Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Preview Slovan Bratislava - FC Salzburg

streda, 14. december 2011 09:59 | Autor: Filip Chudý

PRE TIPUJÚCICH: Preview Slovan Bratislava - FC Salzburg
PRE TIPUJÚCICH: Preview Slovan Bratislava - FC Salzburg | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Hráči úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava sa rozlúčia so skupinovou fázou Európskej ligy v dnešnom zápase proti FC Salzburg. Belasí sa pokúsia o prvé víťazstvo a červené býky chcú spečatiť postup do vyraďovacej fázy.

Slovan Bratislava- FC Salzburg

19:00, rozhoduje S. Johannesson (Švédsko)


Slovan už stratil šancu na postup zo skupiny a tak jeho jedinou túžbou bude rozlúčiť sa s rokom 2011 víťazstvom. Salzburg má reálnu šancu na postup. Aby sa mu to podarilo, musí uhrať rovnaký výsledok ako Paríž St. Germain v domácom zápase s Bilbaom, pretože má výhodu lepších vzájomných zápasov. Čiže sa za určitých okolností môže tešiť aj po prehre, ale na to sa nemôže spoliehať.

V pohárovej Európe nemôže FC Salzburg používať názov svojho komerčného partnera v názve a ani v znaku klubu. Ale práve tento výrobca energetických nápojov zabezpečuje klubu vyše 40 miliónový rozpočet, ktorý dáva krídla. Avšak s klubom teda rozhodne nelietajú fanúšikovia, keďže tí nechcú mať s touto marketingovou bublinou bez hodnôt nič spoločné. Keď energetický gigant vstúpil v roku 2005 do finančne podvyživeného futbalu v Salzburgu, nadšenie fanúšikov malo veľmi krátke trvanie. Noví majitelia totiž od začiatku deklarovali, že ich zaujíma iba licencia na rakúsku Bundesligu. Nielenže vymazali tradičný názov Austria, zmenili farby klubu z fialovo-bielej na červeno-bielu no zašli dokonca až tak ďaleko, že chceli kompletne vymazať históriu a písať si rok založenia ako 2005. Tu už zakročil rakúsky futbalový zväz a aspoň rok založenia 1933 bol zachovaný. Fanúšikov to tak nahnevalo až si založili nový klub Austria Salzburg. Medzičasom postupoval stále vyššie až v tomto roku sa uskutočnilo derby v 3. rakúskej lige a vyše 8 000 fanúšikov slávilo víťazstvo Austrie nad juniormi FC Red Bull Salzburg 2:0. Čo je samozrejme viac fanúšikov ako chodí na prvé mužstvo červených býkov.

Klub z Mozartovho mesta s novým vlastníkom sa okamžite snažil stať rakúskou vlajkovou loďou. Najprv si zobrali za vzor Bayern Mníchov a aj poradca Franz Beckenbauer, ktorý žije v tejto oblasti pod Alpami im dohodil z Bayernu bývalých nemeckých reprezentantov Thomasa Linkeho a Alexandra Zicklera. Potom prešli na školu Giovanniho Trapattoniho a ten pracoval spoločne s Lotharom Matthäusom. Keď nevyšiel ani tento experiment skúsili školu Ajaxu Amsterdam a po čase to zmenili na terajší model celého holandského futbalu. A tak sa vymenili traja tréneri z krajiny tulipánov Co Adriaanse, Huub Steevens až sme sa dostali k terajšiemu Ricardovi Monizovi. Celkovo od roku 2005 vymenili 5 trénerov a 74 hráčov. Medzitým sa tiež rozrástlo futbalové impérium energetického nápoja. A tak v MLS hrá New York Red Bulls aj s Thierrym Henrym. Tento klub sa pôvodne volal MetroStars. Snažia sa presadiť aj v Nemecku s klubom RB Lipsko. Kluby Red Bull Brazil a Red Bull Ghana sú skôr na výchovu talentov.

