Main Content

Rozhovor: Anton Gavel exkluzívne pre Sport7.sk

štvrtok, 29. apríl 2010 10:45 | Autor: Juraj Lukáš

Rozhovor: Anton Gavel exkluzívne pre Sport7.sk
Rozhovor: Anton Gavel exkluzívne pre Sport7.sk | zdroj: internet

S basketbalom začínal vo Svite, aj keď sa pred 25.rokmi narodil v Košiciach. Prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a v 16tich dostal ponuku od trénera Dr.Vojtka, na odchod do nemeckého Karlsruhe. Jeden z najlepších basketbalistov Slovenska, aktuálny držiteľ nemeckého pohára a chalan s dynamitom v nohách – Anton Gavel.

Kamarát, ktorý s tebou hrával v repre, mi spomínal historku, že si prišiel na nejaký veľký basket kemp v „čínach“ a vytrel si zrak všetkým vyfešákovaným chlapcom. Je to pravda?
 
Je to tak. Ja som si nikdy nepotrpel na super tenisky, ale o to lepšie som hral
 
Život profesionálneho športovca je snom mnohých mladých chalanov. Aký je život profesionálneho basketbalistu? Ako vyzerá bežný tréningový a zápasový deň?
 
Musím pravdu povedať, že je to dosť stereotyp, ale to hovorím preto, lebo je to už moja deviata sezóna medzi profesionálmi. V prvom rade musím povedať, že je to super, urobiť si z hobby svoju prácu. Môj deň vyzerá veľmi jednoducho. Ráno raňajky a ranný tréning, neskôr obed, chvíľa oddychu a potom zasa večerný tréning a po ňom väčšinou doma. Samozrejme ak hráme zápas, tak sú tam určité zmeny.
 
Tento rok si s Bambergom získal nemecký pohár. Je to tvoj najväčší basketbalový úspech, respektíve čo by si chcel v basketbale ešte dosiahnuť?
 
Momentálne je to jeden z najväčších mojich úspechov. Okrem toho by som najmä tento rok chcel vyhrať nemeckú ligu a určite by som sa chcel niekedy dostať s reprezentáciou do A skupiny.
 
V ktorom klube si sa basketbalovo, ale aj ľudsky cítil najlepšie? Momentálne sa ti celkom darí, dostávaš peknú porciu minút, tréner ti verí – je to práve Bamberg?
 
Tažko povedať v ktorom klube bolo najlepšie, pretože každý bol niečím špecifický. V Karlsruhe som zmaturoval, naučil sa jazyk, vyhral druhú ligu a po prvý krát som hral v nemeckej bundeslige.  
V Giessene som mal osobne dva vydarené roky, Murcia bola najlepšia liga, plus život v Španielsku sa mi nesmierne páčil a Thessaloniki bolo nádherné mesto a skvelí fanúšikovia. Bamberg je tiež super, máme momentálne úspechy, dúfajme to pôjde takto ďalej.

S basketbalom si, prešiel si takmer celú Európu. Ak by si mal porovnávať kvalitu basketbalových líg v Nemecku, Španielsku a Grécku – ktorá je najvyššej úrovni a prečo?
 
Určite španielska ACB je na najvyššej úrovni. Grécko má dva skvelé kluby, ktoré sú najlepšie v Európe a Nemecko sa každým rokom zlepšuje.

A čo vyspelosť basketbalový fanúšikov? Po internete kolujú videá s niekedy až fanatickým povzbudzovaním gréckych fanúšikov. Sú naozaj najlepší v Európe?
 
Určite boli jednoznačne najlepší a boli schopní pre ich klub urobiť čokoľvek. Atmosféra v hale bola neskutočná, najmä derby proti PAOKu, ale aj iných veľkých zápasoch. Takýchto fanúšikov som nikde inde nezažil.
 
V roku 2006 si sa dostal aj do zoznamu kandidátov pre draft do NBA. Ako to celé dopadlo a aký je tvoj vzťah k NBA? Bol to tvoj sen, alebo ešte stále je?
 
Ja ani presne neviem, ako sa tam moje meno dostalo. Bol som na niekoľkých kempoch v Trevise, kde boli aj nejaké kontakty a kde si ma ľudia a scouti mohli všimnúť. Sen by to určite bol, ale myslím si že teraz uz nereálny. Radšej by som hrával v nejakom kvalitnom euroligovom družstve.
 
Reprezentácia Slovenska. Čo to pre teba znamená? Chodíš na repre zrazy rád, aj keď z histórie vieš, že sa mužskej reprezentácií príliš nedarí?
 
Je to česť reprezentovať vlastnú krajinu, vždy to bola, je a bude pocta i keď nemáme napríklad výsledky ako naše ženy. Myslím, že máme šance postúpiť aj vyššie, ale na to treba vylepšiť veľa vecí. Vždy sa ale nájde skvelá partia a preto ma reprezentovať baví.
 
Ako si vysvetľuješ fakt, že v ostatných kolektívnych športoch je Slovensko pravidelným účastníkom ME a MS a v basketbale sa nedokážeme prebojovať ani do záverečnej kvalifikácie? V čom je podľa teba najväčší problém slovenského basketbalu?
 
Problém je už v začiatkoch. Chlapci u nás majú momentálne iné záujmy ako basket a keď sa rozhodnú pre šport, tak sú to iné kolektívne športy. Niekedy si tréneri vyberali z mladých chlapcov, teraz sú radi, ak majú na tréningoch desiatich. Ak chceme teraz niečo s mužskou reprezentáciou dosiahnuť, musíme dostať dokopy to najlepšie, čo na Slovensku máme a to na minimálne dva roky. Na mužský basketbal sa dosť zanevrelo. Myslím si, že takmer všade, vo všetkých iných krajinách je mužský basketbal preferovaný, ale u nás na Slovensku nie.

V roku 2009 si odohral niekoľko zápasov aj za Svit. Ako hodnotíš úroveň slovenskej extraligy? Myslíš, že to všetko iba o peniazoch?
 
Po dvoch zápasoch je ťažké hodnotiť celú ligu a jej úroveň. Myslím si, že je dobre že v nej hrá veľa našich mladých chalanov a že sa im aj darí. Viac financií by určite pomohlo, či už k zlepšeniu kvality cudzincov a tým by sa samozrejme mohli zlepšovať aj naši hráči. A tak isto treba veľa ľudí okolo celého slovenského basketbalu, ktorí by mu dali srdce a čas. Ale aj na to treba financie.
 
Aký máš vzťah k streetballu, ktorý sa z roka na rok stáva medzi mladými populárnejším? Bol si v poslednej dobe na nejakom turnaji?
 
Pravdupovediac nehrávam ho vôbec, ale rad sa na dobrý streetball pozriem.
 
Nedá mi nespýtať – je podľa teba tvrdenie „biely muži nevedia skákať“ pravdivé?
 
Na mňa to určite platí:)
 
Chcel by si našim čitateľom niečo odkázať?
 
Chcel by som povedať, aby mali všetci z basketu radosť a zábavu, aby nepozerali len na NBA, pretože aj v Európe sa hrá skvelý basketbal a často krát aj lepší. Nech hrajú všetci čo najviac, či už za klub, alebo na ulici. A aby navštevovali tento portál.