Main Content

El Shaarawy prekvapivo odchádza do Číny! Nie je sám, pridala sa hviezda Premier League

pondelok, 8. júl 2019 15:17 | Autor: Timotej Gašper

Marko Arnautovič
Marko Arnautovič | zdroj: TASR

Čínska Super League sa posilnila o ďalšie dve zvučné mená.

Keď sa pred rokmi začalo čoraz viac hráčov hrnúť na ďaleký východ, hovorilo sa o ruinovaní futbalu prostredníctvom peňazí a nekvalitného futbalu. Najčastejšími prípadmi boli starší hráči, ktorí v Číne dokázali na samom sklonku kariéry potešiť fanúšikov, pozdvihnúť úroveň klubu i ligy a v neposlednom rade rozprávkovo zarobiť. Státisíce eur týždenne poberali respektíve poberajú hráči ako Carlos Tévez, Ezequiel Lavezzi, Paulinho, Ramires či Hulk. Neskôr sa veľmi prekvapivo začali prestupy mladších futbalistov, ktorých kariéry neboli ani zďaleka ohrozené. Oscar, Yannick Ferreira Carrasco, Cedric Bakambu či Anderson Talisca patria k mladšej generácií hviezd v tamojšej Super League, no od pondelka sa ich zoznam výrazne rozšíril. 

Do Číny sa vo veku 26 rozhodol prestúpiť taliansko-egyptský krídelník Stephan El Shaarawy, ktorý dovedna hrával v AS Rím. Kedysi označovaný ako jeden z najväčších talentov svetového futbalu sa rozhodol pre Šanghaj Šenchua, pričom Rimania zarobili 16 miliónov eur. Píše sa, že rovnakú cifru si ročne Talian zarobí, čím sa zaradí medzi najlepšie platených futbalistov sveta. V klube pôsobí i známy útočník Odion Ighalo či stredopoliar Fredy Guarín, no ani oni nedokážu zatiaľ zvrátiť zlú formu, ktorej dôkazom je chvost tabuľky a len 12 bodov zo 16 zápasov. 

Druhým, no už menej prekvapivým, prestupom do Číny je Marko Arnautovič. Rakúsky „zlý chlapec“ bol kedysi hráč s náročnejšou povahou, no časom sa vo West Hame stal zodpovedným futbalistom i človekom, ako on tvrdí, pomohlo mu k tomu narodenie dcéry. Bývalý hráč Werderu, Stoke City či West Hamu sa vo veku 30 rokov rozhodol pre pokračovanie v neporovnateľne jednoduchšej lige a West Ham za jeho presun do Šanghaju SIPG zarobil 25 miliónov eur. SIPG je aktuálne na 3.mieste Super League a v tamojšom kádri sú tiež mená ako Hulk či Oscar, s ktorými by Arnautovič mohol vytvoriť údernú ofenzívnu zostavu.