Main Content

FED CUP: Hantuchová zvíťazila, vyrovnala proti Srbkám na 1:1

sobota, 24. apríl 2010 19:30 | Autor: TASR

FED CUP: Hantuchová zvíťazila, vyrovnala proti Srbkám na 1:1
FED CUP: Hantuchová zvíťazila, vyrovnala proti Srbkám na 1:1 | zdroj: SITA

Po sobotňajších dvojhrách víkendového belehradského stretnutia Srbsko - Slovensko o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie 2011 tenisových reprezentačných družstiev žien je v súlade s papierovými predpokladmi stav 1:1.

Za hostky vyrovnala ich jednotka Daniela Hantuchová, ktorá na antuke v hale Belehradská aréna zdolala dvojku domácich Bojanu Jovanovskú za 82 minút presvedčivo a bez výraznejšieho vypätia 6:2, 6:2.

Predtým dvojka výberu SR Magdaléna Rybáriková podľahla líderke hostiteliek Jelene Jankovičovej za 102 minút 6:7 (5), 3:6, keď v prvom dejstve dosiahla sľubný priebežný obrat z 0:3 s dvojitým brejkom na 5:4 a na príjme v desiatom geme mala setbal. V druhej časti dosiahla niekdajšia jednotka renkingu WTA Tour Jankovičová napokon rozhodujúci brejk za stavu 3:2.

Od piatka 27-ročná Hantuchová, 23. v počítačovom poradí, odvrátila hneď vo vstupnej hre tri hrozby straty podania a od skóre 1:2 si pripísala 5 gemov v rade. Mohla aj šiesty, ale 18-ročná debutantka v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Jovanovská, 117. v hodnotení, eliminovala oba brejkbaly v úvodnom geme. Sama potom mala dve šance uniknúť na 3:1, ale nezískala túto hru a napokon už ani žiadnu ďalšiu.

Nedeľňajší program otvorí o 14.00 h súboj Jankovičovej s Hantuchovou, Slovenka minulý piatok vo štvrťfinále na zelenej antuke v Charlestone v Južnej Karolíne mala nad rivalkou navrch 1:6, 6:3, 6:3. Vzápätí si zmerajú sily Jovanovská s Rybárikovou. Na záverečnú štvorhru nahlásili kapitáni Dejan Vraneš a Matej Lipták pri piatkovom žrebe páry Jankovičová - Ana Jovanovičová, resp. Hantuchová - Rybáriková. Nominácie na nedeľu sa však ešte môžu zmeniť. V srbskom kádri figuruje aj Aleksandra Kruničová, slovenský tím dopĺňajú Lenka Wienerová a Jana Čepelová. Tradičná členka tímu Dominika Cibulková nútene absentuje pre nedoliečené zranenie slabín.

Bývalá päťka renkingu Hantuchová rovnako ako Jankovičová uviazla na prelome týždňov v Amerike pre chaos v leteckej doprave spôsobený sopečnou činnosťou na Islande. Domov sa napokon dostala až v utorok v noci, v stredu ešte navštívila svojho fyzioterapeuta v Miláne v súvislosti s problémami s chrbtom i ramenom. Do dejiska pricestovala vo štvrtok podvečer približne pol dňa po Srbke, ktorá sa prepravovala z Floridy cez Atlantu, Tel Aviv a Larnaku a sťažovala sa na problémy s ľavým zápästím.

Hantuchová sa prostredníctvom svojho 27. triumfu vo Fed Cupe (popri 10 nezdaroch) odpútala na čele národného historického poradia od Kariny Cílekovej-Habšudovej (26-14). Zapojila sa do 22. duelu svojej krajiny v PF, čím sa dotiahla na prvé miesto k Janette Husárovej. Ak v nedeľu vo dvojhre uspeje, pôjde podľa databázy Tenisovej asociácie žien (WTA) o jej jubilejný 400. singlový triumf na hlavnej profesionálnej úrovni.

Srbky majú výhodu domáceho prostredia na základe pravidla o reciprocite. V júli 2007 prehrali v Košiciach s výberom SR v dueli o účasť v II. svetovej skupine 1:4, keď nastúpili bez zranenej Any Ivanovičovej (tentoraz chýba pre dlhodobý pokles formy) a v druhý deň stretnutia sa nepredstavila Jankovičová, ktorá nebola v stave hrať vinou svalovej indispozície po vydretom triumfe nad Cibulkovou.

Slovenky, ktoré sa naposledy radovali u súpera v apríli 2003 v Nemecku a ťahajú vonku sériu šiestich prehier, hrajú v "prelínačke" o elitnú osmičku druhý rok v rade. Vlani nestačili v rekordne dlhej dráme v Limoges na Francúzky, ktorým podľahol tesne 2:3. Vo februári 2010 si v Bratislave vo finálovom 1. kole II. svetovej skupiny poradili s Číňankami 3:2, keď už po tretej dvojhre mali nezvratný náskok. Srbky v rovnakom termíne v Belehrade vo štvrťfinálovom 1. kole I. svetovej skupiny v najsilnejšej zostave s dvoma bývalými jednotkami počítačového poradia WTA Tour Jankovičovou a Ivanovičovou podľahli Ruskám 2:3, hoci viedli 2:1.

Slovensko, 10. vo fedcupovom rebríčku krajín ITF, je víťazom Pohára federácie 2002, ale v I. svetovej skupine naposledy pôsobilo v sezóne 2004. Srbsko, 9. v renkingu štátov, tento rok debutovalo medzi špičkou. Samostatne hrá v PF iba od roku 2007.

SRBSKO - SLOVENSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 2:6, 2:6 za 82 minút

Predchádzajúci výsledok:
Jelena Jankovičová - Magdaléna Rybáriková 7:6 (5), 6:3 za 102 minút

Nedeľňajší program (14.00):
Jelena Jankovičová - Daniela Hantuchová
Bojana Jovanovská - Magdaléna Rybáriková
Jelena Jankovičová, Ana Jovanovičová - Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková