Main Content

TÉMA| Môže Chelsea v krátkom horizonte vládnuť svetovému futbalu?

nedeľa, 27. október 2019 15:05 | Autor: Jakub Vaverka

Tammy Abraham
Tammy Abraham | zdroj: TASR

Chelsea, ktorá nemohla v lete nakupovať dala šancu mladým hráčom a neskúsenému trénerovi Frankovi Lampardovi. Tento mix začína získavať čoraz väčšiu pozornosť. Ľudia sa pýtajú - môžu Modrí vládnuť svetovému futbalu?

Londýnska Chelsea vyhrala sedem zápasov za sebou. Vzhľadom na to, že Modrí do sezóny vstúpili prehrou 0:4 na ihrisku Manchestru United, môžeme hovoriť o veľkom progrese. Tréner Frank Lampard, ktorý kvôli zákazu prestupov nemohol rátať s novými posilami, dostal od náročného vedenia dostatok času na prácu. A tá začína prinášať prvé ovocie.

Na Stamford Bridge (konečne) dostali priestor mladíci, hráči z akadémie. A chytili sa jej za pačesy. Často nenávidený klub z modrej časti Londýna si získava uznanie a rešpekt. Chelsea je v lige v TOP 4 a dobre rozohrané to má aj v Lige majstrov. Okrem toho, Modrí hrajú naoko pekný futbal, ktorý sa pozdáva aj nezainteresovaným fanúšikom.

Frank Lampard
Frank Lampard | zdroj: TASR

Táto sezóna je len začiatkom. Chelsea môže v horizonte niekoľkých rokov patriť medzi absolútnu svetovú špičku. Tréner Lampard má celú kariéru pred sebou a rovnako tak väčšina jeho kádra. Brankárska jednotka Kepa má 25 rokov a to najlepšie ho len čaká. Reece James, ktorý by mal na kraji obrany časom nahradiť kapitána Azpilicuetu má 19 rokov.

Andreas Christensen? 23. Fikayo Tomori? 21. K tomu prirátajme Zoumu, ktorý má 25 a Emersona, ktorý je jeho rovesník. V kombinácii so skúsenými borcami ako Alonso či Rudiger sa núka veľmi zaujímavý mix. O hráčoch ako Jorginho či Kanté sa baviť nejdeme, kvalitu majú a už ju aj preukázali. Rovnako tak Willian či Giroud. Faktom ale je, že Modrým rastie veľmi úspešná generácia futbalistov. 

Tammy Abraham
Tammy Abraham | zdroj: Instagram

Ak ostatnú pokope, bude im patriť budúcnosť. Kovačič s Barkleym majú po 25. Miláčik publika Mason Mount 20, jeho kolegovia Loftus-Cheek (23), Hudson-Odoi (18) a Pulišič (21). Hráči, ktorí góly dávajú, ktorí ich pripravujú. Mladíci, ktorí sa budú ešte zlepšovať. Reči o tom, že akadémia Chelsea dlhé roky patrí medzi najlepšie na svete, dostávajú nový význam.

Hriechom by bolo zabudnúť na Tammyho Abrahama, ktorý nedávno oslávil 22.narodeniny. Okrem nich si treba zapamätať mená ako Guehi, Gilmour či Gallagher. Ak sa vám páčia The Blues v tomto ročníku, je možné, že do niekoľkých rokov si ich vyslovene zamilujete. 

Ruben Loftus-Cheek
Ruben Loftus-Cheek | zdroj: TASR

Jedná sa o chlapcov, ktorí sú vďační, že môžu obliekať dres Chelsea a podstatné je, že sa chcú zdokonaľovať v modrých farbách. Veď ich vedie klubová ikona Frank Lampard. Majiteľ Roman Abramovič celý proces požehnal. Oproti minulému ročníku, kedy vo vnútri klubu nefungovalo takmer nič, sa jedná o veľký krok vpred.

Treba dodať, že jadro kádra tvoria domáci futbalisti. Angličania či odchovanci. Vážia si, za koho a kde hrajú. Chelsea je iba na začiatku cesty, v prvej kapitole. Ale už teraz vidieť, že smer, ktorým sa vydala, je správny. Budú Modrí vládnuť svetovému futbalu? Prečo nie.