Main Content

Prečo Messi Ronalda (ne)prekonal?

sobota, 28. september 2019 13:51 | Autor: Filip Chudý

Lionel Messi s cenou The Best
Lionel Messi s cenou The Best | zdroj: TASR

Messi síce získal cenu The Best, ale najlepším v roku 2019 zatiaľ stále nie je. Pri udeľovaní cien totiž vládne vo svete futbalu neporiadok.

Komentár Filipa Chudého

Lionel Messi je opäť na futbalovom tróne, Messi sa odpútal od Ronalda, argentínsky fenomén sa stal najlepším hráčom roka, to sú asi také základné výpisky z médií, ktoré takto reagovali na to, že Messi získal od FIFA cenu The Best. Aj jej názov teda hovorí o tom, že by mal byť ten najlepší, lenže ono to je iba čiastočná pravda. Problém je totiž ten, že pri určovaní najlepšieho futbalistu sveta vládne poriadny neporiadok.

Hoci prezident FIFA Gianni Infantino zdôrazňoval pri odovzdávaní cien, že Messi a Megan Rapinoeová sú vďaka zisku tejto ceny oficiálne najlepší, vec sa má v skutočnosti tak, že najlepší futbalista je ten, kto dostane do rúk Zlatú loptu, čiže dlhoročne uznávaný symbol pre futbalového kráľa. A ako dobre vieme, tá sa bude odovzdávať až v závere tohto roka, pričom ju má pod palcom magazín France Football.

The Best FIFA Football Award sa konalo zatiaľ len štvrtýkrát. Dvakrát túto cenu získal Cristiano Ronaldo, minulý rok Luka Modrič a teraz Messi. Zlatá lopta sa udeľuje od roku 1956, ale išlo dlhé obdobie len o cenu pre najlepšieho európskeho hráča. Až v roku 1995 sa to zmenilo, pričom hneď vyhral Libérijčan George Weah. FIFA v rokoch 1991 až 2009 mala vlastnú anketu pre určenie najlepšieho svetového futbalistu. V období 2010 až 2015 obaja organizátori sily spojili, čiže sme mali FIFA Zlatú loptu a hlavne vždy garantovaného len jedného víťaza. No od roku 2016 je v tom opäť bordel, keďže sa FIFA a France Football rozkmotrili.

Zatiaľ však odvtedy ešte nenastala bizarná situácia, že by získal Zlatú loptu jeden a cenu The Best niekto úplne iný. Ronaldo a Modrič vyhrali v daných rokoch obe trofeje. Ale keďže tohtoročné výsledky ankety The Best boli pomerne vyrovnané, je naozaj možné, že držiteľom Zlatej lopty 2019 bude niekto iný ako Messi.

Pre pripomenutie, zopakovali by sa tak roky s dvoma najlepšími hráčmi roka, čiže 1996 (ZL: Sammer, FIFA: Ronaldo), 2000 (Figo, Zidane), 2001 (Owen, Figo), 2003 (Nedvěd, Zidane) a 2004 (Ševčenko, Ronaldinho).

Nechceme tu teraz hovoriť, že Messi si ocenenie za tento rok nezaslúžil, ale fakt je, že aj on sám priznal, že to ideálna sezóna nebola. Titul v najlepšej lige sveta sa síce počíta, ale zbabraný záver sezóny všetko dovtedy pozitívne prekryl. Babrácke vypadnutie s Liverpoolom v Lige majstrov, sklamanie v národnom pohári a ďalší prepadák Argentíny na veľkom podujatí sú proste realita.

Pohľad na Virgila van Dijka krátko po tom, ako Infantino vytiahol z obálky Messiho meno, vystihol asi najlepšie, čo si o tom myslí. Cristiano Ronaldo vyjadril svoj názor už tým, že vôbec neprišiel. Pritom holandský stopér má za sebou životnú sezónu, v ktorej žiaril a mal obrovskú zásluhu na triumfe v Lige majstrov, čiže získal najvýznamnejšiu trofej sezóny. Ronaldo získal tiež ako Messi národný titul. Navyše pridal ďalší reprezentačný úspech, keď vyhral s Portugalskom Ligu národov. Obaja toho teda získali viac, preto naozaj neprekvapí, ak Zlatá lopta nepôjde do rúk Messiho. Ten hral síce väčšinu času výborne, čísla mal famózne, lenže v kľúčových momentoch sezóny nezabral.

A pridáme ešte jeden matematický postreh. Messi sa vraj šiestym titulom pre najlepšieho hráča roka odpútal od Ronalda, čo je hlúposť, lebo úspešnejší je Portugalčan. Ronaldo má totiž doma osem trofejí hovoriacich o tom, že je najlepší hráč roka. Päťkrát vyhral Zlatú loptu (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), dvakrát cenu The Best (2016, 2017) a raz FIFA Hráč roka (2008). A Messi ich má „len“ sedem. Päťkrát Zlatú loptu (2009, 2010, 2011, 2012, 2015), jednu cenu The Best (2019) a jedno ocenenie FIFA Hráč roka (2009).

Aj na tomto príklade vidieť, že sa z toho stáva celkom (ne)chutný guláš, ktorý najpopulárnejšej hre na svete neprospieva. Riešenie problému je pritom jednoduché. Kompetentní by však museli spojiť sily, aby bola len jedna anketa, v ktorej by sa udeľovala Zlatá lopta. Ale to je na samostatný príbeh. Teraz je proste situácia taká, že ak Messi nezíska aj Zlatú loptu 2019, nemožno zodpovedne prehlásiť, že je futbalovým kráľom tohto roka.