Main Content

LM: Salzburg si na Bayern verí. Liverpool sa teší na Inter

utorok, 15. február 2022 10:21 | Autor: TASR

Milan Škriniar
Milan Škriniar | zdroj: TASR

Futbalisti milánskeho Interu sa po desaťročnom snažení prebojovali do osemfinále Ligy majstrov a urobia maximum, aby prvá jarná vyraďovacia fáza nebola ich konečná stanica. Úradujúci taliansky šampión, v kádri so slovenským reprezentačným stopérom Milanom Škriniarom, privíta v stredajšom úvodnom osemfinálovom súboji (21.00 SEČ) šampióna z roku 2019 FC Liverpool.

Anglický tím sa do osemfinále kvalifikoval bez straty bodu ako suverénny víťaz B-skupiny. Pred vystúpením na San Sire sa dostal do oslnivej formy, vyhral šesť zápasov v sérii, inkasoval v nich len dva góly. Zverenci Jürgena Kloppa v tomto roku nenašli premožiteľa a v Taliansku si chcú utvoriť dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou na Anfielde. "Tešíme sa, ale bude to ťažký zápas proti silnému súperovi. Čakal som 54 rokov na to, aby som mohol zavítať na San Siro ako súper. Teraz sa mi dostalo tejto cti už druhýkrát v priebehu jednej sezóny," narážal Klopp na skutočnosť, že v základnej fáze si jeho tím zmeral sily s druhým milánskym tímom AC.

Inter obsadil v D-skupine druhé miesto za Realom Madrid, hoci po dvoch kolách mal na konte iba jeden bod. Generálkou na duel s Liverpoolom bol pre neho ligový šláger s Neapolom, v ktorom pod Vezuvom remizoval 1:1 a prišiel o post lídra Serie A. "Nerazzurri" strácajú na mestského konkurenta AC Miláno bod, odohrali však o zápas menej. Stále sú v hre na všetkých troch frontoch, okrem ligy a Ligy majstrov postúpili do semifinále Coppa Italia. "Sme spokojní s tým, ako sa pre nás vyvíja táto sezóna. Je to dobrá správa pre našich fanúšikov, že vidia silný a konkurencieschopný Inter. Uvidíme, ako dopadneme v dvojzápase s Liverpoolom, ktorý rozhodne nebol medzi želanými súpermi. Žreb však rozhodol takto a my sme sa vynasnažili pripraviť najlepšie, ako sme mohli. Pokúsime sa ich zabrzdiť," prebrala TASR časť z rozhovoru s trénerom Interu Simonem Inzaghim pre portál football-italia.net. Milánčanom bude v stredu chýbať štvorica hráčov. Nicolo Barella si odpykáva kartový trest, zranenia vyradili Robina Gosensa, Joaquina Correu a Matiasa Vecina. V tíme Liverpoolu visí otáznik nad štartom Divocka Origiho, Belgičana trápi koleno už viac ako dva mesiace.

Ďalší osemfinálový duel medzi FC Salzburg a Bayernom Mníchov má jednoznačného favorita - je ním rekordný nemecký a šesťnásobný európsky šampión. Podcenenie sa však Bayernu nemusí vyplatiť, o čom sa presvedčil cez víkend. Na pôde Bochumu viedol po góle Roberta Lewandowského, lenže ešte do polčasu inkasoval v priebehu polhodiny štyri góly a senzačne prehral 2:4. Bayern dostal štyri góly v prvom polčase prvýkrát od novembra 1975. Do Salzburgu necestovali pre zdravotné problémy Manuel Neuer, Leon Goretzka a Jamal Musiala, rakúsky tím musí oželieť neúčasť až šiestich hráčov. "Bol to náš najhorší výkon v sezóne. Musíme sa sami seba spýtať, či toto je tá mentalita, akú Bayern stelesňuje. Každý hráč sa musí pozrieť do zrkadla a odpovedať si, či nechal na ihrisku všetko. Je iba naším šťastím, že sa nám to stalo v tejto fáze Bundesligy, no v stredu nás čaká dôležitý duel Ligy majstrov," povedal pre Sky stredopoliar Bayernu Joshua Kimmich.

Salzburčania si ligový duel s Rapidom Viedeň predohrali už v piatok, aby ušetrili sily na ich premiérové vystúpenie v osemfinálovej fáze LM. "Zeleno-bielych" zdolali 2:1 a so 14-bodovým náskokom jasne vedú rakúsku ligu. TASR pripomína, že Salzburg s Bayernom na seba narazili už v minulom ročníku skupinovej fázy LM. Rakúšania majú v živej pamäti domáci debakel 2:6, následne prehrali 1:3 aj v Bavorsku. Pikantnú príchuť bude mať zápas pre 33-ročného trénera Salzburgu, nemeckého rodáka Matthiasa Jaisslea. "Bude to pre nás všetkých zrejme najväčší zápas v kariére, skutočný sviatočný večer. Mať možnosť hrať v tejto fáze proti Bayernu nie je bežná vec. Vieme, s kým máme do činenia. Pokúsime sa obstáť so cťou a ukázať, že rakúska bundesliga má kvalitu," povedal pre Salzburger Nachrichten Jaissle, ktorý je iba o necelý rok mladší od svojho náprotivka Juliana Nagelsmanna.

Odvety v Liverpoole a Mníchove sú na programe 8. marca.

1. zápasy osemfinále Ligy majstrov 2021/2022 - STREDA 16. februára /21.00 SEČ/:

FC Salzburg - Bayern Mníchov /rozhodca: Michael Oliver (Angl.)/

Inter Miláno -  Liverpool /rozhodca: Szymon Marciniak (Poľ.)/