V súčasnom kádri Salzburgu sú hráči 17 legionári z 11 krajín. Kapitánom je švédsky brankár čiernej pleti Eddie Gustafsson, no toho v poslednej dobe vytlačil z brány Nemec Alexander Walke. Chrbát im kryje ďalší Nemec Niclas Heimann. V obrane hrávajú Fín Petri Pasanen, Uganďan Ibrahim Sekagya, Švajčiar Christian Schwegler, Brazílčania Jefferson a Douglas či odchovanec Realu Madrid Španiel Chema Antón. V zálohe sú to Holanďan David Mendes da Silva, Švéd Rasmus Lindgren, Nemec Simon Cziommer, Brazílčan Alex alebo Slovák Dušan Švento. Útok podporujú šikovné krídla Brazílčan Leonardo a Argentínčan Gonzalo Zárate. Góly mal na starosti Brazílčan Alan. Tento elitný kanonier sa pred hlavnou súťažou zranil. V kvalifikačných kolách Európskej ligy nastrieľal 6 gólov. Legionárov dopĺňajú rakúski reprezentanti. Za všetkých stačí spomenúť náhradného kapitána Christopha Leitgeba, Jakoba Jantschera či hrotového útočníka Stefana Maierhofera. Celková hodnota kádra je podľa rakúskych médií 34 275 000 eur.

Salzburgu sa v rakúskej lige momentálne moc nedarí. Nachádza sa po polovici súťaže na 5. mieste s iba 4 bodovou stratou na lídra z Riedu. Za takú nízku stratu môže ďakovať svojim súperom, ktorí urobili zo súťaže prehliadku remízových výsledkov. Dôvodom takého nízkeho postavenia môže byť aj fakt, že dobre platení legionári neberú rakúsku súťaž vážne a svoje výkony zamerali iba na európske súťaže. Aj preto je stolička trénera Moniza vratká a nad vodou ho vraj zatiaľ držia iba výsledky v Európskej lige. Prípadné vypadnutie z nej mu preto výrazne sťaží pozíciu.

Na Pasienkoch sa očakáva prílev fanúšikov Salzburgu, no tí to budú mať všetko grátis. Bol vyhlásený totiž projekt Gratislava. Bratislava zažije teda autobusový nájazd snáď všetkých fanúšikov tohto klubu. Podľa počtu ohlásených vstupeniek by ich malo byť 960. Počasie v kombinácií s „pohodlím“ na štadióne odradí dosť ľudí. A tak projekt voľného vstupu uskutočnil aj Slovan. Každý kto bol darovať krv v mene Slovana dostal vstupenku zadarmo.

Vladimír Weiss si bude musieť svoju zostavu skladať iba z 15 hráčov. Hlavne vykartovaní  hráči Mamadou Bagayoko, Marko Milinkovič či zranený Erik Čikoš budú chýbať. Pre trest nemôže počítať s Christophom Leitgebom a Simonom Cziommerom ani Salzburg. Celkovo zloženia obrán na oboch stranách budú zaujímavé, pretože tam sa mení zloženie u mužstiev najviac. Stredové formácie narušili iba tresty hráčov inak by sa meniť veľmi nemali. Útoky na oboch stranách ťažko vytiahnu nové zbrane.

Predpokladané zostavy
Slovan: Hroššo – Pauschek, Dobrotka, Had, Kolčák – Kladrubský, Guédé – Lačný, Halenár, Žofčák – Šebo
Salzburg: Walke – Hierländer, Sekagya, Pasanen, Jefferson – Lindgren, Švento – Leonardo, Jantscher, Zárate – Maierhofer

Ako tipovať

Je jasné, že obe mužstvá budú chcieť tento zápas vyhrať. Ale je tu predpoklad zo začiatku opatrnej hry. Slovan nezačne bezhlavo útočiť a Salzburg tiež bude čakať na impulz z Paríža. Preto je určite zaujímavý tip na vyšší počet gólov v druhom polčase (kurz okolo 2,0). A kto má rád odvážne tipy, môže si vsadiť na strelcov gólov. Šebo po verejne kritike od Weissa dal zrazu v každom zápase odvtedy gól (kurz približne 3,7), Halenár sa do šancí dostáva a možno mu bude súdené už aj skórovať (kurz približne 3,4) a Švento bude určite opäť vysoko motivovaný (kurz približne 4,1).