Main Content

Ronaldo alebo Messi? V Afrike je číslom jeden Mohamed Salah

pondelok, 2. september 2019 08:10 | Autor: Jakub Vaverka

Mohamed Salah
Mohamed Salah | zdroj: TASR

Zvykne sa hovoriť – iný kraj, iný mrav.

Hovorí sa, že niektoré veci musia ľudia vidieť na vlastné oči, inak im neuveria. Vzhľadom na pointu nasledujúcich riadkov sa rozhodneme pre tento raz súhlasiť. Dlhodobo platí, že kapitán FC Barcelona Lionel Messi a útočná hviezda Juventusu Turín Cristiano Ronaldo, patria medzi najobľúbenejších futbalistov na svete. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že za uplynulú dekádu boli najobľúbenejší.

Chvíľkovo sa k ním zaplietli Neymar, Hazard či Bale, ale nejednalo sa o dlhodobé ohrozenie pozícií. Platilo to, s ohľadom na výnimky, na Slovensku, v Českej republike a aj keď ste vycestovali do zahraničia. Napríklad na dovolenku. Niečo futbalové? Barça, Real či v menšej miere Manchester United, Chelsea alebo Arsenal.

 Toto je ale minulosť. Teda minimálne v Afrike. Africký kontinent má nového hrdinu - Mohameda Salaha. Liverpoolsky útočník predvádza v každom zápase kvalitný výkon, dáva góly, prihráva na ne a je v úzkej svetovej špičke futbalistov. Presvedčili sme sa o tom počas krátkej cesty v Tunisku, kde Barcelona a Real Madrid išli do úzadia, rovnako tak Ronaldo ako taký a stále viac a viac vidieť fanúšikov a suveníry Salaha a Liverpoolu.

Niet sa čo čudovať, Salah sa stal akýmsi symbolom Egypta, symbolom Afriky a mnohí sa v ňom našli. Okrem toho, tento futbalista sa vyjadruje aj o geopolitických témach a podľa časopisu TIME je jedným z najvplyvnejších mužov sveta. V Afrike je trend jednoznačný. V Ázii je aktuálnou jednotkou Son z Tottenhamu. A my v Európe? Tu to je, ako už býva zvykom, veľmi pestré. A aj bude.