Main Content

Slovák rekordérom v NHL. Švehla pri menách ako Coffey či Lidström

sobota, 23. január 2021 09:50 | Autor: Jakub Vaverka

Róbert Švehla, Florida Panthers
Róbert Švehla, Florida Panthers | zdroj: TAsR

V súčasnosti hrá v NHL iba hŕstka Slovákov. V minulosti bola situácia iná a viacero hráčov zo Slovenska zanechalo vo svojich tímoch priam historickú brázdu. Jedným z nich je aj niekdajší obranca Róbert Švehla, na ktorého spomínajú vo Floride Panthers dodnes.

Oficiálna stránka NHL v priebehu tohto týždňa zverejnila prehľadnú tabuľku, ktorá bola zameraná na obrancov. Konkrétne, na najproduktívnejších bekov, ktorý kedy za daný klub NHL hrali. Na veľké potešenie slovenských priaznivcov, v luxusnom menoslove sa objavuje aj meno hokejistu, ktorý svojho času nosil na hrudi dres s dvojrkížom.

Konkrétne ide o Róberta Švehlu, rodáka z mesta Martin, ktorý bol súčasťou Floridy Panthers nepretržite sedem sezón. Do Sunrise prišiel na konci sezóny 1994/1995, pričom slnečnú časť Spojených štátov amerických opúšťal až v roku 2002, keď sa sťahoval do Toronta. 

Švehla vo svojej kariére za Panthers nazbieral 290 kanadských bodov, ktoré pozostávajú zo 61 gólov a 229 asistencií. Dovedna za Cats nastúpil na 573 duelov a málokedy chýbal na ľade. Dodnes sa nepodarilo Slovákov rekord nikomu prekonať.

V zozname sa objavujú aj ďalšie zvučné mená. Najproduktívnejším obrancom histórie Edmontonu Oilers je napríklad Paul Coffey, v Detroite Red Wings patrí tento prím Niclasovi Lidströmovi. V Bostone je číslom jeden Ray Bourque, pričom v zozname sú aj aktuálne mená ako Victor Hedman (Tampa Bay), Eric Karlsson (Ottawa) či Kris Letang (Pittsburgh) a Shea Theodore (Vegas).