov, no s odhodlaním uspieť | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk, citácie SITA, foto SITA

Reprezentačná sezóna sa prehupla do svojej druhej polovice a naši hokejisti práve v týchto dňoch odohrajú svoj prvý turnaj v roku 2012, po Nemeckom a Rakúskom pohári celkovo tretí v tejto sezóne.

Na turnaji s názvom BelSwissBank sa dnes o 14:30 SEČ predstavia v zápase so Švajčiarskom, v sobotu si zahrajú o umiestnenie proti jednému z dvojice Bielorusko – Nemecko.

Vzhľadom na to, že termín májových MS vo Fínsku a Švédsku sa blíži, tréner Slovenska Vladimír Vůjtek sa chcel práve na tomto turnaji utvrdiť o výkonnosti hráčov, ktorí by mohli tvoriť základ tímu v záverečnej príprave pred Majstrovstvami.  Avšak tak ako pred predchádzajúcimi turnajmi, aj teraz obdržal množstvo ospravedlneniek od hráčov, ktorí z rôznych príčin odmietli pozvánku do bieloruského Minsku.

,,Samozrejme, že niektorí hráči ako napríklad Branko Radivojevič či Dominik Graňák sú naozaj zranení a napríklad taký Martin Štrbák sa ospravedlnil z osobných dôvodov. Či už je to on, Ľuboš Bartečko alebo ďalší, ktorí tú reprezentáciu ťahali 10 rokov, dá sa to ospravedlnenie pochopiť a môžu si to dovoliť.“


O inom je to však s ospravedlneniami hráčov z klubových dôvodov, kde bol problém najmä s klubmi ruskej KHL: ,, Už od začiatku sezóny nám ruské kluby avizovali, že neuvoľnia niektorých hráčov. Bohužiaľ, k tejto situácii prišlo. Voči ruskému národnému tímu si to nedovolia, voči slovenskému áno. Nie je to správne. Ide napríklad o CSKA Moskva či Dynamo Minsk.“

Klub sa síce môže vyjadriť, že si neželá, aby jeho hráč počas sezóny reprezentoval svoju krajinu, posledné slovo má však v tomto prípade predsa len samotný hráč a práve prístup viacerých z nich bol najväčším sklamaním pre kouča slovenskej reprezentácie. "Mysleli sme si, že hráči, ktorí hrajú v Bielorusku, budú v Minsku radi reprezentovať. Bohužiaľ, dali prednosť iným záujmom. Zdá sa mi to smiešne, pretože 36-ročný Kaľužnyj nie je unavený, rovnako ani Nedvěd. Stále sa vyhovárame, že musíme robiť niečo iné, nie reprezentovať. Nečakal som to takto. Zdá sa mi nefér, keď sa niektorí hráči ospravedlnia zo všetkých troch turnajov. Ako ich máme nominovať na majstrovstvá sveta alebo do prípravy, keď ich nepoznáme? Tu v podstate nejde o samotné kluby, pretože tie nám nezakazujú brať hráčov. Namiesto toho prídu za hráčom a povedia mu, aby sa ospravedlnil, lebo si neželajú, aby šiel hrať za národný tím. Českí hráči, ktorí sú si vedomí svojej ceny pre tím, povedia: ´Nepustíte ma, tak ja končím a nájdem si klub, kde ma na reprezentačné akcie budú púšťať.´ Naši hráči sa asi boja, že si nový klub nenájdu, sú preto ochotní obetovať národný tím a poslúchajú ruských manažérov.“

Že sa takýto prístup nášmu realizačnému tímu nepáči a odmieta ho naďalej tolerovať, potvrdil svojimi slovami aj generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora: Niektorí hráči si už zatvorili dvere do reprezentácie, mená konkretizovať nebudem.”

Na jednej strane je smutné, že sa hráči takto stavajú k reprezentácii, na druhej strane aspoň dostanú šancu ukázať sa noví, mladí perspektívni hráči. Jedným z nich je aj Richard Rapáč z Popradu, ktorý sa po príchode zrejme nevyhne príspevku do klubovej pokladnice za premiérovú reprezentačnú pozvánku: ,,...rád však zaplatím, pretože je pre mňa cťou byť v reprezentácii.“

Medzi najskúsenejších reprezentantov v tomto výbere patrí kapitán Ivan Baranka, ako aj jeho asistent Roman Kukumberg. S druhým ,,Á-čkom,, na drese sa predstaví Kristián Kudroč.

Napriek neúčasti mnohých skúsených hráčov si aj tento výber trúfa na čo najlepšie umiestenie. Ako správny kapitán to za všetkých vyjadril práve Ivan Baranka: ,,Klamal by som, ak by som povedal, že cestujeme do Bieloruska bez ambície vyhrať turnaj.“ Rovnaký názor zdieľajú aj ostatní reprezentanti: ,,Základom bude, aby sme hrali dobre ako tím. V novembri sa nám turnaj vydaril, decembrový už nebol z našej strany taký ideálny. Dúfam, že nadviažeme na prvú akciu.“ uviedol mladý center Juraj Mikúš, ktorý je jedným z 8 hráčov, ktorí prijali pozvánku na všetky tohtosezónne reprezentačné turnaje.

Kvôli neustále sa meniacim finančným predstavám žiaľ STV neponúkne naživo žiaden zápas našich reprezentantov na tomto turnaji, a tak nám neostáva nič iné, len držať im na diaľku palce a dúfať, že sa opäť vrátia domov s výbornými výsledkami.

Brankári:
Peter Hamerlík (Oceláři Třinec/ČR, 7 reprezentačných štartov/0 gólov),
Július Hudáček (Södertälje/Švéd, 5/0)
Obrancovia:
Ivan Baranka (Spartak Moskva/Rus., 46/3),
Milan Hruška (Kometa Brno/ČR, 8/1),
Kristián Kudroč (Ässät Pori/Fín., 19/0),
Vladimír Mihálik (Timra IK/Švéd., 15/1),
Michal Sersen (Sparta Praha/ČR, 29/2),
Richard Stehlík (Atlant Mytišči/Rus., 71/2),
Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, 43/1),
Ján Tabaček (HC Košice, 13/0)
Útočníci:
Mário Bližňák (Sparta Praha, 5/0),
Tomáš Bulík (HC Slovan Bratislava, 25/1),
Vladimír Dravecký (HC Košice, 17/3),
Marcel Haščák (HC Košice, 13/1),
Marek Hovorka (Rytíři Kladno/ČR, 3/0),
Roman Kukumberg (Slovan Bratislava, 90/20),
Adam Lapšanský (HC Sparta Praha/ČR, 2/1),
Michel Miklík (HC Košice, 17/3),
Juraj Mikúš (TPS Turku/Fín, 43/6),
Richard Rapáč (HK AutoFinance Poprad, 0/0),
Štefan Ružička (Spartak Moskva/Rus., 34/13),
Rastislav Špirko (HC Lev Poprad, 13/1).

Realizačný tím:
Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Michal Malina, Samuel Petráš (maséri), Branislav Prokop (fyzioterapeut), Ján Urban (výstrojový manažér).