Main Content

Áno, Jack Grealish je hráč hodný 100 miliónov (komentár)

štvrtok, 23. september 2021 08:10 | Autor: Jakub Vaverka

Jack Grealish
Jack Grealish | zdroj: TASR

Keď Manchester City v lete získal Jacka Grealisha z Aston Villy a urobil z neho najdrahšieho futbalistu britskej histórie, spozornelo viacero fanúšikov. Otázka väčšiny bola jednoznačná: Je tento hráč hodný toľkých peňazí?

Komentár Jakuba Vaverku

Áno, je. Okej, nejdeme skĺznuť do polemiky o tom, že sumy vo futbalovom svete sú premrštené, že kluby míňajú astronomické čiastky, hráči sú milionári a v tom istom čase deti vo svete hladujú. O tom niekedy inokedy. Vzhľadom na to, ako sú karty v biznise menom futbale rozdané, je 100 miliónov libier za Jacka Grealisha férová čiastka. Aston Villa vedela, že ho nemôže udržať večne, pričom Jack ako jedna z klubových ikon a kapitán odišiel v čase, keď sú The Villans stabilným klubom Premier League.

Absolvoval boj o záchranu, pôsobenie v The Championship a aj úspešnú jazdu minulým ročníkom. Jasné, niektorí priaznivci ho budú mať za zradcu, ale každý, kto je príčetný chápe, prečo hráč, ktorý má 26 rokov, odišiel z Aston Villy do Manchestru City. A Cityzens dokázali, že mu veria, pretože 100 miliónov libier, a teda 117,5 milióna eur, nikto nikdy v histórii za futbalistu s britským pôvodom nezaplatil.

Jack Grealish
Jack Grealish | zdroj: Instagram Manchester City

Najprv to mohlo vyzerať, že cenovka Grealishovi pomyselne zviaže šnúrky na kopačkách, ale opak je pravdou. Jackovi futbal chutí, ako v drese Man City, tak aj v anglickej reprezentácii. Patrí do základnej zostavy, nemá problém hrať v útoku aj v zálohe, pričom prvky hry, ktoré ukazuje, skutočne dokazujú, že čiastka doňho investovaná je opodstatnená. K tomu prirátajme obrovský marketingový potenciál.

Jack Grealish, ktorému množstvo priaznivcov nepovie inak ako "Super Jack", je novodobou verziou Davida Beckhama. Štucne nosí stiahnuté, ľudia obdivujú jeho lýtka, pričom upútal aj svojím účesom. Dlhšie vlasy upravené čelenkou sa stali motiváciou pre celú plejádu mladých fanúšikov a futbalistov vo Veľkej Británii. To je vplyv, ktorý sa nedá ignorovať.

100-miliónový Angličan potvrdzuje svoje kvality v Premier League a aj v Lige majstrov, pri svojom debute v tejto súťaži skóroval aj prihrával na presný zásah. Kvalitu má a potvrdzuje ju od dňa číslo jeden, pričom cítiť, že mu kouč Pep Guardiola dôveruje. Samozrejme, to, či bol tento transfer úspešný, bude reálne hodnotiť až po niekoľkých rokoch.