Main Content

Zlatá lopta podlieha zmene. Bude toto férovejší spôsob odmeňovania?

piatok, 11. marec 2022 17:21 | Autor: TASR

Zlatá lopta
Zlatá lopta | zdroj: TASR

Magazín France Football bude po novom udeľovať Zlatú loptu za výkony počas jednej futbalovej sezóny, nie za obdobie jedného kalendárneho roka. Organizátori prestížnej ankety oznámili v piatok aj ďalšie zmeny, medzi ktoré patrí zníženie počtu hlasujúcich. Chcú sprehľadniť proces hlasovania, v ktorom sa už nebudú zohľadňovať úspechy hráčov v kariére.

Francúzsky časopis oceňuje najlepšieho hráča od roku 1956, v kategórii žien udeľuje trofej od roku 2018. Predvlani sa anketa nekonala pre pandémiu koronavírusu, vlani zvíťazil Argentínčan Lionel Messi (FC Barcelona/Paríž St. Germain) pred Poliakom Robertom Lewandowským (Bayern Mníchov). Medzi ženami sa radovala Alexia Putellasová z FC Barcelona. "Už nie od januára do decembra, Zlatá lopta sa bude odteraz udeľovať na základe klasickej futbalovej sezóny - od augusta do júla," napísal France Football na twitteri.

Najbližšia anketa sa bude týkať ročníka 2021/2022, ktorý sa skončí júlovými majstrovstvami Európy žien. Galavečer sa uskutoční v októbri. Svetový šampionát v Katare (21. novembra až 18. decembra) zohľadnia hlasujúci až v ďalšej sezóne. O najlepšom hráčovi ich bude rozhodovať 100 namiesto doterajších 170, hráčku vyberie päťdesiatka odborníkov. Kritéria sú nastavené v poradí individuálne výkony, tímové výkony a fair play.