Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Preview Athletic Bilbao - Slovan Bratislava

štvrtok, 1. december 2011 12:35 | Autor: Filip Chudý

PRE TIPUJÚCICH: Preview Athletic Bilbao - Slovan Bratislava
PRE TIPUJÚCICH: Preview Athletic Bilbao - Slovan Bratislava | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto ilustračné

Aj keď sa jesenná časť Corgoň ligy skončila, hráči úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava na dovolenky ešte nemyslia, pretože ich čakajú dva zápasy skupinovej fázy Európskej ligy. Belasí si idú dnešný zápas s Bilbaom užiť a dúfajú v dobrý výsledok, ktorý by im udržal malú šancu na postup.

Zápas začína o 21:05

Aj keď sa jesenná časť Corgoň ligy skončila, hráči úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava na dovolenky ešte nemyslia, pretože ich čakajú dva zápasy skupinovej fázy Európskej ligy. Belasí si idú dnešný zápas s Bilbaom užiť a dúfajú v dobrý výsledok, ktorý by im udržal malú šancu na postup.

Šance Slovana na postup zo skupiny aspoň v teoretickej rovine by udržalo jedine víťazstvo. Zverenci Vladimíra Weissa ale v postup už nedúfajú a posledné dva zápasy berú ako odmenu za úspešný rok 2011. A práve zápas v Bilbau považujú za najväčšiu výzvu v skupine. Veď zahrať si na pôde špičkového španielskeho klubu sa nepodarí každý rok.

Okrem Athleticu Bilbao sa môže už iba Real Madrid a FC Barcelona pochváliť tým, že nikdy najvyššiu španielsku ligu neopustili. Čo sa týka úspechov je tento baskický klub na treťom mieste v krajine práve za dvojicou gigantov. Bol 8-krát majster Španielska a až 23 krát víťaz španielskeho pohára. Ale Los Leones (levy) ako znie prezývka Bilbaa sú nielen vďaka týmto úspechov výnimoční. Sú totiž posledným klubom z najvyššej úrovne na svete za ktorý hrajú iba domáci hráči. Každý hráč tohto klubu musí byť totiž pokrvne Bask. Bolo by ale zaujímavé poznať odpoveď na otázku, kde by bol tento klub s aspoň 5 špičkovými legionármi?

Tak či tak v súčasnom kádri Bilbaa je dostatok špičkových hráčov svetovej úrovne. Majstrami sveta 2010 sú hrotový útočník Fernando Llorente a defenzívny stredopoliar Javi Martínez. V širšom kádri aktuálne najlepšej reprezentácie sveta je aj pravý obranca Andoni Iraola. Hlasno na jej dvere klope aj vychádzajúca hviezda svetového futbalu iba 18-ročný Iker Muniain, ktorý bol najlepším hráčom prvého zápasu v Bratislave. O tohto loptového čarodejníka už majú záujem Chelsea a Manchester United, ale v zmluve má klauzulu o odstupnom 45 miliónov eur. Kapitán majstrov Európy do 21 rokov z tohto roku Javi Martínez zdvihol pohár nad hlavu  aj za výdatnej pomoci Ikera Muniaina a ďalších dvoch svojich klubových spoluhráčov, stopéra Mikela San Josého (ex FC Liverpool) a taktiež stredopoliara Andera Herreru. Ten bol jedinou letnou posilou mužstva (zo Zaragozy prišiel za 8,5 milióna eur). Prakticky skoro všetci hráči Bilbaa sú či už aktuálni alebo bývalí mládežnícky reprezentanti Španielska a navyše stopér Fernando Amorebieta je vďaka predkom reprezentant Venezuely.

Athletic Bilbao je aktuálne v tabuľke Primera Division na 8.mieste a mohlo byť vyššie nebyť poslednej domácej nešťastnej prehry s Granadou 0:1, keď v zápase nevyužilo prevahu. Podobná zhoda výsledkov, aká by posunula Slovan zo skupiny ďalej, by zahatala cestu Bilbau v jarných bojoch Európskej ligy. Bilbao už formálne postúpilo, ale chýba tomu matematická definitíva, ktorú chcú zverenci Argentínčana Marcela Bielsu dosiahnuť práve proti Slovanu.

Na štadióne San Mamés s kapacitou 39 750 miest sa očakáva príjemných 10°C a dážď. Tento štadión už ale pomaly dosluhuje a vedľa neho vyrastá nový päť hviezdičkový štadión San Mamés Barria s kapacitou 58 000 miest. Otvoriť by ho mali v roku 2014 a výstavba by mala zhltnúť 240 miliónov eur.

Súboj bude zaujímavý aj z hľadiska trénerov oboch mužstiev. Vladimír Weiss totiž považuje 56-ročného Marcela Bielsu za najlepšieho trénera na svete. A zrejme každý má ešte v pamäti vynikajúcu hru Čile na MS 2010 či posledné úspechy Argentíny, ktoré majú rukopis práve tohto trénerského „psychopata“, ktorý vraj má v dome viac DVD-čiek ako DVD požičovňa. Na všetkých je samozrejme futbal a tento Argentínčan ich stále analyzuje. Možno aj preto je to zrejme najnečitateľnejší tréner sveta. Je o ňom známe, že rád mení hráčom pozície a keď tí pochopia všetky jeho úmysly stáva sa jeho mužstvo prakticky neporaziteľným. Vie o tom svoje aj FC Barcelona, ktorá bola rada aj za remízu 2:2. V poslednej dobe zdá sa našiel úspešnú zostavu, ktorú pravidelne staval. Bude teda zaujímavé či niečo nezmenila posledná ligová prehra.

Naopak Vladimír Weiss si bude svoju zostavu iba v zime skladať. Nateraz bude musieť variť z toho čo má k dispozícií. Dôležitá bude hlavne obrana a tam má práve tréner Slovana najväčšie problémy. Nielen preto, že polovica jeho súčasných hráčov nevie brániť, ale aj pre absencie v nej. Čikoš, Jánošík, Dosoudil či v obrane zaskakujúci Štepanovský sú z rôznych dôvodov nepoužiteľní. Pauschek je navyše otázny, ale iba asi zázrak by mohol pomôcť k jeho štartu. A tak môže byť Weiss rád, že trest mal Dobrotka iba v lige. Doma ostal ešte aj Hartig, ktorý neobľubuje cestovanie lietadlom. Aj na základe týchto absencií je jasné, že v zostave Slovana sa nedajú čakať veľké prekvapenia.

Predpokladané zostavy
Bilbao:  Iraizoz – Iraola, Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe –  Iturraspe, Herrera – Susaeta, De Marcos, Muniain – Llorente
Slovan: Hroššo – Bagayoko, Dobrotka, Had, Kolčák – Kladrubský, Guédé – Lačný, Halenár, Žofčák – Šebo

Ako tipovať

Je viac ako jasné, že favoritom tohto súboja je Bilbao. Všetko iné ako víťazstvo domácich by bolo veľké prekvapenie. Ale Slovan okrem prehry v Salzburgu, keď bol vtedy v najväčšej kríze, vždy hral vyrovnanú partiu v európskych zápasoch až do konca a nebyť gólu APOEL-u Nikózia v Bratislave v nadstavenom čase, keď už Slovan riskoval, prehral by maximálne o gól. Preto by bolo zaujímavé využiť handicap. Že Slovan neprehrá o 2 a viac gólov je vypísaný kurz okolo 2,2 a o 3 a viac gólov je tiež slušný kurz okolo 1,65.