Main Content

Slovensko prekvapujúcim víťazom Nemeckého pohára. Gratulujeme chlapci...

nedeľa, 13. november 2011 17:54 | Autor: Martin Gregor

Slovensko prekvapujúcim víťazom Nemeckého pohára. Gratulujeme chlapci...
Slovensko prekvapujúcim víťazom Nemeckého pohára. Gratulujeme chlapci... | zdroj: Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA, zdroj citácie SITA

Slovenská reprezentácia odchádzala na Nemecký pohár so skromnými vyhliadkami. Novému trénerovi národného mužstva Vladimírovi Vůjtkovi sa totiž pred turnajom ospravedlnilo hneď 16 hráčov, ktorí mali tvoriť gro reprezentácie so zreteľom na budúcoročne MS. Mladé neskúsené mužstvo, ktoré sa tvorilo len pár dni pred turnajom, však všetkých doma milo prekvapilo.

Po víťazstvách nad výberom USA a domácou reprezentáciou Nemecka si dnes poradili aj s pre nás tradične veľmi nepríjemným tímom Švajčiarska. Po víťazstve 2:1, ktoré sa zrodilo vďaka dvom gólom v tretej tretine si Slováci prekvapujúco odnášajú z Mníchova víťazný pohár. Podobný úspech sa Slovákom podaril v rokoch 1997 a 2006, teda v časoch, kedy bol náš hokej na vrchole, alebo sa k nemu len blížil.

Švajčiari boli v úvode stretnutia aktívnejší a sériu šancí korunoval Pestorini gólom v 12. minúte. Druhá tretina bola nesmierne vyrovnaná, dominovali v nej predovšetkým výborní brankári na oboch stranách klziska. Slováci vstúpili do záverečnej tretiny odvážne a za zvýšenú aktivitu v útočnom pasme dostali odmenu v podobe gólov Marcela Hossu a Hudáčka.

Charizmatický tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek, ktorý si snáď nemohol vysnívať krajšiu premiéru na lavičke národného tímu, neskrýval po stretnutí radosť, no zároveň upozornil, že  náš výkon nebol bezchybný. "Vstup do prvej tretiny sme mali vlažný. Chlapci vedeli, že už sú víťazmi turnaja a chýbala im potrebná motivácia. Počas prvej prestávky sme si v kabíne povedali, že musíme zvýšiť tempo a od 25. min sme sa vrátili k výkonom z predchádzajúcich zápasov proti Švajčiarsku a USA. V záverečnom dejstve sme vystupňovali tlak a otočili stretnutie. Po tomto turnaji mám dobré pocity, milo ma prekvapili najmä brankári a mladí hráči."

Dominik Graňák, jeden z najskúsenejších hráčov v našom mužstve (a zároveň kapitán tímu) vyzdvihol predovšetkým dobrý kolektív a dôsledné plnenie trénerových pokynov. "Teší nás, že sme triumfovali aj v záverečnom súboji na turnaji. Hrali sme veľmi dobre ako kolektív. Podarilo sa nám plniť trénerove pokyny, defenzíva až na malé zaváhania fungovala veľmi dobre. Nemožno vynechať ani brankárov, ktorí chytali vynikajúco. Úspech nám prinieslo aj výborné celoplošné korčuľovanie."

S bilanciou troch výhier v troch zápasoch a so skóre 10:4 sa stali Slováci jasným víťazom tohto ročníka Nemeckého poháru. Viac než triumf na turnaji nás môže tešiť skutočnosť, že po období veľmi slabých výkonov reprezentácie v prípravných turnajoch prišiel svetlý moment. Ten je zároveň signálom, že snaha o postup do štvrťfinále MS (čo by nám zabezpečilo miestenku na zimnú olympiádu 2014) nemusí byť márna. 

Slovensko - Švajčiarsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Góly: 44. Marcel Hossa (J. Mikúš), 50. L. Hudáček (M. Hovorka, Michel Miklík) - 12. Pestoni (Chiesa)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bauer, Jablukov - Hurtik, Iwert (všetci Nem.)

Otázka pre vás

Ktorí hráči vás najviac prekvapili?