Main Content

Krištofič toho veľa zmenil. Ide si Pirát po titul? (komentár)

štvrtok, 22. október 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Samuel Krištofič
Samuel Krištofič | zdroj: Oktagon MMA

Samuel Krištofič by mohol byť tým, kto Davidovi Kozmovi zoberie welterový titul v Oktagone. Pirát zmenil niekoľko aspektov a keby sa dostal k odvete s českým šampiónom, zrejme by to tento raz bolo o inom ako naposledy. 

Komentár Jakuba Vaverku

David Kozma cez víkend porazil Kertésza a obhájil welterový titul v organizácii Oktagon. Kozma titul získal proti Gáborovi Borárosovi v novembri 2018, následne ho obhájil v marci 2019 proti Samuelovi Krištofičovi a teraz ho obhájil opäť. Pink Panther má nárok na odpočinok, no už teraz sa vo veľkom hovorí, kto by mohol byť jeho ďalším vyzývateľom. Všetko smeruje k tomu, že ďalším súperom Davida Kozmu v Oktagone bude víťaz decembrového zápasu Robert Bryczek - Samuel Krištofič.

Kozma na tlačovej konferencii po Oktagone 17 povedal, že by uprednostnil Poliaka, pretože nemá v láske odvety a aj proti Kertészovi to bola odveta. Krištofič na to reagoval tým, že ani on nie je fanúšikom odviet, avšak ak Bryczeka porazí, tak Pink Panther jednoducho nebude mať inú možnosť ako proti nemu druhý raz nastúpiť. Keď sa obaja stretli v marci 2019 v Ostrave, pre Piráta to bol prvý zápas vo welteri a i keď Kozmovi vzdoroval celých päť kôl, nakoniec na Čecha nestačil.

Prečo teda píšeme, že by Krištofič mohol zabojovať o titul? Čo sa zmenilo? Marec 2019 je minimálne pocitovo poriadne vzdialený. Pirát odvtedy nabehol na víťaznú vlnu, nachvíľu si odskočil mimo Oktagon a bol aj súčasťou projektu Oktagon Underground, kde sa bojovalo s upravenými pravidlami. Čo je ale podstatnejšie, sám sebe dokázal, hlavne v zápase s Pukačom, že má stále veľkú kvalitu a potenciál, ktorý zrejme ešte nebol naplnený.

Okrem toho, Krištofič si vyriešil zdravotné problémy s chrbtom, vymenil gym, keď bratislavský Chaos vymenil za trnavský SFG. Spolupracuje s Attilom Véghom, čo je samo o sebe veľkou motiváciou, ale uvedomme si, že v Trnave sa teraz okrem Végha či Krištofiča objavujú aj mená ako Klein, Buchinger či Ryšavý, a teda je vytvorené prostredie s víťazným mindsetom. 

Mindset je ďalšia vec, na ktorej Pirát pracuje. Snaží sa pracovať so svojím vnútrom, vzdeláva sa v ohľade rôznych myšlienkových smerov a kto niekedy robil bojové umenia vie, že hlava ako taká v nich hrá dôležitú rolu. Vlastne, ono je to tak v každom športe. Fyzická stránka je len jednou časťou, ale mentálna stránka je nemenej dôležitá.

Samuel Krištofič
Samuel Krištofič | zdroj: Samuel Krištofič Instagram

A veľa ľudí zabúda na to, že Krištofič má bilanciu 12:3 (podľa Sherdogu) čo sú minimálne na československé pomery naozaj výborné čísla. Pirát vie, že Bryczek bude nesmierne náročný súper, pričom sám koncom leta hovoril, že by rád vyzval Gábora Borárosa. Gábor ale nechcel a Oktagon Samuelovi pridelil Poliaka.

Vysoká kvalita súpera ale znamená, že ak Krištofič v decembri vyhrá, v roku 2021 opäť bude takmer s určitosťou bojovať o welterový titul proti Davidovi Kozmovi. Do tohto bodu vedie ešte pomerne dlhá cesta, ale ak sa odveta skutočne uskutoční, môžete vziať jed na to, že to bude iný Pirát ako v marci 2019. 

31-ročný fighter cíti, že v jeho prípade sa môže v najbližších mesiacoch takpovediac lámať chlieb. Nie je ďaleko od toho, aby sa prebojoval k titulu a svoju kariéru nasmeroval do doposiaľ nepoznaných výšin. MMA je ale vrtkavé, a rovnako tak ako výhry a tituly, môžu prísť aj zranenia a prehry. Preto to bude nesmierne zaujímavé. 

Jedno je ale isté, bude to poriadna šou.