Main Content

Aké sú šance Martina Fehérváryho na prvý tím Capitals?

pondelok, 9. september 2019 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

Martin Fehérváry, ktorý bol draftovaný Capitals v roku 2018 v druhom kole, je momentálne na kempe mladíkov v zámorí a za Washington hrá aj na prípravnom turnaji. Na našu radosť, patrí medzi najlepších. Pozreli sme sa preto na to, aké sú jeho šance na NHL.

Momentálne v zámorí prebiehajú prípravné mini-turnaje, na ktorých dostávajú šancí talentovaní mladí hráči z organizácií NHL. V drese Washingtonu Capitals nám zatiaľ robí radosť obranca Martin Fehérváry, o ktorom počúvame spoza Atlantického oceána samé chvály. Výborný výkon a jeho parádne sólo z prvého stretnutia ste istotne videli.

Podstatnejšie, nielen pre Fehérváryho, ale aj pre všetkých mladíkov, ktorí chcú hrať NHL, bude hlavný kemp, ktorý začína približne v predposledný septembrový týždeň. Fehérváry presvedčil a šancu v ňom istotne dostane. Aby sa dostal do NHL však musí uspieť aj na samotnom kempe a ukázať realizačnému tímu, že je pripravený. 

Capitals v roku 2018 vyhrali Stanley Cup, v minulej sezóne zažili výbornú základnú časť a v prvom kole play-off prehrali s Carolinou Hurricanes 3:4 na zápasy. Klub by rád pokračoval v kvalitných výsledkoch a produkovaní dobrého hokeja. Predpoklady na to má.

Pozrime sa na obranu, ktorou Washington disponuje. Opomenieme mladíkov na úrovni „Fehyho“, pretože je jednoznačné, že ak chce Slovák uspieť, musí byť lepší ako rovesníci. Hlavné slovo v obrane Caps má Američan John Carlson, takpovediac dvojkou je Dimitri Orlov a o miesto sa nemusia báť ani Čech Michal Kempný a jeho krajan Radko Gudas, ktorý prišiel z Philadelphie Flyers. 

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

To hneď máme štyroch bekov. Ich dopĺňa 28-ročný Nick Jensen, ktorý podľa všetkého bude pravidelne hrávať a na súpiske sú aj Švéd Christian Djoos a Švajčiar Jonas Siegenthaler. Samozrejme, každý zo spomínaných hokejistov môže ísť na farmu, ak nebude predvádzať výkony, za ktorý je platený.

Práve Djoos a Siegenthaler je dvojica, cez ktorú by pre Martina Fehérváryho teoreticky mohla viesť šanca do prvého tímu Capitals. Samozrejme, dostať sa do NHL je náročné a udržať sa v nej ešte náročnejšie, ale poctivý slovenský obranca na to predpoklady má.

Netreba ale zabúdať na to, že nielen Severan Djoos, ale aj Švajčiar Siegenthaler sú starší ako slovenský obranca a majú viac skúsenosti so zámorským hokejom a rovnako tak s pomermi, ktoré za Atlantickým oceánom, čo sa hokejového sveta týka, panujú. 

Vymenovali sme sedem obrancov, to je počet, s ktorým väčšinou tímy do zápasu nastupujú. I keď, niektorí tréneri radi brávajú presne osem obrancov, niektorí zas šesť bekov. Keby sa „Fehy“ v kempe vypracoval na pozíciu najhoršie šiesteho defenzívneho muža, je veľká šanca, že by sme ho v NHL mohli vidieť pravidelne.

Ale nepredbiehajme. Hlavne, nech mu slúži zdravie a baví sa hokejom. Držíme palce.