Main Content

Kapitán SR 20 Matoušek: Projekt 20-ky je nevyhnutný pre rozvoj slovenského hokeja

sobota, 21. január 2012 13:38 | Autor: Dominika Mariňáková

Kapitán SR 20 Matoušek: Projekt 20-ky je nevyhnutný pre rozvoj slovenského hokeja
Kapitán SR 20 Matoušek: Projekt 20-ky je nevyhnutný pre rozvoj slovenského hokeja | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk, foto SITA

Tohtoročné MS 20 v kanadskej Alberte v konečnom dôsledku dopadli pre slovenský tím uspokojivo. Avizovaný cieľ zachrániť sa v elitnej kategórii, naši mladíci splnili, dokonca zo základnej skupiny postúpili až do štvrťfinále, kde však nestačili na mladých Fínov a po prehre so svojimi rovesníkmi z Čiech nakoniec obsadili 6. miesto.

,,Našu družinu viedol do každého zápasu s kapitánskym Céčkom na hrudi banskobystrický odchovanec Tomáš Matoušek, ktorý nám prezradil svoje dojmy z uplynulého šampionátu, ale aj svoje ciele a plány do budúcna."

Ako by si zhodnotil hru slovenského tímu na uplynulých MS? 

,,Myslím si, že naša hra bola dobrá. Splnili sme ciele, s ktorými  sme na MS do Kanady cestovali, teda postúpiť po 3 rokoch zo skupiny. Nálada v tíme bola výborná, aj keď je škoda zbabraného štvrťfinále s Fínmi...."

Zastával si funkciu kapitána. Dokázal si na svojich spoluhráčov aj zvýšiť hlas, keď bolo treba?

,,Keď bolo treba, tak áno, ale vždy len v prípade, keď si to situácia vyžadovala. Všetci v kabíne sme sa dokázali navzájom upozorniť na chyby, ale aj povzbudiť a vyhecovať. Nič také ako povyšovanie či hádky u nás neexistovalo. Ja osobne som s každým hráčom vychádzal výborne a vždy sme po zápasoch na všetko zabudli."

V konkurencii najlepších mládežníckych tímov ste obsadili 6. miesto. V čom bola podľa Teba najväčšia slabina nášho tímu, čo stálo v ceste k lepšiemu umiesteniu?

,,Ja osobne si myslím, že 6. miesto je celkom slušné vzhľadom na veľkú konkurenciu najlepších juniorských tímov, ktorých hráči hrávajú či už v KHL, fínskej SM-Liige alebo švédskej Elitserien. O slabinách by som nehovoril, vyhrávali aj prehrávali sme ako tím. "

Šampionát sa konal v Kanade, kde je o juniorský hokej nesmierny záujem. Jeho organizátori Ťa zaradili medzi trojicu najlepších hráčov nášho tímu. Veríš, že  Tvoje výkony na majstrovstvách mohli pritiahnuť aj pozornosť skautov z NHL?

,,Toto vôbec neriešim. Aj keď prípadná pozornosť by ma určite potešila a aj samotné ocenenie a vôbec, celé tieto majstrovstvá ma milo prekvapili, v prvom rade som šťastný, že som tam mohol byť a dokonca zastávať pozíciu kapitána v našom mužstve."

Čo pre Teba znamená reprezentovať Slovensko?

,,Podľa môjho názoru je to veľká pocta. Slovensko je malá krajina, ktorá však na hokejovom poli  dosiahla veľké úspechy a pre mňa je veľkou cťou reprezentovať svoju krajinu."

Polovicu sezóny si odohral v drese HK Orange 20, teraz Ťa čakajú zápasy v drese banskobystrických Baranov. Aké ciele by si chcel dosiahnuť v blízkej budúcnosti?

,,Áno, vrátil som sa do svojho materského klubu, kde sa pokúsim získať si stabilné miesto v základnej zostave seniorského tímu a pevne verím, že sa mi to podarí."

Je podľa Teba účinkovanie HK Orange 20 v extralige seniorov pozitívom?

,,Myslím, že tento projekt je nevyhnutný pre rozvoj slovenskej hokejovej mládeže a nemalo by sa ani uvažovať nad jeho zrušením. Mladý hráč potrebuje čo najviac hrať a trénovať a to dosiahne len v takomto projekte. Takisto hrať najvyššiu súťaž už od mladého veku je tiež veľmi dobrá skúsenosť."

V akom klube, popr. po boku ktorých hráčov by si si chcel raz zahrať?

,,To naozaj neviem. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale strašne rád by som si niekedy zahral s Michalom Handzušom. "

Hokejisti sú známi svojou poverčivosťou. Máš aj Ty nejaký rituál či talizman pre šťastie?

,,No, som troška poverčivý, ale snažím sa to obmedzovať  a vyhýbať sa tomu. Rituál aj talizman mám, ale aký, to neprezradím (úsmev)."

Aký je Tvoj najväčší sen, čo by si chcel dosiahnuť vo svojej kariére?

,,Mojím snom a cieľom zároveň je živiť sa hokejom a dotiahnuť to čo najďalej."

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa zdravia a úspechov v kariére.