Main Content

Euroliga: Od piatku začína Final Four mužskej euroligy

streda, 5. máj 2010 11:33 | Autor: TASR

Od piatka 7. mája sa v Paríži uskutoční turnaj Final Four najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaže.

V semifinále Euroligy 2009/2010, ktoré sa hrá len na jedno víťazstvo, sa stretnú Regal Barcelona s CSKA Moskva a Partizan Belehrad s Olympiakosom Pireus. Zdolané tímy si to rozdajú v nedeľu o konečné tretie miesto, úspešnejší semifinalisti sa stretnú vo finále.

Jednou z najväčších osobností nielen katalánskeho klubu, ale aj celého podujatia, by mal byť španielsky reprezentant Juan Carlos Navarro, ktorý má skúsenosti aj zo zámorskej NBA. "Jedným z hlavných dôvodov, prečo som sa vrátil do Barcelony, je skutočnosť, že chcem mužstvu pomôcť získavať rôzne trofeje. Euroliga je pre mňa osobne obrovskou motiváciou. Už raz sa mi podarilo triumfovať v tejto súťaži a chcem si to zopakovať,“ nechal sa počuť bývalý rozohrávač Memphis Grizzlies, ktorý s Barcelonou triumfoval v Eurolige v sezóne 2002/03. Regal sa predstaví vo Final Four druhýkrát v rade a celkovo to bude pre tento klub už rekordná jedenásta účasť od založenia súčasného formátu súťaže v roku 1988.

Súperom Barcelončanov v semifinále bez favorita bude ruské mužstvo CSKA Moskva, ktoré sa vo Final Four predstaví už ôsmykrát za sebou, čo dokazuje jeho príslušnosť k absolútnej špičke "starého kontinentu". Najväčšou hviezdou Moskovčanov je americký rodák reprezentujúci Rusko J. R. Holden."Pre mňa je nesmiernou cťou viesť najlepší ruský klub a zároveň tím, ktorý patrí k najlepším v Európe. Zároveň je to však veľmi zaväzujúce. CSKA vždy bojuje len o tie najvyššie pozície, aj v Eurolige je pre nás účasť vo finále absolútnou prioritou,“ naznačil ambície Moskovčanov ich tréner Jevgenij Pašutin, pre ktorého je to premiérový ročník v pozícii kouča.

Zástupcu vo Final Four bude mať aj Srbsko v podobe Partizanu Belehrad. Ten sa predstaví medzi najlepšou štvoricou európskych tímov po dlhých dvanástich rokoch. Srbi sa spoliehajú najmä na služby 229 cm vysokého pivota Slavka Vraneša. Ten sa stane najvyšším hráčom histórie, ktorý si zahrá vo Final Four európskeho pohára číslo jeden."Pre mnohých je naša účasť v Paríži veľkým prekvapením, ale my sme od začiatku išli za svojím cieľom od zápasu k zápasu. Našou výhodou je, že nás mnohí podceňujú. Final Four je zároveň skvelou príležitosťou pre mladých hráčov, ako na seba upútať pozornosť skautov. Myslím si, že v semifinále nie sme bez šance. Spoliehame sa najmä na kvalitný kolektívny výkon,“ cituje oficiálna stránka Euroligy slová vysokého pivota. O postup do finále si to Partizan rozdá s gréckym Olympiakosom Pireus. Ten bol účastníkom Final Four aj minulý rok v Berlíne, kde napokon obsadil štvrté miesto. Obhajcom celkového prvenstva je ďalší grécky tím Panathinaikos Atény, ten sa však v tejto sezóne neprebojoval ani do play-off.

Program Final Four Euroligy mužov 2009/2010 v Paríži:

semifinále - piatok 7. mája:

FC Barcelona (Šp.) - CSKA Moskva (Rus.) /18.00 h SELČ/
Partizan Belehrad (Srb.) - Olympiakos Pireus (Gréc.) /21.00/

zápas o konečné 3. miesto - nedeľa 9. mája:
zdolaní semifinalisti /18.00/

finále - nedeľa 9. mája:
postupujúci zo semifinále /21.00/