Main Content

Ocenenie pre brankárov Caroliny Hurricanes: Sú najlepšou dvojicou tohto ročníka

piatok, 29. apríl 2022 09:46 | Autor: TASR

Frederik Andersen
Frederik Andersen | zdroj: IG Carolina Hurricanes

Dán Frederik Andersen a Fín Antti Raanta z Caroliny získali cenu William M. Jennings Trophy, ktorú v hokejovej NHL udeľujú dvojici brankárov chytajúcich za tím s najnižším počtom inkasovaných gólov. Podmienka je, aby brankár odohral v základnej časti minimálne 25 zápasov.

Hurricanes, ktorí ukončili základnú časť v noci na piatok domácim súbojom s New Jersey (6:3), dostali počas sezóny 202 gólov v 82 stretnutiach, čo je najmenej spomedzi všetkých tímov. Hráči Calgary inkasovali 203-krát, New York Rangers 205-krát, pričom obe mužstvá čaká v závere dlhodobej časti ešte jeden zápas.

Andersen aj Raanta odchytali svoju prvú sezónu v Caroline, ktorú posilnili 28. júla 2021 ako voľní hráči. Postarali sa o prvú Jenningsovu trofej v histórii organizácie Hurricanes/Hartford Whalers. Stali sa aj prvým duom, ktoré získalo ocenenie hneď v premiérovej sezóne za nový klub.

Tridsaťdvaročný Andersen odchytal za "hurikánov" 52 zápasov, priviedol ich k 35 víťazstvám, mal druhý najlepší ligový priemer inkasovaných gólov (2,17 na zápas) a štvrtú najlepšiu úspešnosť zásahov (92,2 percenta). Dosiahol aj štyri čisté kontá. Andersen vybojoval Jenningsovu trofej už v drese Anaheimu v sezóne 2015/2016 a stal sa iba ôsmym brankárom v histórii, ktorý dokázal získať túto trofej v dvoch rôznych tímoch. Rovnaký kúsok sa v minulosti podaril aj Slovákovi Jaroslavovi Halákovi, ktorý sa stal držiteľom William M. Jennings Trophy ako hráč St. Louis Blues i Bostonu Bruins.

Tridsaťdvaročný Raanta odchytal za Hurricanes 28 duelov, v ktorých slávil s tímom 15 víťazstiev, pričom priemer inkasovaných gólov stlačil na 2,45 na zápas, dosiahol 91,2-percentnú úspešnosť zákrokov a dvakrát si udržal čisté konto. Informácie pochádzajú z oficiálneho webu NHL.