Main Content

Slovenský hokej v slzách, zomrel legendárny tréner a dlhoročný hráč Slovana

sobota, 13. apríl 2019 18:27 | Autor: TASR

Ján Starší
Ján Starší | zdroj: TASR

Bratislava 13. apríla (TASR) - Niekdajší hokejista a legendárny tréner Ján Starší zomrel v sobotu vo veku 85 rokov, keď podľahol dlhej chorobe. Informáciu pre TASR potvrdil hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Peter Jánošík.

Ján Starší sa narodil 17. októbra 1933 v obci Sokolče. Takmer celú aktívnu kariéru absolvoval ako útočník v Slovane Bratislava. Na medzinárodnej scéne získal ako hráč jednu striebornú a dve bronzové medaily z majstrovstiev sveta. Ako tréner československého reprezentačného výberu sa podpísal pod dve zlaté, štyri strieborné a jednu bronzovú medailu zo svetových šampionátov. Na trénerskom konte má aj striebro zo zimných olympijských hier 1976 a rovnakú medailu aj z historicky prvého ročníka Kanadského pohára.

Členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa stal v roku 1999 a o tri roky neskôr ho zaradili aj medzi členov Siene slávy slovenského hokeja. V roku 2003 dostal od vtedajšieho prezidenta Slovenskej republiky Rufolfa Schustera Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.