Main Content

VIDEO: Montreal vo finále stále žije, hrdinom sa stal dvojgólový Anderson

utorok, 6. júl 2021 07:36 | Autor: TASR

Hokejisti Montreal Canadiens
Hokejisti Montreal Canadiens | zdroj: TASR

Montreal 6. júla (TASR) - Hokejisti Montrealu Canadiens zostali v hre o zisk Stanleyho pohára. Vo štvrtom finále play off NHL zdolali doma Tampu Bay Lightning 3:2 po predĺžení a v sérii znížili na 1:3 na zápasy. O triumfe Canadiens rozhodol v 64. minúte Josh Anderson svojim druhým gólom v zápase. Slovenský obranca Erik Černák odohral za Tampu takmer 20 minút, jeho krajan Tomáš Tatar opäť chýbal v zostave Montrealu.

Obhajcovia trofeje z Tampy budú mať ďalšiu možnosť ukončiť finálovú sériu v noci na štvrtok o 2.00 SELČ na svojom ľade. Vo štvrtom finále dvakrát dotiahli náskok Montrealu, ale na konci tretej tretiny a na začiatku predĺženia nevyužili výhodu štvorminútovej presilovky pri vylúčení kapitána domácich Sheu Webera a Anderson sa o chvíľu neskôr stal dvojgólovým hrdinom stretnutia. Dve asistencie pri jeho zásahoch si pripísal Cole Caufield, premiérový gól v play off v kariére zaznamenal ruský obranca domácich Alexander Romanov. Brankár Montrealu Carey Price si pripísal 32 úspešných zákrokov.

Za Tampu skórovali Barclay Goodrow a Pat Maroon. Černák mal minutáž 19:56, do štatistík si zapísal päť "hitov" a dve zblokované strely. V 20 zápasoch tohtoročnej vyraďovačky má na konte naďalej 10 bodov za gól a 9 asistencií, vo finále má v štyroch dueloch bilanciu 1+1. Tampa prestrieľala vo štvrtom finále súpera 34:21, no nevyužila možnosť stať sa prvým tímom od roku 1998, ktorý ovládol finále v najkratšom možnom čase. Pred 23 rokmi vyhral vo finále 4:0 na zápasy Detroit nad Washingtonom.

Montrealu vyšli zmeny v zostave, keď kouč Dominique Ducharme pred štvrtým finále nasadil do útoku Jakea Evansa namiesto Jesperiho Kotkaniemiho a v obrane nahradil Erika Gustafssona a Jona Merrilla dvojicou Alexander Romanov a Brett Kulak. Poprehadzoval aj zloženie formácií a Anderson sa mu odvďačil dvoma gólmi za zaradenie do útoku s Caufieldom a Nickom Suzukim. Bodoval i Evans a v iba svojom treťom dueli play off v kariére aj 21-ročný Romanov, ktorý sa predtým naposledy zmestil do zostavy Canadiens v prvom stretnutí semifinále proti Vegas.

"Dobre sme vedeli, v akej zložitej situácii sme sa po troch dueloch ocitli, ale stále sme si hovorili, že musíme nájsť spôsob ako ďalší zápas vyhrať. Anderson si to zobral k srdcu a dal dnes dva mimoriadne dôležité góly. V ďalšom stretnutí sa to pokúsime zopakovať," povedal krídelnik elitného útoku Montrealu Brendan Gallagher. Montreal je prvý tím, ktorý gólom v predĺžení odvrátil finálovú prehru 0:4 na zápasy od roku 1946, keď sa to podarilo Bostonu v súboji práve s Montrealom.

"Čo sme mohli urobiť lepšie? Možno trafiť do žrdí menejkrát ako sa nám to dnes podarilo," reagoval na prehru tréner Tampy Jon Cooper. "Rozhodne však nevešiame hlavy, napriek prehre sa mi páčilo veľa vecí, ktoré sme v tomto dueli ukázali." Tampa prehrala vo všetkých štyroch predĺženiach, ktoré v tohtoročnej nadstavbe musela odohrať.

