Main Content

Bude Liga majstrov končiť novým formátom? V hre je aj Final Four

piatok, 29. apríl 2022 08:38 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Európska futbalová únia (UEFA) pracuje na novom formáte finále Ligy majstrov. V hre je aj vyvrcholenie súťaže v podobe Final Four, ktoré sa používa v basketbale či hádzanej. Bolo by súčasťou balíka zmien, ktorý UEFA schválila vlani s platnosťou od sezóny 2024/25.

Formát vyskúšali už v ročníku 2019/2020, ktorý sa dohrával neskôr pre pandémiu koronavírusu. Štvorica semifinalistov sa vtedy stretla na neutrálnej pôde v Lisabone a v priebehu dvoch dní odohrali dohromady dva semifinálové zápasy, ktorých víťazi odohrali finále v tom istom dejisku v ten istý týždeň.

Výhoda návrhu je možnosť zorganizovania tzv. "Týždňa futbalu", ktorý by mohol mať bohatý sprievodný program s možnosťou usporiadania ďalších turnajov mládeže alebo žien. Na druhej strane však kluby prídu o domácu atmosféru a klesne aj zisk z televíznych prenosov.

Už schválené zmeny prinesú zhruba o 100 zápasov viac a počet účastníkov za zvýši z 32 na 36. Final Four bude jedným z predmetov diskusie najbližšieho kongresu UEFA, ktorý sa uskutoční 11. mája vo Viedni. Informácie priniesli španielske denníky As a Marca.