Main Content

Kaprizov prepísal históriu Wild. Padol aj rekord Mariána Gáboríka

sobota, 23. apríl 2022 12:29 | Autor: TASR

Kirill Kaprizov
Kirill Kaprizov | zdroj: TASR

Hokejisti Edmontonu si zabezpečili účasť v play off NHL. Istotu získali domácim víťazstvom nad Coloradom 6:3, na ktorom sa hetrikom a asistenciou podieľal Evander Kane. Kapitán Connor McDavid si pripísal tri asistencie a so 116 bodmi sa vrátil na čelo hodnotenia produktivity celej súťaže, keď sa odpútal od Jonathana Huberdeaua z Floridy. Oilers zvíťazili vo štvrtom zápase za sebou.

Kane dosiahol štvrtý hetrik v profiligovej kariére a premiérový v drese Oilers. "Vybojovali sme cenné tímové víťazstvo a je skvelé, že sa nám pred domácim publikom podarilo zaistiť si play off. V prvej tretine sme začali trochu vlažne, nehrali sme tak, ako sme si povedali pred zápasom, no druhú sme odštartovali výborne a ťažili sme z toho po celý zvyšok stretnutia," povedal pre web nhl.com Kane. Ten posilnil Edmonton 27. januára po tom, ako s ním predčasne ukončili zmluvu "žraloci" zo San Jose. "Som za neho šťastný, Evander prežíva zaujímavú sezónu. Som rád, že chcel prísť do Edmontonu a stať sa súčasťou organizácie Oilers. Má veľkú zásluhu na tom, kde sme teraz, a je nabudený, aby ukázal rovnaký štýl hry aj v play off," chválil zverenca tréner "olejárov" Jay Woodcroft, ktorého mrzelo iba zranenie elitného obrancu Darnella Nursea. Avalanche nepomohli ani dva presného zásahy Valerija Ničuškina.

Washington uspel na ľade Arizony 2:0. Slovenský obranca Martin Fehérváry odohral za Capitals vyše 20 minút a pripísal si plusový bod, tri bodyčeky a tri zblokované strely. Conor Sheary dal víťazný gól a asistoval pri zásahu Johna Carlsona do prázdnej bránky. V súboji dvoch českých brankárov sa s čistým kontom radoval Vítek Vaněček, ktorý chytil všetkých 19 striel Coyotes. Tešil sa zo štvrtej nuly v sezóne a celkovo šiestej v kariére v NHL. Jeho krajan a náprotivok v bránke domácich Karel Vejmelka inkasoval iba raz z 28 striel. "Nemyslím si, že by sme si vypracovali tonu šancí. Súper hral zodpovedne v defenzíve, my sme sa však držali našej hry až do konca," zhodnotil duel tréner "Caps" Peter Laviolette.

Columbus prehral štvrtý zápas za sebou, keď podľahol doma Ottawe 1:2 po samostatných nájazdoch. Jediný úspešný exekútor v rozstrele bol Tim Stützle. Minnesota si poradila s nováčikom zo Seattlu 6:3 a slávila štvrté víťazstvo v sérii. Kirill Kaprizov sa na triumfe podieľal gólom a tromi asistenciami a ako prvý hráč v klubovej histórii prekonal métu 100 bodov v jednej sezóne. Po 77 dueloch má na konte 101 bodov (45+56). Ruský krídelník je siedmy hráč, ktorý v tejto sezóne pokoril stobodovú hranicu, čo sa predtým stalo v ročníku 2006/2007.

Kevin Fiala sa blysol piatimi asistenciami, čo je takisto klubový rekord, Joel Eriksson Ek zaznamenal dva góly a asistenciu. Matt Boldy si pripísal asistenciu a bodoval v ôsmom zápase za sebou, čím prekonal nováčikovský klubový rekord Mariána Gáboríka z ročníka 2000/2001. S 37 bodmi (15+22) v 43 zápasoch zlepšil aj jeho zápis z nováčikovskej sezóny, v ktorej slovenský útočník nazbieral 36 bodov (18+18) v 71 vystúpeniach. Boldy zaostáva už len za klubovým maximom Kaprizova (51). "Divosi" vytvorili aj dva tímové rekordy 50. víťazstvom v sezóne a 107 bodmi.