Main Content

Nie Slovan, DAC či Žilina: Najlepším tímom Fortuna ligy je Spartak Trnava!

pondelok, 3. máj 2021 13:21 | Autor: Filip Chudý

FC Spartak Trnava
FC Spartak Trnava | zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Aktuálne niet na Slovensku lepšieho tímu, ako je trnavský Spartak. Vyniká výsledkami, herne i celkovým prejavom.

Komentár Filipa Chudého

Ani na tretí pokus sa nestali futbalisti ŠK Slovan Bratislava majstri, pričom druhýkrát v krátkom čase vystavil stopku ich oslavám FC Spartak Trnava. A hoci to nemení nič na konštatovaní, že „belasí“ budú čoskoro oslavovať, „bíli andeli“ sa postarali aspoň o to, že majstrovské šampanské pre ich úhlavného rivala poriadne zhorklo, až mu možno nebude ani chutiť.

Titul získa ten, kto je najlepší v súčte celého ročníka. V tejto sezóne je to práve Slovan, preto bude právom slovenským šampiónom. Lenže aktuálne nie je doma najlepší, ak to teda zoberieme podľa formy, resp. sa pozrieme na tabuľku jarnej časti.

Veľa sa v tejto sezóne chválila Dunajská Streda, hlavne za skvelý úvod sezóny s ôsmimi ligovými víťazstvami, čo bol historicky najlepší štart do ligy. Lenže odvtedy pretieklo Dunajom veľa kalnej vody, ktorá odniesla aj Bernda Storcka. Ten totiž svoje mužstvo nedoviedol ani do reálnej hry o titul, navyše po blamáži v pohári boli jeho dni spočítané. Množstvo chvály smerovalo aj do Žiliny, ktorá s mladými hráčmi predvádza sympatické výkony. Lenže európska miestenka jej začína utekať medzi prstami, pričom ak utečie, až tak sympaticky sezóna MŠK v konečnom súčte pôsobiť nebude.

V tieni týchto troch klubov bola doteraz Trnava. Tá však z neho nie iba vyšla, ale úplne medzi nimi žiari. Momentálne totiž niet na Slovensku lepšieho tímu, pričom to platí z hernej i výsledkovej časti a tiež celkového prejavu.

Trnava získala v jarnej časti už 27 bodov, ak by sme rátali aj víťaznú dohrávku z jesene, na jar si ich pripísala už 30. Slovan získal na jar 21 bodov, DAC 19, ViOn a Žilina po 15, Trenčín 13. Spartak má v tomto roku úchvatnú ligovú bilanciu 10-0-2, pričom treba podotknúť, že okrem dvoch výnimiek hral všetko proti klubom prvej šestky. Priamo v nej vyhral šesťkrát za sebou, a to dvakrát proti Slovanu. To sú proste nepriestrelné fakty, ktoré jasne hovoria o tom, kto je aktuálne vo Fortuna lige najlepší.

Pečať tomu dalo nedeľňajšie derby, pričom výsledkový rozdiel triedy je zaslúžený, pretože tak to vyzeralo aj herne. Štatistiky síce hovoria o vyrovnanejšom stretnutí, lenže kto ten zápas videl, tak musí skonštatovať, že ho ovládla Trnava. Pripravila si lepší plán, ktorý dokázala aplikovať. Bola rýchlejšia, agresívnejšia, presnejšia aj rozhodnejšia. Mala lepšiu obranu, tvorivejší stred poľa i potentnejší útok. Ak by sme si urobili porovnanie výkonov hráčov podľa postov, dopadne to 11:0.

Právom teda Slovensko bude reprezentovať v pohárovej Európe, čo môžeme považovať za istotu, keďže má na Žilinu náskok osem bodov a hrá a už len o deväť. Dokonca môže sa stať, že naozaj skončí v konečnej tabuľke druhá. O tomto mieste hovoria jej hráči nahlas už niekoľko týždňov, pričom si za ním tvrdo idú. Aký to rozdiel oproti iným, ktorí sa boja svoje ciele vysloviť nahlas… A keby Trnavčanom druhé miesto aj ušlo, nič to nemení na tom, že vyslali dobrý signál do budúcnosti.

Slovan a celkovo Fortuna liga totiž potrebuje konkurenciu v boji o titul. Pri všetkej úcte k Dunajskej Strede, o titul hrala skutočne doteraz len za čias Marca Rossiho, keď na to mala aj káder, rozumej skúsených hráčov. Peter Hyballa potom úspešnú kostru rozbil a odvtedy DAC-u stále chýba esencia skúsenosti pri rozhodujúcich okamihoch. A dokým ju mať nebude, na titul nech ani nemyslí. Pri Žiline tiež nemožno čakať, že s dorastencami môže hrať o titul. Trenčín je rozpadnutý už dlho, pričom tam navyše robia jedno zlé rozhodnutie za druhým. Iné kluby zas nemajú rozpočet, aby mohli pomýšľať na titul.

Spartak však má ingrediencie, ktoré pri správnej konštelácii môžu znamenať útok na majstrovskú trofej. Samozrejme, súčasnú skvelú bilanciu netreba preceňovať, pretože ak by reálne o titul hral, zrejme by nevyhral toľko zápasov v sérii. Tlak by totiž bol úplne iný, oproti súčasnej pohodičke. Trnava má však káder, ktorý pri vhodnom doplnení môže byť vyzývateľom Slovana v boji o prvé miesto už v budúcej sezóne. Je však otázne, či majitelia klubu, ktorých biznis počas pandémie výrazne utrpel, budú môcť vytiahnuť z mešca eurá navyše.

Treba tiež pochváliť prácu trénera Michala Gašparíka ml., pretože prakticky s tým istým kádrom, aký mal k dispozícií jeho predchodca Norbert Hrnčár, dokázal urobiť z neškodného kapríka šťuku súťaže. Najlepšie to vystihuje konštatovanie, že kým Hrnčár dostal padáka po výsledku Trnava – Slovan 0:3, dnes je realitou výsledok Trnava – Slovan 3:0. Väčší kontrast byť už ani nemôže.

Gašparík toho zmenil viac, ale najväčší rozdiel je v aktivite. Kým za Hrnčára hral Spartak alibistický futbal neslýchane aj doma, nový tréner urobil zo Štadióna Antona Malatinského nedobytnú pevnosť, na akú je futbalová verejnosť zvyknutá. Aj toto konštatovanie sa dá podporiť nepriestrelnými štatistikami. Za Hrnčára získal Spartak v šiestich domácich zápasoch šesť bodov, Gašparík vyhral z piatich domácich zápasov päť!

Trnava nemá najkvalitnejší káder, ale aktuálne má jednoznačne najlepší tím vo Fortuna lige! Nikto zo zvyšných jedenástich účastníkov súťaže sa tak nebije za klubové farby, ako to robia futbalisti Spartaka. Verme, že im to vydrží, aby budúca sezóna bola naozaj zaujímavejšia aj na špici súťaže.