Main Content

Osud basketbalu má v rukách rezort školstva, tvrdí SBA

pondelok, 5. december 2011 12:29 | Autor: TASR

Agentúra SITA prináša oficiálnu tlačovú správu Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) k súčasnej situácii v slovenskom basketbale (agentúra ju vydáva bez redakčných úprav):

Hroziace riziko neuvoľnenia dotácií z rozpočtu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR za aktuálny rok 2011 vážne ohrozuje existenciu slovenského basketbalu.

Napriek prijatým záchranným opatreniam zo strany nového vedenia Slovenskej basketbalovej asociácie, ktoré od mája tohto roku rieši dlhy bývalého vedenia vo výške 950 tisíc EUR, hrozí, že ku koncu tohto roka asociácia bude musieť vyhlásiť bankrot.

Rôzny pohľad Ministerstva školstva SR a SBA na vysporiadanie exekúcií, dôsledku tunelovania SBA v minulosti, môže viesť k prerozdeleniu dotácie určenej SBA vo výške 550 tisíc EUR iným športovým zväzom. "Prosíme len o pár dní a ochotu vydiskutovať si, či je táto podmienka splnená alebo nie. V opačnom prípade je ohrozené fungovanie reprezentačných tímov a ďalšie aktivity v rámci slovenského basketbalu,“ dodáva prezident SBA Jaroslav Janáč.

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) od nástupu nového manažmentu v máji 2011 začala razantne riešiť hrozivú situáciu na pokraji bankrotu a vyrovnávať dlhy bývalého vedenia, ktoré sa za 5 rokov vyšplhali na úroveň približne 950 tisíc EUR. Po vykonanej kontrole zo strany ministerstva boli SBA v októbri uložené podmienky splnenia nároku na priznanie dotácie na tento rok, ktoré SBA plne akceptovala ako nevyhnutnosť pre obnovenie dôvery v transparentné nakladanie s peniazmi daňových poplatníkov.

Manažment SBA za necelý pol rok svojej činnosti zo stanovených podmienok splnil všetky vrátane:

- vyvodenia zodpovednosti za zistené pochybenia (boli podané tri trestné oznámenia),
- novelizácie a vytvorenia ekonomických smerníc,
- vytvorenia nových interných nariadení,
- vyplatenia nedoplatkov voči štátnym inštitúciám ako je daňový úrad, Sociálna poisťovňa a voči zdravotným poisťovniam v objeme 31 tis. EUR,
- vyriešenia exekúcií (bol dohodnutý splátkový kalendár s veriteľmi SBA a úhrada dvoch splátkových termínov v objeme cca 55 tis. EUR).


Hrozba exekúcií

Práve posledná podmienka – vyriešenie exekučných konaní – zostáva podľa ministerstva nevyriešená. Naopak, podľa SBA sa im podarilo za pár týždňov, napriek chýbajúcemu účtovníctvu po bývalom vedení, odvrátiť exekúcie, dohodnúť splátkové kalendáre a vyplatiť časť dlžôb veriteľom.

"Ceníme si prístup ministerstva, že nové vedenie dostalo šancu zachrániť SBA. Podľa nášho názoru sa nám podarilo splniť aj poslednú podmienku, vyriešenie exekúcií, o čom svedčí aj fakt, že SBA bude mať odblokované bankové účty,“ dodáva J. Janáč. Výhrady ministerstva v tomto bode smerujú k výpisu zo súdu, kde sú vedené ako aktívne viaceré exekúcie. "Sú tam však napríklad aj exekúcie, ktoré sme pred pol rokom vyplatili, o čom máme doklady. To, že nie sú veci zapísané, by nemalo byť jazýčkom na váhach, ak hovoríme o konci basketbalovej asociácie. My vieme doložiť dohody s exekútormi, splátkové kalendáre,“ dodáva J. Janáč.

Podľa aktuálnej informácii z ministerstva školstva sa toto rozhodlo v záujme dočerpania prostriedkov určených na tento rok pre šport, presmerovať dotáciu určenú pre basketbal vo výške 550 tisíc EUR iným športovým zväzom. "Apelujeme na ministerstvo pozdržať tieto transfery ešte pár dní a diskutovať o tom, či sme splnili podmienky alebo nie. Veríme, že basketbalová asociácia si pár dní pred jej definitívnym pohrebom zaslúži,“ vysvetľuje J. Janáč. Ministerstvo by ešte stále malo príležitosť neskôr previesť peniaze iným zväzom, no aspoň by takto dalo príležitosť tímu, ktorý za pol roka vyriešil viac ako 30 exekúcií a investoval do záchrany basketbalu okrem svojho času aj finančné prostriedky. "Verím, že tento tím si týchto pár dní ešte zaslúži,“ dodáva J. Janáč.


Hrozí medzinárodná blamáž

Ak SBA dotáciu za rok 2011 napriek splneniu podmienok nedostane, stratí schopnosť preplatiť aktivity, na ktoré mala dotáciu schválenú a reálne to bude znamenať jej koniec. Dotácia vo výške viac ako 550 tisíc EUR sa nedá v tak krátkom čase nahradiť, a preto by koncom roka došlo k situácii smerujúcej až k vyhláseniu bankrotu. Zánik SBA by reálne znamenal záhubu reprezentačných družstiev a starostlivosti o výchovu mládeže, ochromenie chodu basketbalových klubov, vyhlasovanie a realizáciu súťaží a v neposlednom rade medzinárodnú blamáž, keďže SBA je jediným partnerom pre komunikáciu s medzinárodnou basketbalovou federáciou FIBA Europe. Budúci rok je plánovaná účasť 8 národných reprezentačných družstiev na Majstrovstvách Európy, tieto štarty by boli ohrozené.

SBA má eminentný záujem na vyriešenie tejto krízovej situácie, ktoré ohrozuje jej činnosť. Hraničným termínom pre doriešenie podmienok stanovených ministerstvom školstva je 16. december, ktorý je posledným dňom pred uzavretím štátnej pokladnice. V tento deň je teda posledná možnosť zrealizovať transfer dotácií vyčlenených pre SBA na rok 2011. SBA preto žiada ministerstvo a vládu o dialóg, možnosť vydokladovania skutočného stavu problému exekúcií.

© WEBNOVINY