Main Content

Riaditeľ WTA sa búri. Nepáči sa mu, že Rusky majú pykať za vojnu na Ukrajine

streda, 16. marec 2022 11:37 | Autor: TASR

Tenis - ilustračný obrázok
Tenis - ilustračný obrázok | zdroj: TASR

Riaditeľ Ženskej tenisovej asociácie (WTA) Steve Simon uviedol, že Rusky nesmú byť penalizované za konanie "autoritárskeho vedenia" ich štátu. Reagoval tak na ich obavy, že by im mohlo hroziť úplné vylúčenie z turnajov. Asociácia tenisových profesionálov (ATP) a WTA už skôr v reakcii na inváziu na Ukrajinu umožnili ruským a bieloruským tenistom hrať pod neutrálnou vlajkou.

"Nikdy sme športovkyniam nezakazovali zúčastňovať sa na turnajoch v dôsledku politického postoja, ktoré zaujalo vedenie ich krajiny. Muselo by sa stať niečo naozaj výnimočné, aby sa to zmenilo," uviedol Simon pre agentúru DPA. Britský minister športu Nigel Huddleston uviedol, že ruským tenistom vrátane doterajšieho lídra svetového rebríčka Daniila Medvedeva hrozí neúčasť na grandslamovom Wimbledone, ak verejne nezaujmú postoj proti svojmu prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

"Veríme, že od toho upustia, pretože by to spôsobilo mnoho ďalších problémov. Dúfam, že budeme pokračovať v sankciách a vo všetkom, čo vedie k dosiahnutiu mieru. Tenisti sú však nevinné obete a myslím si, že ich izolácia nie je spravodlivá," dodal Simon k prípadnému zákazu účasti na turnajoch zo strany štátnych orgánov.