Main Content

Lewandowski je zaslúžený futbalový kráľ roka 2020: Ale patria Ronaldo s Messim do TOP 3?

nedeľa, 27. december 2020 19:02 | Autor: Filip Chudý

Robert Lewandowski s cenou
Robert Lewandowski s cenou | zdroj: TASR/AP

Ankety vždy vyvolávajú rôzne reakcie. Robert Lewandowski ako najlepší svetový futbalista roka 2020 je však nespochybniteľný. Pri Ronaldovi s Messim sa však už vynárajú otázniky.

Komentár Filipa Chudého

Futbalový svet spoznal aj pre rok 2020 futbalového kráľa, hoci Zlatá lopta, ktorá je synonymom tohto ocenenia, tento rok nemá držiteľa. Už v lete France Football oznámil, že Zlatú loptu neudelí, čo znamená, že prvýkrát od roku 1956 nespoznáme jej víťaza. Ako sme však už vtedy uviedli, pre FIFA by z marketingového hľadiska bolo ideálne túto šancu využiť, pričom to aj spravila. Svetové médiá síce v máji referovali, že FIFA zrušila svoju anketu The Best, ktorú pompézne udeľuje od roku 2016, ale ako sme dávnejšie upozornili, oficiálne to nezaznelo. A pre dobro futbalu sa to ani nestalo.

Keďže francúzsky magazín nepochopiteľne vypustil tohtoročnú anketu, zasiahla strešná organizácia futbalu. Tá dala hlasovať reprezentačným trénerom, kapitánom a novinárom, aby určili víťaza. Kto sa však na to pozrie objektívne, ten musí uznať, že žiadne hlasovanie nebolo potrebné. Robert Lewandowski bol proste v roku 2020 najlepší z hocijakého pohľadu. Keby toto ocenenie nezískal, mohlo by sa rovno zrušiť.

Mal výborný rok z individuálneho hľadiska, keď dával gól za gólom, resp. ich pripravoval, navyše výraznou mierou pomohol Bayernu Mníchov dominovať v každej súťaži. Bavori tak získali všetky trofeje. Poľský útočník sa stal proste neodškriepiteľným triumfátorom roka 2020. Niečo také sa naposledy stalo v roku 2017, keď nikto nemohol spochybniť víťazstvo Cristiana Ronalda. Víťazi z rokov 2018 (Modrič) a 2019 (Messi) boli už na zváženie a vyvolali vo viacerých končinách aj búrku nevôle. Pri Lewandowskom musia byť všetci ticho, lebo je to nespochybniteľný triumf!

Zaujímavé však je, že najdominantnejšie vyhral u novinárov a najmenej u reprezentačných trénerov. Tí dokonca zaradili na druhé miesto Lionela Messiho, ale k nemu sa ešte dostaneme. Úsmevnejšie vyznelo to, že trénerom roka sa stal Jürgen Klopp a nie Hans-Dieter Flick, ktorý vyhral všetko. Mali síce rovnaký počet bodov, ale rozhodol vyšší počet bodov od reprezentačných trénerov. Aspoň pohodový tréner Liverpoolu to videl reálne…

Od roku 2007 (vyhral Kaka) sa v top 3 takmer vždy ocitli spolu aj Ronaldo s Messim. Portugalčan v nej chýbal len v roku 2010 (bol šiesty), Argentínčan v roku 2018 (bol piaty). A hoci sú to výborní futbalisti, najlepší vo svojej dobe, tých absencií v elitnej trojke asi mohlo a aj malo byť viac. To by sa však pri každom hlasovaní muselo ku každému futbalistovi pristupovať rovnako.

To znamená, že keď je to anketa napr. za rok 2020, tak každého má zaujímať len to, čo ukázali hráči od 1. januára 2020 do Silvestra.Keď sa na to pozrieme takto, zaslúžia si byť Ronaldo spolu s Messim v prvej trojke? Odpoveď je skôr nie. Jeden možno ešte áno, ale ako duo to už nevychádza. Prvá pozícia Lewandowského je však stále neotrasiteľná.

Hlavne Messiho tretie miesto vyvoláva polemiky. FC Barcelona vstúpila do tohto roka ako líder La Ligy, skončila však druhá. Že v ňom nič nevyhrala, je tiež všeobecne známe. Navyše dostala „osmičku“ od Bayernu, čo bolo vzhľadom na priebeh zápasu ešte milosrdné skóre. Takže za klubové pôsobenie si Messi tretie miesto nezaslúži. Z individuálneho hľadiska sa značnú časť jesennej časti trápil, veď inak ako z penalty dať gól prakticky nevedel. Nehovoriac o tom, že Barca je aktuálne mimo miestenky do Ligy majstrov.

Ronaldo mal z tohto pohľadu lepší rok. Titul sa vždy ráta, ale to je zároveň všetko a Juventusu na čele s CR7 sa to určite máli. Na to, že pôsobí v defenzívnejšej lige, dal však tento rok výrazne viac gólov ako jeho sok. Ale ani keby Ronaldo nebol v top 3, až tak veľké námietky by byť nemohli. Aj keď je v nej oveľa zaslúženejšie ako Messi, ktorý v roku 2020 zaujal najviac letným trucovaním. To sa však dúfajme do ankety pre najlepších neráta…

Otázka teda znie, nemal lepší rok 2020 napr. Sergio Ramos, Kevin De Bruyne, Sadio Mane, Manuel Neuer, Thomas Müller, Leon Goretzka a ďalší? Odpovedzte si každý sám.

Môžeme byť radi, že žijeme v ére Ronalda a Messiho, ale sú tu, boli tu a aj budú ďalší výborní futbalisti, ktorí si zaslúžia pozornosť. Veď hádam nechceme zažívať také absurdné situácie, ako napr. v roku 2010, keď Wesley Sneijder s Interom Miláno vyhral päť trofejí na čele s Ligou majstrov, Holandsko ako hlavný ťahúň dostal do finále MS, čiže mal ešte lepší rok ako teraz Lewandowski, ale nedostal sa ani do top 3 a Zlatú loptu vyhral Messi…

Keď je niekto proste v danom roku lepší, má byť vyššie ako niekto druhý, hoci z celkového hľadiska nemusí byť lepší futbalista. Ak je cena za nejaké časové obdobie, má sa proste počítať len to. Keby si to každý uvedomil, ankety by začali byť objektívnejšie.