Main Content

Vlado bola to adrenalínová jazda. Ďakujeme!

utorok, 31. január 2012 15:35 | Autor: Filip Chudý

Vlado  bola to adrenalínová jazda. Ďakujeme!
Vlado bola to adrenalínová jazda. Ďakujeme! | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes je posledný deň Vladimíra Weissa pri slovenskej futbalovej reprezentácií. S prezidentom SFZ Jánom Kováčikom sa dohodol na predčasnom ukončení spolupráce a finančnom odškodnom 105 000 eur. Ale každý koniec je iba novým začiatkom.

Bola to adrenalínová jazda! Takto by sa dalo v skratke zhrnúť pôsobenie Vladimíra Weissa pri kormidle reprezentácie. Keď v lete roku 2008 začal svoju misiu, neveril našej reprezentácií takmer nik. Tvrdilo sa, že Slovensko nemá kvalitných hráčov schopných dosiahnuť veľké veci. Po výsledkových direktoch, ktoré naša reprezentácia dostávala predtým v krátkom čase, bola skepsa v plnej miere oprávnená. Aj práve preto prišiel Vladimír Weiss. Na začiatku popri reprezentácií ešte absolvoval labutiu pieseň s Petržalkou, ktorá účinkovala ako úradujúci majster v predkolách LM. Jeho prvý zápas s Gréckom (0:2) mu otvoril oči a ukázal, že práce bude mať až neočakávane veľa. Preto označil nasledujúci zápas doma proti Severným Írom ako svoj najťažší v živote. Vstup do kvalifikácie takým aj bol a víťazstvom 2:1sa vykopali základy neskorších úspechov. Následná prehra v Slovinsku nás síce pribrzdila, ale zmena v myslení ešte iba mala prísť.

Zápasom jesene bol domáci súboj s Poľskom a ako sa ukázalo práve tu sa nastavil kurz smer k brehom JAR. Stal sa totiž prvý Weissov zázrak!



Zimovali sme teda na čele tabuľky a už aj reálne verili, že sa náš sen môže podariť. Pred nami bol , ale zápas v Česku a v hlavách český komplex, ktorým nás nainfikovali hokejisti. No čo je realitou na ľade na tráve neplatí! Česi dostali K.O. v priamom prenose a my sme tam boli doma! Stal sa totiž druhý Weissov zázrak!



V tej chvíli sme mali priame spojenie do Afriky a už len my sami sme si mohli cestu zahatať. Domáca prehra so Slovinskom nás síce spomalila, ale nezastavila, pretože Weissov zázrak bol dovŕšený a to najlepšie iba malo prísť!



MS vo futbale sú vrcholom pre každého zúčastneného a boli aj naším. Prvé dva zápasy nevyšli podľa predstáv a niektoré médiá začali s negativizmom a urážaním mužstva. To zle znášali hráči, ktorí požiadali Vladimíra Weissa, aby s tým niečo urobil. A on možno aj nevedomky urobil najlepší ťah vo svojej trénerskej kariére, ktorý bol paradoxne začiatkom jeho konca pri reprezentácií.



Sila jedného slovného spojenia obletela svet a upriamila pozornosť iba na neho. Hráči mali zrazu pokoj a spoločne sa spojili a dokázali poraziť tých najlepších. Úradujúci majstri sveta Taliani teda skončili, ale my sme dosiahli už iba ťažko prekonateľný úspech.



Po návrate domov nastal pre náš futbal vytúžený okamih a Vladimír Weiss odolal volaniu peňazí. Zostal pri reprezentácií a do novej zmluvy si dal podmienky, po ktorých túžil už dávno predtým. Nikto nenamietal a každý vedel o tom, že chce trénovať opäť aj v klube. Po MS nastali zmeny vo vedení SFZ a začali prvé špekulácie o jeho konci. Po úspešnom štarte do kvalifikácie ME sa v zime začalo špekulovať o jeho odchode do Ruska. Neskôr sa neuskutočnil ani jeho odchod do Legie Varšava, pretože SFZ nesúhlasil. A tak vyšlo až spojenie so Slovanom Bratislava.

Vladimír Weiss si trúfol na tú najťažšiu kombináciu akú mohol zvoliť. Bol doma pod neustálim tlakom verejnosti, každý deň na očiach. Do toho sa primiešal únik informácií o jeho zmluve a napäté vzťahy so SFZ boli na maxime. Nepomohol ani neúspešný záver kvalifikácie a bolo len otázkou času keby príde koniec. Vladimír Weiss chcel pracovať ďalej, ale bojovať už nemienil, pretože ťažká jeseň ho evidentne obrala o zvyšok síl. Pochopil, že nemalo zmysel zápasiť proti vedeniu, ktoré ho nechcelo. Tak ustúpil a urobil veľké gesto, keď sa vzdal minimálne 700 000 eur, ktoré by dostal, keby sa postavil na hlavu a zmluvu dodržal. Dohoda bola uzavretá minulý týždeň a zverejnená v momente ako Vladimír Weiss odletel so Slovanom do Španielska. Vladimír Weiss takto upriamil svoju pozornosť iba na klubové záležitosti a od médií má takto potrebný pokoj.

Skončila sa teda Weissova éra pri reprezentácií, ale s chladnou hlavou môžeme napísať, že iba tá prvá. Na MS bol najmladším trénerom a je iba otázkou času, kedy sa vráti. O 5, 10 či 20 rokov? Je to vlastne jedno, pretože priestor pre schopného a úspešného trénera sa nájde vždy a bolo by hlúposťou takéhoto trénera v budúcnosti nevyužiť! Aj Ján Kováčik totiž zistil, že také ľahké s nástupcom to nie je a možností je menej ako málo. Nie je dobré, že takýto schopný tréner pri reprezentácií končí, ale môže to pomôcť utriasť rozbúrenú hladinu v slovenskom futbale. Weiss prišiel k reprezentácií s ideou o zmene v našom futbale a môžeme napísať, že sa mu to aj sčasti podarilo. Minimálne už máme reprezentáciu schopnú sa merať so svetovou špičkou a predovšetkým máme my všetci vieru v jej schopnosti. To Weiss pri nástupe nemal a preto, to bude mať jeho nástupca o to ľahšie, či ťažšie?
 

Odporúčané články