Main Content

Výborná správa pre ligu: Aj Trenčín môže vypadnúť…

nedeľa, 7. apríl 2019 16:58 | Autor: Filip Chudý

Vľavo Adrián Slávik (Trenčín) a vpravo Patrick Kojo Asmah (Senica)
Vľavo Adrián Slávik (Trenčín) a vpravo Patrick Kojo Asmah (Senica) | zdroj: TASR

„Boj“ o posledné priečky najvyššej slovenskej súťaže sa zamotal, čo je dobre. Dopomohol k tomu hlavne nástup Zlatých Moraviec a tragická hra Trenčína.

Komentár Filipa Chudého

Mesiac dozadu, po konci základnej časti Fortuna ligy sme napísali, že budeme potrebovať riadny zázrak, aby v tomto ročníku súťaže nastali vzrušujúce momenty, na ktoré sa bude spomínať. To stále platí, ale aspoň sa vykresala malá iskierka nádeje, že nebudeme do posledného kola zívať od nudy.

Netýka sa to skupiny o titul, lebo tam je to ešte nudnejšie, ako to bolo na jej začiatku. Slovan zvýšil svoj náskok, pričom matematické potvrdenie titulu je už len otázkou dní. Žilina a Dunajská Streda si poistili pohárové priečky, ale to sa dalo čakať. Lebo Ružomberok proste nemá tak široký a vlastne ani kvalitný káder na to, aby mohol väčšiu stratu dobehnúť. Michalovce a Sereď si už len užívajú bezstarostné chvíle, keď nemusia nič. Preto vôbec neprekvapuje, že drvivá väčšina súbojov v hornej šestke pripomína priateľské zápasy.

A to je veľmi zlé pre náš futbal, lebo keď v lete príde k suverénne najpodstatnejšej konfrontácii v rámci celej sezóny, nebudú slovenskí zástupcovia dostatočne pripravení na náročné nástrahy pohárovej Európy. Tam budú čeliť ťažkým a vypätým situáciám, aké počas tohto ročníka našej ligy nezažili. Slovan, Žilina a Dunajská Streda neabsolvovali v tejto ligovej sezóne ani jeden zápas o všetko. Belasí a DAC také mali naposledy minulé leto, pričom v nich vyhoreli. Žilinčania si nervy precvičujú aspoň v Slovenskom pohári, no keď im robia problém aj Michalovce…

Už pred nadstavbou sme upozorňovali, že zrejme len v skupine o záchranu nás môžu čakať „zápasy na krv“, čo sa potvrdilo, ale zároveň sme milo prekvapení, že sa do reálneho boja o záchranu namočili aj Trenčín s Podbrezovou. Nevylučovali sme to, len sme nepredpokladali, že Podbrezovčania môžu byť za hlupákov, ak klesnú v tabuľke, resp. Trenčania budú pokračovať v druholigových výsledkoch z druhej polovice základnej časti. Samozrejme, „železiari“ si ešte stále držia prvoligovú pozíciu a Trenčín sa môže prebrať, ale buďme radi za tento stav. Čím viac klubov bude bojovať o holú ligovú existenciu, tým lepšie pre súťaž.

Za všetko môžu Zlaté Moravce, ktoré po jeseni väčšina už videla v druhej lige. My sme do nej pred jarou v prognózach posielali Senicu, pričom si dovolíme povedať, že ak by Záhoráci nevyhrali v sobotu nad Trenčínom, už si mohli začať pomaly baliť ligové kufre. V tom prípade by totiž mali sedembodovú stratu aspoň na barážové miesto a o súťaž nižšie by ich psychicky tlačila aj dlhá séria bez ligovej výhry. Tú totiž prerušili od prvej polovice novembra minulého roka až na desiaty pokus. Či ich to nakopne, to sa len uvidí. Ale ak nie, jedna lastovička prvoligovú jar nezachráni.

Zlatomoravčania sa naštartovali vďaka víťaznému gólu v nadstavenom čase doma proti Senici, čím započali víťaznú sériu, ktorá má zatiaľ tri dieliky. ViOn síce nehrá pekne, ani súperov herne neprevyšuje, ale vyhráva a zbiera body, čo je v boji o záchranu najdôležitejšie. Práve účelná hra na výsledok je to, čo chýba už jeho priamym konkurentom v boji o záchranu.

Po sobote sú totiž namočení aj Trenčania a Podbrezovčania. Ak by svojich súperov porazili, získali by dôležitý, ba možno rozhodujúci bodový vankúš. Takto nemajú nič, akurát tak modriny po tvrdom páde do záchranárskej reality.

Problémom Trenčína je to, že akoby si v klube stále neuvedomovali vážnosť situácie. Je síce pekné, že vyradili Feyenoord, ale realita je taká, že od ich konca v pohárovej Európe horší tím v lige nie je. A o tom nehovoria len dosiahnuté výsledky a počet bodov, ale aj hra, pretože tá sa skladá aj z defenzívy, nie iba ofenzívy… Veď poraziť súčasný Trenčín nie je žiadne umenie. Jeho súperom doslovne stačí len nakopnúť dopredu hocijakú loptu a nesúlad v trenčianskych radoch sa o ostatné postará. A to nepreháňame, veď si pozrite inkasované góly AS. Ak sa chcú Trenčania zachrániť, mali by konečne začať hrať na výsledok a nie na krásu.

Týka sa to aj Podbrezovej, ktorá sa snaží rozbehnúť biznis model cez manažérsku agentúru, ktorá prebrala opraty v klube. No najprv sa musí udržať prvá liga, až potom možno predávať hráčov…

Konzument Fortuna ligy však môže byť potešený, že keď už nič iné, aspoň boj o záchranu môže byť v tomto ročníku o niečo chutnejší.