Main Content

Martin Fehérváry: Zdeno Chára je legenda, ale zároveň bol konkurenciou (rozhovor)

pondelok, 18. október 2021 08:53 | Autor: Jakub Vaverka

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

Martin Fehérváry robí slovenským fanúšikom veľkú radosť. Talentovaný obranca je aktuálne súčasťou prvého obranného páru Washingtonu Capitals. Porozprávali sme sa s ním o aktuálnych cieľoch, príprave či úvode ročníka. Chystá sa na olympijské hry do Pekingu?

Martin Fehérváry, ktorého Capitals draftovali v roku 2018 v druhom kole z celkového 46.miesta, sa v uplynulých sezónach postupnými krokmi posúval v hierarchii Washingtonu a čakal na svoju príležitosť. V ročníku 2019/2020 debutoval v prvom tíme Caps, odohral šesť zápasov v základnej časti a následne dva v play-off. Nasledujúcu sezónu strávil na farme v AHL v drese Hershey Bears.

V hlavnom meste USA došlo v lete k zmenám, tím pokračuje v postupnej prestavbe a „Fehy“ absolvoval naozaj kvalitnú predsezónnu prípravu. Poctivá práca mu vyniesla príležitosť, ktorej sa chytil skutočne pevne, dostal sa do prvého obranného páru k jednému z najlepších obrancov na svete, Johnovi Carlsonovi. 22-ročný Slovák sa má od koho učiť, a čo je dôležité, chce sa zlepšovať. 

S Martinom Fehérvárym sme sa porozprávali o predsezónnom kempe Washingtonu Capitals, o pandemickom období a tom, čo so sebou pre hráčov NHL prináša, aktuálnych cieľoch, ale aj olympijských hrách, ktoré v tomto ročníku prerušia najlepšiu hokejovú ligu na svete.

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

Ako hodnotíš predsezónnu prípravu s Capitals?

Príprava bola dobrá, i keď výsledky z tímového pohľadu najprv dobré neboli. Myslím si, že ja som podal spoľahlivé výkony, čo koniec koncov prispelo k tomu, že som si vybojoval miesto v otváracej zostave.

Vieš nám opísať svoju aktuálnu pozíciu v tíme? Komunikuješ s trénermi a manažmentom? 

V prvých dvoch zápasoch som hral v obrane s Johnom Carlsonom, čo je pre mňa super, pretože sa s ním hrá veľmi dobre. Je to podľa mňa jeden z najlepších obrancov v celej NHL. Je skvelé nastupovať popri takom hokejistovi. Hrať po jeho boku je veľká česť, teší ma, že dostávam takúto dôveru.

Craig Ramsay a Martin Fehérváry
Craig Ramsay a Martin Fehérváry | zdroj: TASR

Cítiť, že v USA zúri koronavírus? Aké opatrenia musíte dodržiavať?

Momentálne sú opatrenia menej prísne ako v minulom ročníku, ako tím nemusíme napríklad nosiť rúška. Pohyb mimo štadión je taktiež voľnejší. Musím povedať, že som za to skutočne rád.

Bol si sklamaný, keď si zistil, že Zdeno Chára opúšťa tím?

Na jednej strane áno, predsa len je to legenda slovenského aj svetového hokeja. Bolo by pre mňa cťou si s ním zahrať. Na druhú stranu, Zdeno bol pre mňa konkurencia, takže som rád, že sa mi uvoľnila pozícia, a že dostávam príležitosti.

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

S akými cieľmi začínaš nový ročník? 

Mojím hlavným cieľom je udržať sa v prvom tíme a byť súčasťou Capitals počas celej sezóny. Chcem si vybudovať v TOP šestke čo najlepšiu pozíciu. 

Vzhliadaš už aj k olympiáde, ktorá preruší túto sezónu? 

Určite. Veľmi sa na to teším, chcel by som reprezentovať Slovensko na olympijských hrách. Pevne verím, že budem zdravý, a že sa do záverečnej nominácie dostanem. 

Sleduješ, ako sa darí tvojim rovesníkom? Myslíš si, že slovenskému hokeju svitá na lepšie časy?

Jasné, sledujem, ako sa im darí. Myslím si, že máme veľa šikovných chalanov, či už v mojom veku alebo mladších. Dúfam, že sa im bude všetkým dariť, a že nás v NHL bude stále viac a viac.