Main Content

Zdeno Chára prekonal legendárneho Murphyho, Ovečkin stráca na Hulla už len gól

piatok, 5. november 2021 09:51 | Autor: TASR

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

New York 5. novembra (TASR) - Dvaja slovenskí hokejisti bodovali v noci na piatok v zámorskej NHL. Zdeno Chára prispel jednou asistenciou k jednoznačnému víťazstvu New Yorku Islanders na ľade Montrealu 6:2.

Pre 44-ročného veterána to bol prvý bod po návrate do tímu "ostrovanov". Chára nastúpil na svoj 1616. zápas v základnej časti profiligy a v počte odohratých stretnutí medzi obrancami sa osamostatnil na treťom mieste historického poradia, keď prekonal Larryho Murphyho. Rovnako asistenciu si pripísal aj ďalší slovenský zadák Erik Černák, ktorého Tampa Bay prehrala v Toronte 1:2 po predĺžení.

Islanders bodovali v šiestom dueli v rade. Hrdinom zápasu bol útočník Brock Nelson, ktorý pomohol k výhre štyrmi gólmi. Bol to jeho tretí hetrik v kariére v NHL a stal sa prvým štvorgólovým "ostrovanom" od 16. januára 2015, keď rovnaký kúsok dosiahol Kyle Okposo. "Darilo sa celej našej formácii, vyšli nám naozaj pekné veci," povedal pre nhl.com 30-ročný Nelson, ktorý svoj veľký večer uzavrel zásahom do prázdnej bránky. Tri asistencie zaznamenal Anthony Beauvillier. Chára bol s "ice-timom" 21 minút a 8 sekúnd najvyťaženejším hráčom Islanders. Okrem asistencie mal aj dva plusové body a tri strely na bránku. Svoj prvý kanadský bod v sezóne získal v druhej tretine, keď po jeho strele od modrej dorazil Eberle puk do bránky a zvýšil na 3:0 pre hostí. Aktuálne najstarší hráč NHL je celkovo v počte odohratých zápasov na 11. mieste histórie, na desiateho Scotta Stevensa (1635) stráca už len 19 duelov. V tejto sezóne by mohol predbehnúť aj Davea Andreychuka (1639), Chrisa Cheliosa (1651) a Marka Recchiho (1652).

Rovnako štyri góly nastrieľal v noci aj kapitán Bostonu Patrice Bergeron, ktorý zariadil triumf Bruins nad Detroitom 5:1. Skúsený kanadský center strelil svoje prvé tri góly v presilovkách, štvrtým uzavrel v 56. minúte skóre duelu v rovnovážnom stave. Bergeron v tejto sezóne nestrelil pred týmto zápasom ani jeden gól, proti Detroitu však ofenzívne explodoval a druhýkrát v kariére skóroval štyrikrát v jednom zápase. Predtým sa mu to podarilo 6. januára 2018 proti Caroline. "Som v tejto lige dlho a vedel som, že góly prídu. Moje hra nie je len o skórovaní, mám veľa iných úloh," poznamenal Bergeron. Brad Marchand mal prvú asistenciu pri všetkých štyroch zásahoch Bergerona, Mike Reilly skóroval v oslabení a pridal aj gólovú prihrávku. Jediným hráčom v histórii Bruins, ktorý bol pri dosiahnutí štyroch gólov v jednom zápase starší ako Bergeron (36 rokov, 103 dní), bol Johnny Bucyk. Tomu sa to podarilo dokonca dvakrát - 18. januára 1973 mal 37 rokov a 251 dní, o necelý rok neskôr 5. januára 1974 to dokázal vo veku 38 rokov a 238 dní.

