Main Content

Olympiáda s hráčmi NHL? Liga sa musí rozhodnúť do tohto dátumu

pondelok, 6. január 2020 17:19 | Autor: Marek Ďaďo

Olympijské hry
Olympijské hry | zdroj: TASR

Azda všetci európski fanúšikovia by si priali, aby sa na najbližších zimných olympijských hrách, ktoré sa budú konať v roku 2022 v čínskom Pekingu, objavili aj hráči NHL. Naposledy sme sa zamietnutia účasti najväčších svetových hviezd na tomto turnaji dočkali iba 10 mesiacov pred jeho začiatkom. Tentokrát by to malo byť inak. 

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie, René Fasel, verí v účasť hráčov NHL na najbližšej olympiáde. Aspoň tak sa včera vyjadril na poslednej tlačovej konferencii majstrovstiev sveta juniorov. Fasel taktiež dúfa, že sa odpovede od vedenia Národnej hokejovej ligy dočká skôr, než ako tomu bolo naposledy. 

NHL svojich hráčov púšťala na olympiádu v rozmedzí rokov 1998 až 2014. Posledné zimné hry sa však museli zaobísť bez ich prítomnosti. „Boli by sme radi, aby rozhodnutie, či prídu do Pekingu, dorazilo čo najskôr. Stačí ‘áno‘ alebo ‘nie‘,“ cituje Fasela portál TSN. Prezident IIHF ešte dodal, že sa s komisionárom Garym Bettmanom rozprával už pred sviatkami. 

Pri Pjongčangu v roku 2018 prišlo ‘nie‘ neskoro. Obzvlášť tímy zo Severnej Ameriky, USA a Kanady, mali problémy nájsť hráčov a postaviť dobrý tím.“ Kvalifikačný turnaj pre nadchádzajúcu olympiádu by sa mal konať na prelome tohto augusta a septembra. „Musíme to vedieť pred týmto termínom,“ uviedol Fasel obdobie, do ktorého musí poznať stanovisko NHL. 

René Fasel
René Fasel | zdroj: TASR

Samotní hráči sa vyjadrili, že by si priali na tomto veľkom podujatí reprezentovať svoje krajiny. Vedenie NHL s tým však nesúhlasí, nakoľko považuje olympijský turnaj za „rušivý“ pre rozpis zápasov zámorskej profiligy. Nie je tajomstvom, že by liga radšej usporiadala ďalší Svetový pohár, ktorý by samozrejme spadal do ich kompetencie. 

„Olympijské hry sú jedinečnou príležitosťou, ako spropagovať hokej, obzvlášť v Ázii. Žije tam tretina svetovej populácie. Považujem Garyho za rozumného človeka. Je chytrý. Dúfam, že nakoniec príde,“ uzavrel tému Fasel.