Iba štyri tímy v histórii play off NHL dokázali otočiť sériu, v ktorej prehrávali 0:3 na zápasy. Torontu sa to doteraz ako jedinému podarilo vo finále, v roku 1942 zdvihli jeho hráči nad hlavu pohár po otočke s Detroitom. Naposledy predviedli výnimočný zvrat z 0:3 v sérii hráči Los Angeles Kings v roku 2014, v prvom kole vtedy vyradili San Jose.

finále play off NHL - štvrtý zápas /na štyri víťazstvá/:

MONTREAL CANADIENS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 16. Anderson (Suzuki, Caufield), 49. Romanov (Evans), 64. Anderson (Caufield) - 38. Goodrow (McDonagh, Coleman), 54. Maroon (Joseph, Johnson). Rozhodovali: Sutherland, Furlatt – Murray, Brisebois, vylúčení: 10:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 21:34, 3500 divákov.

Montreal: Price – Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Kulak, Romanov – Gallagher, Danault, Toffoli – Anderson, Suzuki, Caufield – Lehkonen, Evans, Byron – Perry, Staal, Armia. Tréner: D. Ducharme.

Tampa Bay: Vasilevskij – Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Savard, Sergačov – Kučerov, Point, Palát – Stamkos, Cirelli, Johnson – Coleman, Gourde, Goodrow – Joseph, Colton, Maroon. Tréner: J. Cooper.

/stav série: 1:3/

Montreal so zmenami v zostave túžil predĺžiť finálovú sériu, ale aktívnejšie odštartovala opäť Tampa a brankár Price musel hneď v úvodných dvoch minútach likvidovať šance Kučerova i Colemana. Hostia jasne diktovali tempo, Montreal prvýkrát preveril Vasilevského až po viac ako ôsmich minútach v čase, keď súper viedol na strely už 8:0. Tampa z hernej i streleckej prevahy nič nevyťažila, naopak inkasovala z druhej strely domácich do priestoru bránky. Suzuki sa v 16. minúte na ľavej strane vyhol aj ležiacemu Savardovi, spoza bránky bekhendom ideálne naservíroval puk Andersenovi a ten strelou z prvej otvoril skóre - 1:0. Mínusový bod pri góle si pripísal aj Černák. Montreal sa tak vôbec prvýkrát vo finálovej sérii dostal do náskoku, prísť o neho mohol v závere prvej tretiny pri vylúčení Edmundsona. Point však v presilovke trafil iba do konštrukcie bránky domácich a Kučerov vzápätí vo veľkej šanci netrafil presne. V druhej časti sa do početnej výhody dostal aj Montreal po údere Pointa do prilby Lehkonena, no šancu na svoj druhý zásah nevyužil pri šanci zblízka Anderson a Tampa sa ubránila. Canadiens v prostrednej tretine už pôsobili výrazne aktívnejšie ako pred prvou prestávkou, napokon však vedenie neudržali. Pricea ešte v oslabení pri strele Hedmana zachránila pravá žrď, ale v 38. minúte domáci nevyhodili puk z pásma a McDonagh skvelou zadovkou posunul puk Goodrowovi pred odkrytú bránku - 1:1. Aj pri tomto zásahu bol Černák na ľade. Úvod tretej tretiny patril opäť Tampe, na druhej strane musel Vasilevskij betónom zasiahnuť po nebezpečnej strele Kulaka. Montreal sa opäť dostal do vedenia v 49. minúte, keď sa strelou od modrej čiary presadil premiérovým gólom v play off ruský obranca Romanov. Radosť domácich trvala iba päť minút, po spolupráci s Josephom vyrovnal Maroon na 2:2. Rozhodnutie v prospech Tampy mal čosi viac ako dve minúty pred koncom tretej časti na hokejke Kučerov, no zblízka trafil iba žrď. V závere riadneho času kapitán domácich Weber krvavo zranil v tvári Paláta a dostal trest na štyri minúty, le Tampa veľkú šancu rozhodnúť nevyužila. Potrestal to Anderson, ktorý v 64. minúte unikol po ľavom krídle, našiel si po následnom nevydarenom pokuse Caufielda aj odrazený puk a strelou v páde rozhodol - 3:2.

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa) 19:56 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/