Main Content

Pánik si otvoril strelecký účet, Cháru nevyradil ani nepríjemný moment

nedeľa, 31. január 2021 09:12 | Autor: TASR

Richard Pánik
Richard Pánik | zdroj: TASR

New York 31. januára (TASR) - Slovenský hokejista Richard Pánik sa v sobotnom zápase NHL podieľal gólom na domácom víťazstve Washingtonu nad Bostonom 4:3 po predĺžení.

V drese Capitals nastúpil Zdeno Chára po prvý raz proti svojmu bývalému klubu, odohral 20:54 minúty a pripísal si plusový bod. Rozhodujúci gól strelil Alexander Ovečkin, pre ktorého to bol 708. zásah v profilige a v štatistike vyrovnal zápis siedmeho najlepšieho strelca histórie Mikea Gartnera.

Pánik dosiahol svoj prvý gól v tejto sezóne, keď v 31. minúte v presilovej hre tečoval strelu Toma Wilsona a zvýšil na 3:0. Zápas odohral v druhej formácii spoločne s Ovečkinom, ktorý vynechal uplynulé štyri duely pre koronavírusový protokol. Ruský útočník si okrem rozhodujúceho gólu pripísal aj asistenciu pri Pánikovom zásahu. "Bol som zvedavý, ako zvládnem návrat po pauze, ale užil som si to," povedal pre nhl.com Ovečkin, ktorý rozhodol v 28. sekunde predĺženia. Bol to jeho 111. víťazný gól, čím prekonal zápis Bretta Hulla a dostal sa na štvrté miesto. Na čele je v tejto štatistike Jaromír Jágr (135). Capitals síce stratili trojgólové vedenie, ale napokon našli cestu k víťazstvu a natiahli bodovú sériu od začiatku sezóny na deväť zápasov. Ďalší výborný zápas odchytal brankár Vítek Vaněček, keď zaznamenal 40 zákrokov a tento nováčik stále nepozná pocit prehry v riadnom čase. Washington zvíťazil tretíkrát za sebou a je na čele tabuľky Východnej divízie.

Chára nastúpil v prvej obrannej formácii s Tomom Wilsonom. Proti Bostonu vykorčuľoval prvýkrát od 11. apríla 2006, keď bol ešte hráčom Ottawy Senators. V drese Bruins strávil "Big Z" 14 sezón ako kapitán a odohral 1023 zápasov v základnej časti. Slovenský veterán si prežil aj nepríjemný moment, keď ho v posledných sekundách prvej tretiny zasiahol do tváre puk a 43-ročný veterán odišiel po krátkom ošetrení do šatne. Na úvod druhej tretiny sa však vrátil a nevynechal ani jedno striedanie. Slovenský obranca zblokoval šesť striel, najviac zo svojho tímu. Prvý zápas v sezóne odohral za Boston David Pastrňák, ktorý sa zotavil po operácii boku a zaznamenal asistenciu. V bránke Bruins dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Tuukka Rask, chytil 19 striel.

Hráči Montrealu nebodovali prvýkrát v tomto ročníku, keď na svojom ľade podľahli Calgary 0:2. Hrdinom Flames bol brankár Jacob Markström, ktorý sa blysol 37 zákrokmi a zaznamenal druhý shutout v sezóne. Flames hrali veľmi obetavo, keď zblokovali až 22 striel. "Veľmi mi tým spoluhráči pomohli. Tešíme sa z veľkého víťazstva," povedal Markström. Tri strely vyslal na švédskeho brankára útočník Montrealu Tomáš Tatar, ktorý bol na ľade 15:20 minúty a mal mínusový bod. Kapitán "plameňov" Mark Giordano odohral 900. zápas v NHL.

Prvú prehru v piatom zápase sezóny utrpel Dallas, keď podľahol Caroline na jej ľade 1:4. Dvomi gólmi prispel k úspechu Hurricanes Vincet Trocheck. Stars vyslali na bránku domácich len 11 striel a duel im vôbec nevyšiel. Slovenský obranca Andrej Sekera odohral za Dallas takmer 15 minút, zblokoval päť striel a pripísal si jeden mínusový bod. Duel nedochytal brankár Caroliny Petr Mrázek, ktorý sa v závere prvej tretiny zrazil so spoluhráčom Maxom McCormickom a nahradil ho James Reimer. "Dnes sme nehrali rozumne a neboli sme dôrazní," povedal tréner Stars Rick Bowness. Jediný gól Dallasu strelil veterán Joe Pavelski.

Tampa Bay, opäť bez zraneného obrancu Erika Černáka, zdolala Nashville 4:3, keď všetky svoje góly strelila v druhej tretine. Z premiérového zásahu v profilige sa tešil obranca Callan Foote, syn bývalého dvojnásobného víťaza Stanley Cupu Adama Footea. "O tomto som sníval celý život. Je to krásny moment, na ktorý nikdy nezabudnem," povedal Foote, ktorý dostal "blesky" do vedenia 2:1. Na 4:1 zvýšil kapitán Steven Stamkos, bol to jeho 300. gól v presilovke čím vyrovnal klubový rekord Martina St. Louisa. Obaja súperi sa stretnú aj v noci na utorok a podľa správ z tábore Lightning by sa Černák (zranenie hornej časti tela) mohol vrátiť do zostavy.

NHL - výsledky:

Buffalo - New Jersey 4:3 pp a sn
Carolina - Dallas 4:1
Detroit - Florida 2:3 pp
Edmonton - Toronto 4:3 pp
Montreal - Calgary 0:2
New York Rangers - Pittsburgh 4:5 pp
Philadelphia - New York Islanders 3:2 pp
Tampa Bay - Nashville 4:3
Washington - Boston 4:3 pp /R. Pánik (Washingotn) 1+0/
Minnesota - Colorado 1:5
Anaheim - St. Louis 1:6
|Winnipeg - Vancouver 1:4