Main Content

Áno, Slovan, je to aj o rozhodcoch, ale skôr tých slovenských

piatok, 29. november 2019 14:12 | Autor: Filip Chudý

Nespokojný tréner Slovana Ján Kozák ml. po rozhodnutí rozhodcu
Nespokojný tréner Slovana Ján Kozák ml. po rozhodnutí rozhodcu | zdroj: TASR

Už ani matematická šanca nedrží Slovan v postupovej hre. Skôr ho však teraz mrzí ďalšia európska prehra, ktorá prišla po penalte.

Komentár Filipa Chudého

Postupový sen, ktorý mal v hlavách ŠK Slovan Bratislava, alebo lepšie povedané, matematická teória, sa definitívne rozplynula. Čo vyzeralo po prvých dvoch hracích kolách ako možné, bolo nakoniec nemožné. Dvojzápas s Wolverhamptonom vrátil belasých do reality a v Istanbule od Besiktasu k tomu dostali pečiatku.

Po prvom polčase síce niektorí ešte snívali, že by to mohlo vyjsť, veď aj v Brage bolo 1:3, ale na konci dňa bolo všetko tak, ako malo byť. Kto čakal, že v zápase, kde remíza posúva ďalej oboch, sa môže zrodiť niečo iné ako „kríž“, ten nech ani nelezie do stávkových kancelárií. A všetko s kostolným poriadkom bolo nakoniec aj v stretnutí Besiktas – Slovan, lebo iné ako „jednotka“ by bolo prekvapením, hoci pre slovenský futbal pozitívnym.

Teda niektorí slovanisti možno budú tvrdiť, podporení aj vyjadreniami trénera Jána Kozáka ml., že v zápase nebolo všetko s kostolným poriadkom, ale keď sa na to vyspia, musia uznať, že domáci si výhru zaslúžili.

Väčšinu zápasu síce potvrdzovali, prečo sú v doterajšom priebehu pohárovej Európy tragickí, ale na Slovan im nakoniec stačilo 20 minút zlepšeného výkonu. Za tento časový interval urobili v stretnutí rozdiel, ktorý sa preniesol aj do výsledku. V pokutovom území belasých to horelo a bolo len otázkou času, kedy padnú góly, resp. rozhodca ukáže na biely bod. Albánec Jorgji mohol pískať už skôr, keď zahral rukou v pokutovom území Rabiu, alebo tiež po páde Elnenyho. V treťom prípade už Slovan nepodržal nad vodou. Lenže iba slabosi sa vyhovárajú na rozhodcu.

Faktom je to, že De Kamps zdvojoval neskoro a do súpera narazil kolenami, čím ho podrazil. Nehovoriac o tom, že tam bol aj De Marco, ktorý zbytočne ustupoval a dôsledkom bol pokutový kop. Príčina je však niekde úplne inde, navyše sa opakuje. Slovan v záveroch duelov proste odpadáva fyzicky, preto prichádzajú od hráčov takéto chyby na konci stretnutí. Tých prehier zo záverečných minút je už akosi veľa, nehovoriac o tom, že keď mali doma proti Wolverhamptonu na konci duelu presilovku, nevedeli si hráči Slovana už pomaly ani prihrať. Proste nemali na to silu.

Je to veľký kontrast oproti Slavii Praha, ktorá sa presadzuje aj proti najväčším kalibrom svetového futbalu hlavne vďaka fyzickej kondícii. To je cesta pre všetky kluby z nášho regiónu. Lebo my tu asi nikdy nedokážeme zaplatiť najlepších hráčov sveta, pričom tí naši majú herné limity, ale fyzickú stránku tímov môžeme posunúť. A keď súpera ubeháte do poslednej minúty, môže mať aj hráčov ako Messi ako spol., ale nemusí mu to byť nič platné, lebo mu nedáte priestor, v ktorom by využil svoje prednosti.

Mnohí sa pozastavujú aj nad tým, že proti Slovanu bolo odpískaných v tejto edícii Európskej ligy už päť pokutových kopov, z toho tri v ostatných troch dueloch. Tu iba pripomenieme, čo sme už dvakrát v tejto sezóne napísali. Ak chcú slovenskí rozhodcovia Slovanu, ale aj všetkým našim klubom reálne pomôcť, potom nech pískajú tak, ako sa rozhoduje v Európe. Lebo čo proti Slovanu odpískajú v pohároch, to v domácej lige prakticky nikdy. Potom je logické, že hráči získavajú zlé návyky a doplácame na to v pohárovej Európe všetci.

Aj teraz na jeseň vo Fortuna lige boli v belasej šestnástke viditeľné momenty, po akých sa v Európskej lige proti nemu pískali penalty, ale slovenskí rozhodcovia nič… Nebolo to síce vo veľa prípadoch, čiže nehovoríme o žiadnom spiknutí, ktoré tlačí Slovan umelo k titulu, ten získa bez problémov. Ide o momenty z dvoch-troch duelov, pričom niektoré z nich by Slovan možno aj tak vyhral, no takto to mal uľahčené. Pritom belasým by skôr pomohlo, aby prešli aj ťažšími situáciami.

Ešte raz zdôrazňujeme, ak chcú rozhodcovia Slovanu, alebo hociktorému inému nášmu pohárovému zástupcovi reálne pomôcť, musia rozhodovať tak, ako je to v Európe. Nebáť sa teda odpískať pokutový kop či dodržiavať nadstavený čas, lebo potom sú naše kluby často v pohároch prekvapené…

Fanúšik slovenského futbalu sa totiž chce tešiť z úspechov. Ten Slovan dosiahol už postupom do skupinovej fázy. Potešiteľné je to, že si v nej doteraz neurobil výsledkovú hanbu, čo sa mu podarilo premiérovo a až na tretí pokus. A hoci sa teoreticky dalo z takto zloženej skupiny postúpiť, reálne to bolo pre tento Slovan vzdialené. Na jarnú časť európskych pohárov nie je pripravený. Verme, že raz bude.