Main Content

MS 20: Mladí Slováci potešili národ. Zdolali Švajčiarov a sú vo štvrťfinále!

nedeľa, 1. január 2012 10:43 | Autor: Martin Gregor

MS 20: Mladí Slováci potešili národ. Zdolali Švajčiarov a sú vo štvrťfinále!
MS 20: Mladí Slováci potešili národ. Zdolali Švajčiarov a sú vo štvrťfinále! | zdroj: Martin Gregor pre Sport7.sk, foto a citácie SITA

Slovenská hokejová reprezentácia zvládla proti Švajčiarsku avizovaný najdôležitejší zápas majstrovstiev sveta do 20 rokov (z pohľadu nášho tímu) a po výhre 6:4 nahliadne opäť po dvoch rokoch do štvrťfinále!

Do zápasu, ktorý odštartoval presne o polnoci nášho času, teda v prvú hodinu roku 2012, odštartovali naši hokejisti horšie ako ich súper. Švajčari si v dramatickom stretnutí vytvorili až trikrát náskok o dva góly (0:2, 1:3, 2:4), no bojovní hráči s dvojkrížom na hrudi dokázali toto manko zmazať. Najdôležitejšie okamihy z našej strany prišli v rozpätí medzi 46 a 50 minútou stretnutia, kedy strelili Slováci štyri góly a otočili stav stretnutia. V modrých dresoch vyčnievali predovšetlkým hráči prvého útoku. Tomáš Jurčo zaznamenal štyri gólové asistencie a Matúš Chovan strelil dokonca hetrik.

"Z tejto výhry sa veľmi tešíme. Je to skvelý spôsob zakončenia starého roka a vstupu do nového. Dal som síce tri góly, ale to nie je podstatné. Oveľa dôležitejšie je, že budeme hrať vo štvrťfinále, čím sme splnili cieľ," povedal autor slovenského hetriku.

Ernest Bokroš bol pochopiteľne tiež veľmi rád z toho, že jeho zverenci zvládli stretnutie, na ktoré sa dlho pripravovali i po psychickej stránke. ,,Veľmi svedomito sme sa pripravovali na toto stretnutie, z taktickej i psychickej stránky. Ako to však už býva, čím viac sa chystáte, tak akoby napriek vám to potom nejde. My sme rýchlo prehrávali 0:2, dali sme síce kontaktný gól, ale súper znova zvýšil svoj náskok. Zaostávať 0:2, 1:3 aj 2:4 v takomto dôležitom stretnutí je veľmi zlé. Nič iné nám za stavu 2:4 nezostávalo. Chlapcov sme presviedčali: zlý začiatok, dobrý koniec. Musíme priznať, že sme mali aj športové šťastie, išli sme mu však naproti. Veď v priebehu niekoľkých minút sa nám nielenže podarilo vyrovnať, ale aj utvoriť si dvojgólový náskok. My, čo sme v hokeji už niečo prežili, vieme, že v priebehu niekoľkých minút sa dá skóre otočiť. Vedeli sme, že musíme ísť naplno až do konca stretnutia, a buď to vyjde, alebo nie."

(zdroj citácií SITA)

Hráči Slovenska budú mať teraz pred sebou deň voľna, ktorý sa budú snažiť využiť hlavne na regeneráciu. 2. januára ich čaká vo štvrťfinále Fínsko, ktoré okrem úvodného duelu s Kanadou (1:10) pôsobí na šampionáte veľmi dobrým dojmom. Mladí Fíni dokázali zdolať reprezentácie USA (4:1), Česka (4:0) i Dánska (10:1). 

Slovensko - Švajčiarsko 6:4 (1:2, 1:1, 4:1)

 Góly: 9. Matúš Chovan (Jurčo), 33. Matúš Chovan, 46. Matoušek (M. Hinďoš, Bene), 47. Marinčin (M. Daňo, Jurčo), 49. Matúš Chovan (Jurčo, R. Mráz), 50. Gernát (Jurčo, M. Tvrdoň) - 7. Vermin (T. Richard, Bertschy), 8. Andrighetto (Bertaggia), 29. Vermin (Richard), 41. T. Richard
 Vylúčení: 10:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Sterns (USA), Zalaski (Kan.) - Gebauer (ČR), Sormunen (Fín.), 13 029 divákov. Strely na bránku 31:28.

Zostavy:
 Slovensko: Šimboch - Marinčin, Gernát, A. Jánošík, Čerešňák, Trška, Čajkovský, Bezuška, Kurali - R. Mráz, Jurčo, Matúš Chovan - Toman, M. Tvrdoň, Bubela - M. Hinďoš, Bene, Matoušek - Dolník, Ďaloga, M. Daňo
Švajčiarsko: Meili - Marti, Trutmann, Vermeille, D. Sutter, Hachler, Kukan, Baltisberger - Martschini, Hofmann, Walser - Bertaggia, Haas, Andrighetto - Amstutz, Schneuwly, Simion - Vermin, Bertschy, T. Richard