Main Content

FED CUP: Rybáriková prehrala s Jankovičovou, Srbky vedú 1:0

sobota, 24. apríl 2010 16:31 | Autor: TASR

FED CUP: Rybáriková prehrala s Jankovičovou, Srbky vedú 1:0
FED CUP: Rybáriková prehrala s Jankovičovou, Srbky vedú 1:0 | zdroj: SITA

Slovenské tenistky prehrávajú vo víkendovom stretnutí o účasť v elitnej svetovej skupine Pohára federácie 2011 reprezentačných družstiev žien v Belehrade so Srbkami 0:1.

O dôležitý prvý bod domáceho tímu sa na antuke pod strechou Belehradskej arény postarala jeho jednotka Jelena Jankovičová, ktorá zdolala dvojku hostiek Magdalénu Rybárikovú za 102 minút 7:6 (5), 6:3.

Vo vyrovnanom zápase favorizovaná sedmička svetového rebríčka WTA Tour lepšie zvládla tajbrejkovú koncovku prvého dejstva. V tom druhom svojej súperke utiekla brejkom na 4:2 a potom dominovala najmä skúsenosťami a rozvahou na dvorci. Rybáriková (53. v renkingu) sa po počiatočnej nervozite rozohrala a z 0:3 s dvojitým brejkom sa dostala až k setbalu, ale ten za stavu 5:4 na príjme nevyužila. V druhej časti už zverenkyňa Mojmíra Mihala ťahala za kratší koniec a hoci za stavu 2:5 ako podávajúca odvrátila dva mečbaly, napokon už zápas nezvrátila. Jankovičová dominovala vo víťazných úderoch 27:19, na nevynútené chyby to bolo z pohľadu domácej hráčky 39:33.

Držiteľka 12 turnajových titulov na okruhu WTA Jankovičová si zlepšila singlovú bilanciu v Pohári federácie na 23:6, Rybáriková zaznamenala vo dvojhre štvrtú prehru k siedmim víťazstvám. V bilancii zo vzájomných súbojov vedie Srbka nad Slovenkou po sobote 2:0. Vlani ju zdolala v 2. kole na parížskom Roland Garros hladko 6:1, 6:2.

Súboj Srbsko - Slovensko pokračuje druhou sobotňajšou dvojhrou medzi Danielou Hantuchovou a domácou debutantkou Bojanou Jovanovskou.

SRBSKO - SLOVENSKO 1:0 po sobotňajšej I. dvojhre

Jelena Jankovičová - Magdaléna Rybáriková 7:6 (5), 6:3 za 102 minút

Zostávajúci sobotňajší program:

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová

Nedeľňajší program (14.00):


Jelena Jankovičová - Daniela Hantuchová
Bojana Jovanovská - Magdaléna Rybáriková
Jelena Jankovičová, Ana Jovanovičová - Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková

V úvodných troch gemoch slovenská hráčka dvakrát stratila svoje podanie a po 13 minútach prehrávala 0:3. Postupne sa však dostala z útlmu a počiatočnej stuhnutosti a od stavu 2:4 sériou troch získaných gemov obrátila na 5:4. Za tohto stavu mala slovenská hráčka pri podaní súperky setbal, ale po zle trafenom bekhende ho nevyužila. Rybárikovej hra bola variabilnejšia než Jankovičovej strojové údery, ale set napokon Slovenka nezískala. V rozhodujúcom tajbrejku síce viedla 2:0 a zdalo, sa že po tesnom ´oute´ a menšej kontroverzii s empajrovou rozhodkyňou by mohla byť favorizovaná Srbka psychicky nalomená. Zabojovala však a pomohlo jej aj publikum na inak značne riedko obsadených tribúnach Belgrade Areny. Od stavu 3:3 získala bývalá svetová jednotka tri loptičky v rade, keď jej súperka zakončovala z pomerne ľahkých pozícií dvakrát do siete. Z troch setbalov Jankovičová využila napokon až ten tretí, a to pri Rybárikovej servise. Set zakončila po viac ako hodinovom boji nechytateľným forhendovým returnom - 7:5 v tajbrejku. V druhom sete si obe hráčky pomerne s prehľadom vyhrávali podania až do šiesteho gemu. V ňom 21-ročná Slovenka zaváhala a odovzdala tretíkrát v stretnutí svoj servis o štyri roky staršej súperke. Jankovičová vzápätí bez problémov zvýšila na 5:2. Už nalomená Rybáriková v nasledujúcom geme dobrým podaním ešte odvrátila dva súperkine mečbaly a prinútila Jankovičovú vybojovať si záver pri svojom servise. Tej sa to aj podarilo a po 102 minútach získala pre Srbky predpokladaný prvý bod.