Main Content

Manchester United a Liverpool chcú reformu Premier League. Boris Jonhson je proti

utorok, 13. október 2020 05:09 | Autor: TASR

Boris Johnson
Boris Johnson | zdroj: TASR

Londýn 12. októbra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson nesúhlasí s navrhovanou reformou anglického futbalového systému. Projekt z dielne FC Liverpool a Manchestru United ráta so znížením počtu účastníkov najvyššej súťaže z 20 na 18, ako aj so zrušením Ligového pohára a superpohára Community Shield.

Kontroverzná novinka má finančne pomôcť účastníkom druhej až štvrtej ligy, no zároveň by koncentrovala rozhodovacie právomoci do rúk menšieho počtu klubov. Hlasovacie právo by na rozdiel od súčasnosti malo len deväť klubov s najväčším počtom odohraných sezón: FC Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur, FC Chelsea, FC Arsenal, FC Everton, FC Southampton a West Ham United.

"Presne takéto dohadovanie v pozadí podkopáva dôveru v predstaviteľov futbalu. Vedenie Premier League aj Anglickej futbalovej ligy (EFL) nás ubezpečili, že v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 nenechajú skrachovať žiadny klub. Dôrazne žiadame PL a EFL, aby konštruktívne spolupracovali a navrhli takú dohodu, ktorá prinesie komplexné riešenia pre celú futbalovú rodinu," citovala Johnsonovho hovorcu agentúra AFP.

Projekt podporuje šéf EFL Rick Parry, naopak, vedenie PL je proti. Na zmiernenie dôsledkov pandémie vyčlenili v návrhu jednorazovú finančnú pomoc pre kluby z nižších súťaží (takmer 275 mil. eur) a anglickú Futbalovú asociáciu (takmer 110 mil. eur). Kluby z nižších súťaží by si medzi sebou navyše každoročne rozdelili 25 percent z čistého príjmu PL z mediálnych práv.