V ďalšom zápase Washington s Martinom Fehérvárym prehral na ľade Floridy 4:5 po predĺžení. Capitals vyrovnali z 1:4 na 4:4, ale v predĺžení napokon o víťazstve Panthers rozhodol Eetu Luostarinen, keď si jeho krížny pas zrazil za chrbát vlastného brankára Tom Wilson. Florida bodovala aj v desiatom zápase sezóny a je na čele Východnej konferencie. Kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin znížil pred koncom druhej tretiny na 2:4, bol to jeho 740. gól v profiligovej kariére a už len jeden zásah ho delí od vyrovnania Bretta Hulla na štvrtom mieste historickej tabuľky strelcov NHL. "Bod musíme zobrať, ale vieme, že v prvej tretine sme nehrali našu hru," vravel Ovečkin. Spencer Knight sa stal 150. brankárom, ktorého ruský kanonier v NHL prekonal. Zápas poslal do predĺženia nováčik Connor McMichael, keď vyrovnal na 4:4 svojím prvým gólom v NHL. Do streleckej listiny sa zapísal aj domáci kapitán Aleksander Barkov a 188. gólom v kariére vyrovnal na čele klubovej histórie zápis Olliho Jokinena. V bránke Washingtonu mal nastúpiť od začiatku Iľja Samsonov, ale napokon začal Čech Vítek Vaněček. Ruský brankár nebol v úvode ani na striedačke, pri ľadovej ploche sa objavil až v druhej minúte a pri prerušení hry išiel do bránky. Po treťom inkasovanom góle ho však vystriedal český brankár a ten duel aj dochytal. "Asi bude lepšie, keď poviem len to, že mal problém. Potreboval minútku," povedal o neúčasti Samsonova v úvode zápasu tréner Peter Laviolette. Fehérváry bol na ľade 19 minút a 39 sekúnd, zaznamenal jeden mínusový bod a raz vystrelil na bránku. Slovenský obranca rozdal až sedem "hitov", najviac spomedzi všetkých hráčov v zápase.

Černák zaznamenal tretiu asistenciu v sezóne, keď založil akciu v obrannom pásme a napokon z nej v súboji v Toronte otvoril skóre Pat Maroon. Ten sa v NHL presadil prvýkrát od 27. marca. Obhajca Stanleyho pohára však už viac neskóroval, na 1:1 vyrovnal 41 sekúnd pred koncom John Tavares a obrat Maple Leafs dokonal v nadstavenom čase v presilovke William Nylander. Auston Matthews a Mitchell Marner asistovali pri oboch góloch Toronta, ktoré natiahlo víťaznú sériu na štyri zápasy. Černák strávil na ľade takmer 24 minút, pripísal si štyri bodyčeky a zblokoval až päť striel domácich.

Dallas zvíťazil v Calgary 4:3 po predĺžení, do zostavy Stars sa opäť nezmestil slovenský obranca Andrej Sekera. O víťazstve Stars rozhodol Jamie Benn a zastavil tak sériu štyroch prehier. Bol to jeho 10. gól v predĺžení v drese Dallasu, čím prekonal klubový rekord Mikea Modana. Flames ťahali v druhom zápase za sebou za kratší koniec, ale bodovali v deviatich dueloch v rade.

O prvý hetrik v histórii tímu Seattle Kraken sa postaral Jordan Eberle, ktorý mal výraznú zásluhu na víťazstve ligového nováčika nad Buffalom 5:2. "Strelil som už pár hetrikov, ale tento má špeciálny význam. Je prvý v histórii Kraken, navyše som ho dosiahol pre našimi fanúšikmi. Je to skvelý pocit," povedal Eberle po čistom hetriku a celkovo štvrtom v profiligovej kariére. Seattle prehrával v závere druhej tretiny 1:2, ale tromi gólmi Eberleho otočil na 4:2 a víťazstvo poistil do prázdnej bránky Jaden Schwartz.

výsledky NHL:

Pittsburgh - Philadelphia 3:2 pp
Florida - Washington 5:4 pp
Ottawa - Vegas 1:5
Montreal - New York Islanders 2:6
/CHÁRA za hostí 0+1/
Toronto - Tampa Bay 2:1 pp /ČERNÁK za hostí 0+1/
Boston - Detroit 5:1
Calgary - Dallas 3:4 pp
Seattle - Buffalo 5:2
San Jose - St. Louis 3:5