Main Content

Hodnotenie slovenských hráčov po postupovej výhre: Kucka kráľom ihriska

piatok, 13. november 2020 10:12 | Autor: Filip Chudý

Slovenská futbalová reprezentácia
Slovenská futbalová reprezentácia | zdroj: TASR/PA/Liam McBurney

Slovensko zvládlo baráž a postúpilo na Euro. Prinášame vám hodnotenie našich reprezentantov na stupnici 1 – 10.

Marek Rodák (7) – Prácu si nekomplikoval. Loptu radšej odkopol na tribúnu, ako by prípadne riskoval zlú rozohrávku, čo je správne, hlavne v takýchto zápasoch. Centrované lopty predovšetkým boxoval, hoci väčšina bola tak pomalá, že by ich chytil aj do zubov. Dobré však bolo, že sa do nich nebál ísť. Súper ho prekonať nedokázal, pričom naňho nešla ani jedna poriadna strela. Raz mu pomohla žrď.

Peter Pekarík (7) – Hral účelne, ako sa v rozhodujúcich dueloch má. Svoju stranu si postrážil, dopredu išiel iba vtedy, keď vzadu nič nehrozilo. A hoci v modernom futbale by sa očakávalo, aby ako krajný obranca útočil v zápase výrazne viac. Kašlať na to, sme na Eure!

Ľubomír Šatka (8) Najväčšie prekvapenie zostavy, ale bolo to správne rozhodnutie. Bol náš najlepší obranca v zápase. Odvrátil takmer každú loptu, istý bol aj pri rozohrávke. Takýto kvalitný výkon nepodal pred ním počas kvalifikácie žiaden zo stopérov, a to sa tam predtým vystriedali všetci, ktorí bývali v nomináciách. Ukázalo sa, že mu pomohlo to, že hráva pravidelne kvalitnú poľskú ligu, pričom pridal bonus v podobe Európskej ligy, čo sa na jeho sebavedomí prejavilo.

Milan Škriniar (7) – Aj o Škriniarovi platí, že odvrátil takmer každú loptu, len s dodatkom, že jednu mimoriadne zlým smerom… Lenže bolo ich o dosť menej ako pri Šatkovi, asi si súper myslel, že treba centrovať do iného priestoru, čo bol jeden z jeho omylov. Škriniar mal najviac práce pri rozohrávke, ktorú zvládal, a to aj pri dlhých loptách, dal presne 12 zo 16, čo je dobrá vizitka.

Tomáš Hubočan (7,5) – Do bezpečia poslal najviac lôpt z našich obrancov. Iba potvrdil to, čo sme napísali už pred zápasom, že len vďaka jeho prítomnosti sa kvalita slovenskej defenzívy zvýši minimálne o jednu úroveň, čo sa potvrdilo. Smerom dopredu sme ani zázraky nečakali. Pri inkasovanom góle však zle odhadol situáciu a akcia išla po jeho strane.

Stanislav Lobotka (5,5) – Severní Íri mali v zápase asi len štyri situácie, po ktorých sme si vydýchli, pričom dve im vypracoval svojimi chybami Lobotka. V prvom polčase prihral do šance McGinnovi. Po zmene strán nezmyselne stratil loptu a Washington poslal zo sľubnej pozície prvú strelu na našu bránu. Prihrávky mal síce inak pomerne presné, ale väčšia istota nastala až po jeho vystriedaní.

Albert Rusnák (6,5) – Na ofenzívneho hráča ukázal málo smerom dopredu, len jednu strelu a dribling. Teraz bol však viac defenzívnym krídlom, keď pomáhal pri bránení ľavého obrancu Lewisa, asi jediného futbalovejšieho hráča súpera. Zápas odmakal.

Juraj Kucka (9)Najlepší hráč zápasu. Kľúčový prvý gól strelil vďaka svojej aktivite, inak sa súperova chyba využiť nedala. Na druhý gól vlastne prihral, hoci narážačkou o poleno menom Evans. V strede poľa bojoval a vyhrával lopty za dvoch.

Marek Hamšík (5,5)Na konci prvého predĺženia mal jedinú šancu v zápase, potom išiel dole. Vystriedaný však mal byť oveľa skôr, od takej 70. minúty mal výrazné problémy s pohybom, keď sa prejavila na ňom chýbajúca herná aj kondičná prax. Zrejme aj preto to nebol jeho zápas, bol málo výrazný.

Róbert Mak (6)Smerom dopredu až na jednu strelu niet čo hodnotiť, keďže nič iné okrem nábehov neukázal. Pomáhal však defenzíve a robil tie potrebné kroky navyše, čo je však snáď samozrejmosť, hlavne v takýchto zápasoch.

Ondrej Duda (7) – Podľa schémy hral na hrote útoku, reálne však padal nižšie a posielal lopty za obranu. Táto variabilnejšia pozícia mu celkom sedela, hoci to zas nebol výkon, po ktorom by sa mali spievať ódy. Bolo však chybou, že šiel dole z trávnika.

Patrik Hrošovský (7)Predviedol výborný blok strely McNaira v závere, čím potvrdil, že s ním pred obranou máme väčšiu istotu. Prihral aj Hamšíkovi do gólovej šance. Svoju úlohu zvládol.

Michal Ďuriš (8)Strelil náš postupový gól, čiže si úlohu v konečnom súčte maximálne splnil. Ale nemalo by sa mu stať, že nezachytí pohyb hráča, ktorého by mal brániť a ten urobí gólovú akciu. Ale toto zaváhanie vrchovato odčinil.

Samuel Mráz (4)Jeho nasadenie sa ukázalo byť chybou, vôbec nezapadol do zápasu a celý čas bol mimo diania, teda okrem gólu súpera… Keď však útočník nedostane poriadnu loptu, nemá sa veľmi ako ukázať.

Ján Greguš, Norbert Gyömbér (bez známky) – Nasadenie Greguša do druhej časti predĺženia sa ukázalo ako správne, čo prezentoval pri gólovej akcii a tiež defenzívnej práci. Gyömbér už išiel iba na súboje a jednu loptu odvrátil, čiže si úlohu splnil.

Význam známok


Stupnica je v rozmedzí 1-10, čiže presne v strede je známka 5,5, ktorá predstavuje priemerný výkon.
10 - Historický výkon
9 - Svetový výkon
8 - Vynikajúci výkon
7 - Dobrý výkon
6 - Mierne nadpriemerný výkon
5 - Mierne podpriemerný výkon
4 - Zlý výkon
3 - Nedostatočný výkon
2 - Otrasný výkon
1 - Katastrofálny výkon