Main Content

Fínsky brankár Rask ukončil kariéru: Dúfal som, že tento deň nenastane

štvrtok, 10. február 2022 08:46 | Autor: TASR

Tuukka Rask
Tuukka Rask | zdroj: TASR

Fínsky hokejový brankár Tuukka Rask ukončil vo veku 34 rokov aktívnu kariéru.

"Počas nedávnych týždňov som si uvedomil, že moje telo nereaguje tak, ako potrebujem, aby som mohol hrať na úrovni, ktorú od seba očakávam a akú si zaslúžia moji spoluhráči a fanúšikovia Bruins," cituje TASR Raskove stanovisko, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach.

Rask, ktorý strávil celú zámorskú kariéru v klube Boston Bruins, mal v nedávnom období zdravotné problémy a niekoľko mesiacov sa zotavoval po operácii bedrového kĺbu. Svoju premiéru v prebiehajúcej sezóne 2021/2022 absolvoval 14. januára, následne nastúpil ešte do troch zápasov, po ktorých sa rozhodol pre definitívny koniec kariéry.

"Keď som sa v lete 2021 rozhodol pre operáciu bedrového kĺbu, tak som vedel, že ma bude čakať náročné a zdĺhavé zotavovanie. Podstúpil som rehabilitačné cvičenie a veľa tréningov s cieľom vrátiť sa na úroveň, na ktorej som bol. Najmä som chcel pomôcť spoluhráčom vyhrávať a znovu bojovať o Stanleyho pohár. Dnes je však deň, o ktorom som dúfal, že nikdy nepríde. Žiaľ, s ťažkým srdcom oznamujem, že končím s hokejom," napísal Rask.

V roku 2005 ho draftovalo Toronto, ale za Maple Leafs nikdy nenastúpil a po výmene za amerického útočníka Phila Kessela sa stal hráčom Bruins. V drese "medveďov" odchytal v základnej časti 564 stretnutí, v ktorých mal 92,1-percentnú úspešnosť zásahov a priemer 2,28 inkasovaného gólu na zápas. V 52 dueloch si udržal čisté konto. V play off nastúpil do 104 stretnutí s 92,5-percentnou úspešnosťou, priemerom 2,22 gólu na zápas a 7 čistými kontami.

TASR pripomína, že v roku 2011 bol Rask v pozícii brankárskej dvojky Bruins za Američanom Timom Thomasom, keď slovenský obranca Zdeno Chára doviedol tím v pozícii kapitána k zisku Stanleyho pohára. V rok 2014 získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny v NHL. "Na jednej strane som smutný, že sa musím rozlúčiť s hrou, ktorú milujem. Na druhej som však vďačný, že som mohol uplynulých 15 rokov zdieľať kabínu s najlepšími spoluhráčmi a fanúšikmi v najlepšom športovom meste na svete. Počas spoločných rokov sme mali veľa krásnych zážitkov. V prvom rade ním bol Stanleyho pohár v roku 2011, ale aj dve finále (2013, 2019) či zápasy pod holým nebom. Som tiež veľmi vďačný, že som mohol reprezentovať Fínsko a vyhrať bronz na ZOH v roku 2014," poznamenal brankár, ktorý v sezóne 2012/2013 nastúpil do 17 zápasov za Plzeň v českej extralige.