Main Content

Auston Matthews sa zapísal do histórie. Kde sú jeho limity?

streda, 27. apríl 2022 13:23 | Autor: TASR

Auston Matthews
Auston Matthews | zdroj: TASR

Auston Matthews sa zapísal do histórie hokejovej NHL. Center Toronta Maple Leafs sa stal prvým americkým rodákom a 21. hráčom profiligy, ktorý strelil 60 gólov v základnej časti. Významný míľnik dosiahol 24-ročný útočník v noci na stredu, keď k domácemu víťazstvu nad Detroitom Red Wings (3:0) prispel dvoma presnými zásahmi.

Naposledy strelil 60 gólov kapitán Tampy Bay Steven Stamkos, ktorý míľnik dosiahol vo svojom poslednom 82. zápase sezóny 2011-12. Na ďalší výnimočný zápis si tak fanúšikovia NHL museli počkať desať rokov. Matthews najskôr v prostrednej časti blafákom otvoril skóre duelu a potom v tretej tretine v presilovke po individuálnej akcii presnou strelou švihom do vinkla rozjasal vypredanú Scotiabank Arenu. “Je to úžasné. Z reakcie publika a spoluhráčov som mal zimomriavky. Hreje ma, že mi to všetci priali. Je to dôkaz toho, ako držíme v šatni spolu. Sme ako bratia,” povedal pre nhl.com Matthews, rodák z kalifornského San Ramon.

Magickú šesťdesiatku mal na dosah Matthews už dávnejšie, ale v závere základnej časti ho pribrzdilo zranenie. Americký útočník prekonal klubový rekord Maple Leafs, ktorý držal Rick Vaive svojim 55. gólom proti Dallasu Stars 7. apríla.

V tom istom zápase pridal v predĺžení aj 56. zásah a stanovil nový rekord v počte gólov amerických rodákov, keď prekonal zápisy Kevina Stevensa (1992-93 s Pittsburghom Penguins) a Jimmyho Carsona (1987-88 s Los Angeles Kings). O dva dni neskôr strelil dva góly Montrealu Canadiens, ale v ďalších troch vystúpeniach neskóroval a potom vynechal tri zápasy pre nešpecifikované zranenie. Po návrate sa nezapísal medzi strelcov ani v zápasoch s Floridou Panthers a Washingtonom Capitals, ale napokon v predposlednom zápase Maple Leafs základnej časti dosiahol vzácny míľnik, ktorý mu takmer ušiel medzi prstami.

Na 60 gólov potreboval Matthews 73 zápasov, čo je najlepší výkon v NHL v tomto storočí. Alexander Ovečkin, ktorý v sezóne 2007-08 strelil 65 gólov, dal svoj 60. zásah v 76. zápase a Stamkos pred desiatimi rokmi v 82. Od sezóny 1991-92 je na čele tejto tabuľky Alexander Mogiľnyj, ktorý dal 60. gól v 53. zápase.

Pred Matthewsom sú za uplynulých 30 rokov už len Mario Lemieux, Brett Hull a Teemu Selänne. “Je to unikátne, špeciálne. Veľmi sa z toho teším. Auston je veľmi cieľavedomý, tvrdo na sebe pracuje a dočkal sa zaslúženého míľnika,” povedal o svojej superhviezde tréner Sheldon Keefe.

Matthews hrá v NHL šiestu sezónu, v každej sa dostal nad 30 gólov. Jeho doterajší rekord bol 47 presných zásahov v ročníku 2019-20. Rekordérmi v počte 60-gólových sezón v NHL sú Mike Bossy a Wayne Gretzky, obom sa to podarilo v kariére päťkrát.