Main Content

Spartak je v kríze, ako keď hral o záchranu: V Trnave sa musia vážne zamyslieť

nedeľa, 3. november 2019 11:33 | Autor: Filip Chudý

Tréner Trnavy Ricardo Chéu
Tréner Trnavy Ricardo Chéu | zdroj: TASR

Spartak Trnava sa nachádza vo výsledkovej kríze, čo je proste realita. Naposledy ťahal takúto zlú sériu, keď hral o holý ligový život. Ako z toho von?

Komentár Filipa Chudého

FC Spartak Trnava sa nachádza v kríze, minimálne výsledkovej určite. Aktuálne má najhoršiu formu spomedzi všetkých účastníkov Fortuna ligy. Prehral štyrikrát za sebou, čo sa „nepodarilo“ ani poslednému Pohroniu, keďže to v ostatných štyroch ligových dueloch získalo aspoň bod. Keď si k tomu pripočítame, že Spartak prišiel o šancu obhájiť Slovenský pohár vypadnutím už v osemfinále, zistíme, že v podobnej kríze bola Trnava naposledy v októbri 2012. Áno, je to tá sezóna, keď sa musela zachraňovať v poslednom kole v Prešove…

Čierny október 2019 sa veľmi nápadne podobá na ten spred siedmich rokov. Aj vtedy mala Trnava sériu piatich neúspešných duelov, pričom jeden nezdar znamenal tiež pohárové vypadnutie. Tým v žiadnom prípade nechceme tvrdiť, že Trnavu čaká boj o záchranu, lebo to vzhľadom na ligovú konkurenciu nehrozí, len sa musia v klube veľmi vážne zamyslieť.

Po zmene vlastníkov a hlavne obrovských rošádach v hráčskom kádri bolo snáď každému jasné, že počas tejto jesene Spartak nezažije žiaden zlatý september a ani október, ako v roku 2017, keď len víťazil a tým položil základ majstrovského titulu. Úplne scestné si bolo čo i len myslieť, že sa zopakuje skvelá európska jazda z jesene 2018. Očakávania boli vzhľadom na možnosti reálnejšie, no aj tak v žiadnom prípade nemožno akceptovať súčasný stav.

Spartak Trnava je obrovská značka, s ktorou nemožno takto hazardovať. Samozrejme, prehráva aj najväčší klub na svete Real Madrid, ale nikdy to nemôže byť takým spôsobom, ako sa to stalo Trnavčanom v Nitre. Bol to jeden neakceptovateľný výkon, ktorý nemal hlavu ani pätu. Domácich trápia vnútroklubové problémy, preto sú v tabuľke dole. Kvalita kádra ich však predurčuje na bezproblémový stred tabuľky, lenže hlava robí svoje…

A rovnaké problémy s psychikou má aj Trnava. Nie je totiž možné, aby raz hrala veľmi dobre (napr. doma proti Dunajskej Strede) a onedlho úplne katastrofálne. Preč sú časy z minulých dvoch sezón, keď trnavská zostava bola v hlavách mimoriadne silná, aj preto dosahovala také výsledky.

Problém je však aj v hernom prejave Spartaka. Vraj chce hrať moderný futbal, pričom miestami tam náznaky sú, lenže futbal sa hrá na výsledky. Na čo vám je to, keď totálne herne prehrávate DAC, no aj tak prídu dve kardinálne chyby v obrane a s nimi prehra? Na čo ste v poli lepší od Žiliny, keď s ňou aj tak doma prehráte? Na čo je vám prevaha so Sereďou, keď ona šance dokáže premeniť...?

Realitou je to, že Spartak padol do spodnej šestky, pričom už len liga mu môže zachrániť túto sezónu. Superpohár prehral, hoci Slavia je proste inde oproti všetkým klubom v našom regióne. V pohárovej Európe skončil minimálne o kolo skôr, ako mal, čo je tiež negatívum. Novú európsku miestenku už nezíska ani v Slovnaft Cup-e, nuž mu zostala len Fortuna liga.

V nej však bude musieť odstrániť svoje problémy, ktoré má vo všetkých formáciách. Obrana je priepustná a robí často veľké chyby, stred poľa nedokáže dostatočne tvoriť a miestami ani brániť a útok je neefektívny.

Teraz sa musia vo vedení klubu rozhodnúť, či podržia svojho trénera. Ricardo Chéu je legionár, čiže musí byť lepší ako domáci tréneri. Tým najdôležitejším, čiže výsledkami, ale (momentálne) nie je. Ak sa kompetentní rozhodnú, že ho podržia, potom v zime musia nastať hráčske zmeny, lebo na súčasný systém nemá Trnava vhodné typy hráčov. Ak ho vyhodia, potom si treba vybrať trénera, ktorý zvolí správnu stratégiu pre hráčov, ktorých má k dispozícii.

Nikto nemohol čakať, že Trnava bude hrať o titul, lebo na to káder po veľkých zmenách už nemá. Boj o pohárové priečky je však reálna a logická požiadavka verejnosti. Lenže na tie po aktuálnej výsledkovej kríze stráca Spartak už 12 bodov, pritom takto pred mesiacom to boli len dva body. To je v období, keď sa už mal vo veľkej miere prejaviť prínos trénera, neakceptovateľné zistenie.