Main Content

Višňovský, Cíger a Sersen reagujú na predčasné ukončenie sezóny Tipsport ligy, Záborský sa obáva návratu

streda, 11. marec 2020 14:35 | Autor: TASR

Ľubomír Višňovský
Ľubomír Višňovský | zdroj: TASR

Bratislava 11. marca (TASR) - Bývalí slovenskí hokejoví reprezentanti Ľubomír Višňovský so Zdenom Cígerom považujú predčasné ukončenie tipsportligovej sezóny za správny krok. Zástupcovia klubov sa na ňom dohodli na stredajšom zasadnutí vo Zvolene.

Podľa slov Višňovského je na prvom mieste zdravie. "Mám deti a dobre viem, aké je dôležité zabrániť tomu, aby sa koronavírus rozšíril. Rozhodnutie ukončiť sezónu je smutné pre mnohé kluby, ktoré sa tešili na play off, no neboli iné riešenia. Hrať pred prázdnymi tribúnami bez fanúšikov by nemalo zmysel," povedal pre TASR držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS.

Aj Cíger vníma rozhodnutie o ukončení sezóny pozitívne. "V súčasnej situácii to nemalo význam nejakým spôsobom látať. Ak by sa hralo bez divákov, utrpeli by kluby, ktoré by stratili financie. Z ekonomického hľadiska by to malo na ne negatívny dopad," tvrdí bývalý tréner slovenskej reprezentácie.

Kapitána Slovana Bratislava Michala Sersena rozhodnutie zástupcov tipsportligových klubov nepotešilo, no vníma ho realisticky. "Nikto z nás si nevedel predstaviť, že by mohlo prísť k predčasnému ukončeniu sezóny. Mrzí to, sú však veci, ktoré sa nedajú ovplyvniť."

Tomáš Záborský pôsobiaci v SaiPe Lappeenranta dúfa, že vo Fínsku nepristúpia k rovnakému scenáru ako v Tipsport Lige, nemeckej DEL a nadnárodnej EBEL Lige. "Je to veľmi zlé pre šport ako taký. Vo Fínsku zatiaľ nie je žiadna panika. Prípadov koronavírusu je tu málo a dúfam, že sa sezóna dohrá do konca. KHL ide ďalej, tak dúfam, že aj Fini budú pokračovať. Každopádne, ja sa najviac obávam toho, aby som sa vôbec dostal domov."

Po rozhodnutí predčasne ukončiť sezónu prišli hokejisti Banskej Bystrice o možnosť získať štvrtý ligový titul v rade. Víťazstvom v základnej časti potvrdili svoje kvality, o to viac ich mrzí vzniknutá situácia. Ukončenie sezóny prinieslo asistentovi trénera Ivanovi Droppovi zvláštny pocit. "Hokej je síce zložitý, ale nie je to najdôležitejšia vec v živote. Prvé správy o tom, že by toto mohlo nastať, boli už pred pár dňami. Takéto rozhodnutie sa dalo čakať, ale, samozrejme, nikoho to neteší. Keď sa k rovnakému kroku odhodlali v Nemecku, EBEL a aj v susednom Poľsku, bolo málo pravdepodobné, že by sme sa zariadili inak. Po športovej stránke je to veľké sklamanie. Náš tím bol veľmi dobre poskladaný, ladil formu na play off. V nadstavbe sme išli veľmi dobre a to sme ešte ani nemali k dispozícii všetkých hráčov. Veľmi nás to mrzí, pretože je rozdiel prehrať a vôbec nedostať šancu dokázať svoje kvality. A čo bude ďalej? Predpokladám, že vedenie klubu nám v najbližších hodinách k tomu niečo povie, osobne však predpokladám, že už nebudú ani tréningy," uviedol Droppa.

V úspech verili aj v Poprade. Tím trénera Petra Mikulu bol po 7. kole nadstavbovej časti na 4. mieste a hotoval sa mútiť vody v play off. "Sezóna bola pre klub dobre rozbehnutá, Mali sme dobrú výkonnosť, káder, a tešili sme sa, že prinášame radosť našim divákom. V plnej miere však rešpektujeme nariadenie štátu. Musíme sa k tomu postaviť veľmi zodpovedne, aby to klub nepoložilo. Na stretnutí vo Zvolene sme hľadali riešenia ako situáciu zvládnuť. Keď chceme mať na Slovensku hokej, tak kluby musia prežiť. Hrať hokej bez divákov je športovo nezaujímavé a ekonomicky zničujúce. Mali sme jasný cieľ, išli sme do toho naplno. Do nášho úspechu bolo obetované veľké množstvo úsilia. Prilákali sme ľudí späť na tribúny a to bol prvý faktor, že sa niečo môže podariť. Teraz bude najdôležitejší krok stabilizovať klub, aby sme situáciu prežili. Dôležité budú rozhovory s partnermi, čakajú nás rozhovory s hráčmi a mnoho ďalších vecí," poznamenal riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurínyi.

Na Slovensku sa v stredu potvrdili ďalšie tri prípady nákazy novým koronavírusom, počet prípadov tak stúpol na desať. Slovenské úrady evidujú aj infikovanú štvorčlennú rodinu v karanténe v rakúskej prihraničnej obci Kittsee. Tá bola v uplynulom období v kontakte predovšetkým s osobami na Slovensku, kde rodičia pracujú a deti navštevujú školské zariadenia. A v stredu predseda vlády Peter Pellegrini oznámil, že s touto rodinou boli pred karanténou v kontakte dve ženy a jeden muž, ktorých v stredu oficiálne zaregistrovali na zoznam infikovaných.

Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov "Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE" celosvetovo k stredajšiemu popoludniu zvýšil na 4369, v 118 krajinách/regiónoch sveta ho diagnostikovali u 121.245 osôb.