Main Content

V NHL sa možno dočkáme nových pravidiel - pričinil sa o to aj McDavid

štvrtok, 13. jún 2019 10:25 | Autor: Marek Ďaďo

NHL logo
NHL logo | zdroj: TASR

Národná hokejová liga je skutočne pokroková súťaž, ktorá sa neustále vyvíja a snaží sa z hokeja vyťažiť to najlepšie. Aj preto sa často upravujú jednotlivé pravidlá. Tento týždeň bol predložený nový návrh, ktorého schválenie by upravilo hneď niekoľko herných situácií.

V kanadskom Toronte sa v utorok stretla komisia, ktorá odporučila, respektíve navrhla zmeny, ktoré by sa v NHL mohli objaviť už čoskoro. Ako uviedol portál sportsnet.ca, súčasťou tejto komisie sú mená ako Connor McDavidJohn Tavares, či legendárny Steve Yzerman.

A teraz už k spomínaným zmenám. Malo by pribudnúť pravidlo, kedy by mali rozhodcovia možnosť pomocou videa preskúmať svoje vlastné rozhodnutia. Tento krok je pochopiteľný hlavne po tom, čo „sudcovia“ výrazným spôsobom ovplyvňovali priebeh vyraďovacích bojov o Stanley Cup (samozrejme v tom negatívnom zmysle).

Po novom by mal hráč, ktorý nemá na hlave prilbu, okamžite opustiť ľadovú plochu. Brániaci tím, ktorého brankár podržal puk po strele spoza stredovej červenej čiary, nebude mať možnosť vystriedať a útočiace mužstvo si bude môcť vybrať, z ktorého miesta sa bude v útočnej tretine vhadzovať. 

Voľba miesta na vhadzovanie bude nasledovať aj po zakázanom uvoľnení, a rovnaký scenár nastane aj v prípade zahájenia presilovky, či v situácii, kedy brániaci tím posunie bránku, čo bude doplnené „trest“ v podobe zákazu striedania pre toto mužstvo.  

Miernej úpravy by sa mala dočkať aj tabuľka základnej časti - v prípade rovnosti bodov by sa na základe nových kritérií rozhodovalo o tom, ktorý tím sa bude v tabuľke nachádzať na vyššej priečke. Netreba však zabúdať, že všetky vyššie spomínané návrhy musia byť schválené Hráčskou asociáciou NHLPA a radou guvernérov NHL.