Main Content

Basketbalový fanúšik Obama vyčíta milionárom z NBA nezhody

streda, 26. október 2011 15:30 | Autor: TASR

Prezident Spojených štátov amerických Barack Obama ako najvplyvnejší basketbalový fanúšik vyzval "miliardárov" medzi majiteľmi klubov NBA a "milionárov" z radov hráčov, aby začali myslieť aj na svojich priaznivcov a dohodli sa na novej kolektívnej zmluve.

Spor ohľadom jej obsahu stále blokuje začiatok novej sezóny. Komisár NBA David Stern už zrušil úvodné dva týždne základnej časti a po krachu iniciatívy federálneho mediátora hrozia ďalšie škrty.

Obama vo Večernej šou s Jayom Lanom televízie NBC poukázal na príklad podobnej situácie v NFL amerického futbalu, kde sa však hráči a majitelia dohodli bez toho, aby museli zasiahnuť do programu súťažného ročníka.

"Mali by sme byť schopní nájsť spôsob, ako preklenúť rozdiel v hodnote deviatich miliárd dolárov. Ide o fanúšikov, vďaka ktorým súťaž zarába toľké peniaze. Myslím si, že to je dostatočne pádny dôvod. Majitelia a hráči by si mali osvojiť takýto pohľad na vec," povedal známy basketbalový nadšenec Obama, ktorý tomuto športu venuje aj rekreačne.

Na palubovke sa už osobne stretol s viacerými hviezdami NBA. "Veľmi ma to znepokojuje. Obe strany si musia konečne uvedomiť, že zdrojom ich úspechu sú davy ľudí, ktorí minulú basketbal," dodal prezident USA.

Rokovania o novej kolektívnej zmluve stále stroskotávajú na rozdielnych názoroch vlastníkov a hráčov na platový strop a pomer deľby zisku zo súťaže.

© WEBNOVINY