Main Content

Kalkulačky sú aktívnejšie ako slovenský útok: Postup môžeme oslavovať už pred Španielskom

sobota, 19. jún 2021 00:21 | Autor: Filip Chudý

Slovenskí futbalisti
Slovenskí futbalisti | zdroj: TASR/Martin Baumann

Hoci sme na Eure 2020 neukázali toho veľa a proti Švédom v ofenzíve prakticky nič, k postupu nám môžu pomôcť iní.

Komentár Filipa Chudého

Slovenskí futbalisti boli blízko k definitíve postupu do osemfinále Eura, pretože je priam isté, že štyri body stačiť budú. Prehra so Švédskom je z tohto pohľadu mrzutá, ale treba povedať, že zaslúžená. To však nič nemení na tom, že prienik do vyraďovacej časti šampionátu máme stále vo vlastných rukách a iba veľká dávka nepriaznivých výsledkov by nás oň pripravila. Pretože to vyzerá tak, že možno bude stačiť nedostať debakel od Španielov…

To je dobrá správa, pretože ak by sme boli v opačnej situácii, že musíme čo najvyššie vyhrať, mohli by sme si dopredu zbaliť kufre. Súčasná slovenská reprezentácia totiž nemá na to, aby sa naháňala za gólmi. Naša jediná šanca na úspech je dostať maximálne jeden gól, ideálne žiaden a z minima vyťažiť v ofenzíve maximum. S Poľskom to vyšlo.

Proti Švédom sme síce inkasovali len raz, lenže problém bol na opačnej strane ihriska. My sme totiž nemali z čoho dať gól. Nielenže sme nevystrelili na bránu, čo je samo osebe veľmi zlá vizitka, horšie však je, že sme si nevypracovali ani náznak gólovej šance.

Zápas Švédsko – Slovensko bol z hľadiska vizualizácie hry najslabší na tomto turnaji. Najprv si prihrávali na vlastnej polovici bieli, potom žltí, pričom obe jedenástky sa na to len bez záujmu o napádanie pozerali a zostávali v defenzívnom bloku. Pre nás škoda, že to tak vydržalo „len“ dve tretiny duelu a nie až do úplného záveru, lebo za bezgólovú remízu by sme mali vytúžený postupový bod.

Švédi po hodine hry pochopili, že nás z defenzívy nevylákajú ani za nič, preto použili plán B a začali hrať ofenzívnejšie. Alexander Isak trhal našu defenzívu a odmenou im bol víťazný gól, ktorý ich posúva do osemfinále.

Dôležité bolo tiež to, že Švédi zvýšili pohyb. Aj štatistiky ukázali, že v druhom polčase slovenských reprezentantov „ubehali“. Mnohí sa pýtajú, prečo nám v oboch stretnutiach na Eure nevychádzali fázy v druhých polčasoch. Pritom odpoveď je úplne jednoduchá a poznáme ju dlhé mesiace, ak nie rovno roky. Chýbajúca zápasová prax u mnohých našich reprezentantov sa oklamať nedá.

Navyše proti Švédom sa nevyznamenala ani lavička. Marek Hamšík v 71. minúte signalizoval problém, vystriedaný bolaž o päť minút neskôr, keď už bola odpískaná penalta. Severania si vytvárali najlepšie akcie z našej ľavej strany, ale Róberta Maka tam necháme tiež prakticky až do gólu. Stačilo možno oboch vystriedať skôr, zabetónovať priestory ešte viac napr. Hromadom a Hanckom a uhrať si postup po remíze 0:0.

Druhá vec je, že my prakticky nemáme alternatívu, ako zmeniť dej zápasu pri nepriaznivom stave, ale to je už výsledok zlej nominácie. Výrazne nám v nej chýba vysoký hrotový útočník, na ktorého by sme posielali pri hre vabank centrované lopty. Výkony a góly hlavou v podaní Filipa Balaja si realizačný tím nevšimol? Na čo nám je na lavičkeRóbert Boženík? Ale takýchto keby a prečo tam máme viac.

Teraz je však zbytočné sa rozčuľovať, skôr treba počítať. U Slovákov obľúbená postupová matematika totiž vstupuje do hry. Najprv nás zaujíma výsledok stretnutia Španielsko – Poľsko. Ak sa naši severní susedia nevrátia bodovým ziskom do postupovej hry, máme isté minimálne tretie miesto v skupine. A keďže sa naša skupina skončí až ako predposledná, môže sa stať, že v tej chvíli už budeme mať istý postup do osemfinále.

V zápase Švajčiarsko – Turecko to chce „ixku“ a zlá nebude ani tesná „dvoječka“, keďže Turci majú skóre 0:5. V „béčku“ by to chcelo divoké výsledky bez remízy, aby si tretí v skupine pokazil skóre. Rovnaké konštatovanie platí o zápase Ukrajina – Rakúsko, hoci ak naši susedia vedia počítať, dajte si na tiket už teraz remízu, dokým neklesnú kurzy ešte hlbšie… Naopak, v zápase Chorvátsko – Škótsko s nami hrá remíza. V skupine smrti sa to vyjasní až v sobotu, ale ak v nej naozaj budú Maďari len fackovací panák na vylepšenie skóre, postúpia všetci traja favoriti.

Postupové karty sú teda namiešané. So Španielskom bude ideálna výhra, veď snívať je krásne… Ak nám však iní nepomôžu, čo by sme mali pred duelom v Seville už vedieť, budeme si musieť ukopať aspoň tú remízu. Dobrá môže byť aj tesná prehra, pričom kalkulačky by vypočítali, že s akým rozdielom. Aj o tomto je súčasný formát Eura.