Main Content

Kým boj o titul Slovákov nudí, bitka o záchranu môže byť najdramatickejšia v histórii

nedeľa, 7. marec 2021 18:21 | Autor: Filip Chudý

ŠKF Sereď - ŠK Slovan Bratislava
ŠKF Sereď - ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Slovan Bratislava má už prichystanú majstrovskú trofej. Zaujímavé je to však na opačnej strane tabuľky, keďže takúto vyrovnanosť sme tu ešte nemali.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa základná časť Fortuna ligy. Práve aktuálna tabuľka je tá najspravodlivejšia, keďže hral každý s každým doma aj vonku. Všetky najlepšie ligy sveta používajú práve tento model na určenie konečného poradia. My si dáme opäť ešte nadstavbu, v ktorej nikto z dolnej šestky nemôže byť lepší ako siedmy, nech by aj v záverečnej tretine vyhral všetky zápasy. A nikto z hornej polovice nemôže už vypadnúť, hoc by mal na konci sezóny aj najmenej bodov zo všetkých ligových mužstiev.

Prekvapený z poradia po základnej časti môže byť len ten, kto našu ligu nesleduje, alebo sa v nej nevyzná. V dlhodobej súťaži sa prejaví kvalita kádrov, čo je známy fakt. A keďže v priebehu ročníka sa nestala žiadna mimoriadna udalosť, ktorá by výrazne zmenila rozloženie síl alebo nastavenie tímov, dopadlo to podľa (našich) predsezónnych očakávaní.

Zloženie prvej a druhej šestky sme trafili na chlp presne už pred prvým kolom. Dokonca aj poradie je takmer identické. Samozrejme, vo zvyšných desiatich kolách sa ešte pomení. Pričom verme, že tentoraz sa odohrá kompletný ročník a nie skrátený, ako pred rokom.

Slovan sa však stane majstrom, aj keby pridali niekoľko kôl navyše. Momentálne nemá rovnocenného konkurenta. Už teraz má náskok desať bodov, čo je v dlhodobej súťaži rozdiel jednej výkonnostnej triedy. Len škoda, že „belasí“ neodskočili zvyšku nárastom vlastnej kvality, ako sa skôr ich priami súperi oproti minulosti zhoršili. A keď chce niekto proti poslednej vete protestovať, nech si pozrie výsledky našich klubov v pohárovom lete 2020 a nemá žiaden argument.

Dunajská Streda síce urobila v úvode ročníka rekordnú víťaznú sériu, ale už vtedy sme upozorňovali, že jej to tak nemôže ísť stále. V tej časti sezóny mala totiž viackrát neskutočné šťastie a vtedy by dala gól aj zo zatvorenej toalety. Nič však netrvá večne. Začal ju dobiehať úzky káder a hráčska nevyspelosť pri zvládatlaku. Pritom slovo titul sa ani poriadne nespomenulo a už mali roztrasené nohy. Ak by mal DAC niekoľko skúsených hráčov, vyzeralo by to trochu inak.

Pochvalu si zaslúži Žilina, vzhľadom na svoj káder uhrala maximum. Lenže teraz už naozaj nikoho nezaujíma, že má mladý káder, vybojovanie pohárovej Európy je v tejto chvíli povinnosťou. A jej mladíci to musia zvládnuť. Byť pod tlakom je výsada. A keď sa „šošonkovia“ chcú stať raz veľkými futbalistami, musia vedieť pracovať aj so slovíčkom musíš. Navyše stále je to pohodička oproti tomu, čo by zažívali tam, kde sa (veríme) chcú dostať, čiže do dobrej zahraničnej súťaže.

Trnava na chvíľu nakukla na tretie miesto, čiže tam, kde by kvalitou kádra mala byť. Možno ak by trafila trénera skôr, dnes naháňa Dunajskú Stredu… V každom prípade, Spartak je klub, ktorý by si mal vybojovať pohárovú miestenku automaticky, nie že o ňu bude len bojovať. Dobrou správou preň je to, že po zmene trénera sa opäť na kejo hru dá pozerať, keďže to má hlavu a pätu. Treba v tom však pokračovať.

Pre mnohých sú prekvapením Zlaté Moravce – Vráble. Ale to len pre tých, ktorí ich vnímajú ako tradičného účastníka boja o záchranu. Pokiaľ ste sa pozreli na ich káder a spojili to s tým, ako funguje klub, muselo vám byť jasné, že to nemôže byť o záchrane, práve naopak, budú hore. ViOn má jeden z najlepšie zložených kádrov v súťaži, ak pri premietnutí na rozpočet nie rovno úplne najlepší. Sú tam mladí hráči, stredná generácia aj skúsení futbalisti. Na jednotlivých postoch majú dobrú typológiu hráčov, do čoho si aj vhodne vybrali trénera. Ten je síce nováčikom, ale počína si zdatne. Všetko si to proste sadlo a výsledok sa dostavil.

Trenčín kvalitou kádra patrí do prvej šestky, ale niekedy sa až rozum zastavoval nad tým, čo futbalisti AS predvádzali počas jesene. A výhovorka o chýbajúcom štadióne, hlavne v dobe bez divákov, pri až takom výkonnostnom páde neobstojí. Zhodou okolností si Trenčania zabezpečili záchranu už teraz. Veď majú len osembodový náskok na posledné miesto, čo by za normálnych okolností bol desať kôl pred koncom ešte boj o záchranu. Takto môžu budovať káder na novú sezónu, k čomu im poslúži séria prípravných zápasov. Toto je totiž nevýhoda nadstavby, že pre niektoré kluby nemá výsledkový náboj.

Tretiu sezónu za sebou bude oveľa zaujímavejšia skupina o záchranu, pričom tento rok môže byť najnapínavejšia v histórii. Veď medzi prvým a posledným je rozdiel len troch bodov. Inak povedané, každý duel až do získania matematickej definitívy bude šesťbodový. Nikto nebude môcť kalkulovať, minimálne šesť-sedem kôl určite. A hoci sa to potom môže začať lámať, predpokladáme, že rozhodovať bude až posledné kolo.

Kto vypadne? Môže úplne každý! V dolnej šestke totiž aktuálne nikto nevyzerá výkonnostne presvedčivo. Každému niečo dôležité chýba. Ružomberku hlavne pohoda, Seredi nastavenie na povinnosti, Nitre všeobecná pripravenosť, Michalovciam vyzretosť, Senici psychická vyrovnanosť a Pohroniu schopnosť ukopať výsledok. Ale zároveň má každý niečo, čo ho môže v lige udržať, resp. to môže náj vzhľadom na okolnosti. Postupne podľa poradia je to zohratosť, skúsenosť, zomknutosť, bojovnosť, rozdieloví hráči, herný štýl.

Len škoda, že to nebudú môcť vidieť fanúšikovia na tribúnach, keďže neočakávame zázrak v podobe výrazného uvoľnenia opatrení už počas jari. Skôr dúfajme, že v prvých kolách novej sezóny pustia na tribúny aspoň obmedzené počty. Aspoň na diaľku si teda užime preteky o tretiu pohárovú miestenku (štvrtá sa odvíja od nejasného Slovnaft Cup-u) a zaujímavý boj o záchranu. Majster je jasný a DAC si medailovú pozíciu tiež musí ustrážiť.