Main Content

Oliver Fatul: Na turnaji sme ukázali veľa dobrých vecí, ale aj tie, na ktorých musíme popracovať (ROZHOVOR)

pondelok, 2. august 2021 17:20 | Autor: Róbert Kalnický

Oliver Fatul
Oliver Fatul | zdroj: Instagram Oliver Fatul

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov má za sebou úvodnú turnajovú previerku v novej sezóne. V nemeckom Füssene triumfovali slovenskí mladíci vo všetkých troch vystúpeniach. Zverenci Andreja Podkonického zvíťazili postupne s Nemeckom, Dánskom aj Českom. V národnom tíme sa objavil aj obranca Oliver Fatul, ktorému sme položili zopár otázok.

Nedávno sa skončil Summer Challenge 2021, na ktorom slovenská dvadsiatka triumfovala, ako by si spätne ohodnotil turnaj?

Turnaj by som ohodnotil určite pozitívne, podali sme vo všetkých zápasoch kolektívny a poctivý výkon, vďaka ktorému sa nám napokon podarilo na turnaji zvíťaziť. Samozrejme boli tam veci, na ktorých musíme pracovať, ale prevládali tie dobré, na ktorých môžeme stavať ďalej.

Postupne ste porazili Nemcov 3:1, Dánov 8:1 a Čechov 3:0, ktorý zápas ti utkvel v pamäti?

Myslím si, že najviac konkurencieschopný tím na tomto turnaji boli Nemci. V zápase s Dánskom sme boli lepší minimálne o dve triedy. To ukázal aj konečný výsledok. Zápas s Českom bolo derby. Malo to ten správny náboj, ale myslím si, že na našej strane prevládla skúsenosť vzhľadom na to, že Česi mali väčšinu výberu mladších chlapcov. Ťažko vybrať jeden zápas, ja osobne som si užil všetky tri a myslím, že takisto aj chalani.

Oliver Fatul
Oliver Fatul | zdroj: Instagram Oliver Fatul

V stretnutí proti Dánsku nazbieral Martin Chromiak 7 kanadských bodov, ako by si ohodnotil tento počin?

Chromi už dlhodobo ukazuje, že patrí naozaj k špičke vo svojom ročníku vo svete. 7 bodov v jednom zápase, a ešte k tomu na medzinárodnej úrovni je veľmi slušný výkon.

Turnaj v nemeckom Füssene ovládol slovenský výber, je to dobrý krok smerom k majstrovstvám sveta?

Myslím si že áno, vo všetkých zápasoch sme ukázali veľa dobrých vecí, ale aj veci, na ktorých musíme ešte zapracovať. Ako som už spomínal, najviac nás z tých mužstiev preverili Nemci a takých zápasov potrebujeme viac, aby sme sa čo najlepšie pripravili smerom k MS.

Ako sme už spomenuli, pomaly, ale isto sa blíži svetový šampionát do 20 rokov, ako vidíš svoje šance?

Šanca tam určite je, bude to závisieť od mnohých vecí, ale za seba môžem povedať, že spravím všetko pre to, aby som sa na MSJ dostal.

Vrátime sa k uplynulej sezóne, v ktorej si pôsobil v drese Žiliny. Prevláda v tebe ešte sklamanie z neúspechu?

Sklamanie určite je, mali sme to skvelo rozbehnuté, no bohužiaľ to nedopadlo podľa našich predstáv, ale už sa tým moc nezaoberám, pozerám sa smerom dopredu.

Oliver Fatul
Oliver Fatul | zdroj: Instagram Oliver Fatul

Nový ročník začneš v službách Bratislavy Capitals, čo hovoríš na novú výzvu?

Veľmi sa teším na to, čo prinesie táto výzva, bude to určite obrovská skúsenosť. Verím, že z nej vyťažím najviac, čo sa dá.

V minulosti si sa predstavil na Hlinka Gretzky Cupe, už o pár hodín štartuje ďalší ročník, čo by si odkázal slovenským reprezentantom?

Hlinka Gretzky Cup je pre mňa osobne jeden z najväčších highlightov mojej doterajšej kariéry. Je to prestížny turnaj, také neoficiálne MS do 18 rokov. Chalanom držím veľmi palce a verím, že sa im podarí uhrať čo najlepší výsledok, budem ich určite sledovať.