Main Content

ZMENA NARIADENÍ PRE ŠPORT: Bude slovenský šport napokon žiť?

streda, 30. september 2020 13:05 | Autor: TASR

Igor Matovič
Igor Matovič | zdroj: TASR

Bratislava 30. septembra (TASR) - Na športových podujatiach v Slovenskej republike bude od 1. októbra do odvolania maximálny limit päťdesiat účastníkov bez rozdielu vonkajšieho alebo vnútorného podujatia.

Pôvodne mali byť od štvrtka zakázané všetky hromadné podujatia, s výnimkou tých, pri ktorých by organizátor dokázal zabezpečiť negatívne testy na koronavírus všetkých účastníkov nie staršie ako 12 hodín.

Úrad verejného zdravotníctva SR v stredu pripustil aspoň minimálnu účasť, do limitu sa však započítavajú aj športovci či organizátori. Informoval o tom predseda vlády SR Igor Matovič, nový návrh ešte podlieha definitívnemu schváleniu.

Pôvodný návrh pobúril športovú verejnosť, takmer všetky zväzy už v utorok zverejnili stanoviská, v ktorých nesúhlasili s navrhovanými opatreniami a upozornili na likvidačné dôsledky pre športové organizácie. V stredu sa v tejto záležitosti konali aj rokovania zástupcov zväzov s predstaviteľmi Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) i vlády. Pred Úradom vlády SR sa dopoludnia konalo aj početné zhromaždenie hokejistov, na nepriaznivú situáciu prišli upozorniť zástupcovia všetkých klubov najvyššej súťaže a niektorých z nižších súťaží.

Podľa pôvodného návrhu by neodštartoval nový ročník hokejovej Tipos extraligy a musela by sa prerušiť sezóna vo futbalovej Fortuna lige. Ťažko by sa zabezpečilo konanie Medzinárodný maratónu mieru v Košiciach (4. októbra), či zápasu futbalistov Slovenska s Írskom v baráži ME (8. októbra v Bratislave).

Aj nové znenie opatrení však v stredu počas dňa vyvolávalo otázniky, keďže s 50 účastníkmi sa viaceré športové podujatia organizujú ťažko. Predseda vlády priblížil, že ak na športovom podujatí bude športovcov a celý realizačný tím tvoriť skupinu 50 ľudí, tak budú musieť hrať bez divákov. Na všetkých má podľa neho platiť rovnaký meter: "Zdá sa mi to v súlade so zdravým rozumom, aby sa nerobili žiadne výnimky a aby sa všetci cítili rovnako pred týmito opatreniami. Je to férový postoj ku každému."