Main Content

Corgoň liga: Predstavenie fanklubov (1.): Rozhovor s fanklubom MŠK Žilina

sobota, 17. apríl 2010 08:09 | Autor: Štefan Álló

Corgoň liga: Predstavenie fanklubov (1.): Rozhovor s fanklubom MŠK Žilina
Corgoň liga: Predstavenie fanklubov (1.): Rozhovor s fanklubom MŠK Žilina

Pred časom sme Vám priniesli rozhovor s predsedom fanklubu FK Senica. Tento krát sme o rozhovor poprosili Michala Kolárika, predsedu Fan Clubu MŠK Žilina, ktorý nám ochotne odpovedal na naše otázky.

Po jeseni bola Žilina na čele tabuľky Corgoň ligy, kde je aj doteraz. Štadión po prestavbe je zatiaľ  najmodernejším stánkom v lige. Ako predseda fanklubu, ako by si hodnotil  uplynulý polrok?

Jeseň by som rozdelil na dve časti: pohárovú a ligovú. V Európskej lige sa nám darilo, chalani mali na postup do skupiny, ale v odvete s Partizanom Belehrad súpera s ničím neprekvapili, a ten ich potrestal. Napriek tomu sa opäť ukázalo, že Žilina, hoci po odchode viacerých opôr a napriek trénerskej výmene, nič nestratila na svojej sile, práve naopak. Dostali šancu noví hráči, odchovanci, ktorí sa uviedli dobre.
V lige sa mužstvu darilo, trochu hnevá vypadnutie z pohára, ale inak je s účinkovaním spokojnosť. Tím síce dával málo gólov, ale bodoval a bojoval, a to je podstatné. Vedieme zatiaľ ligu, síce iba s bodovým náskokom. Jediné, s čím sa dá vyjadriť nespokojnosť na jeseň, sú slabé návštevy. Futbal nemá pevné miesto v programe ľudí v Žiline a na okolí. Bohužiaľ, nie je to tak ako kedysi, keď bol zápas sviatkom a všetci o ňom hovorili už týždeň dopredu.

Ako si spokojný s fungovaním fanklubu?


S fungovaním fanklubu je spokojnosť. Horšie je to s počtami fanúšikov v kotli na jednotlivých zápasoch. Tie sa pohybujú od pár ľudí až po niekoľko stoviek. Nie všetci v kotli sú členmi fanklubu, v Žiline sú viaceré skupiny. My ako fanúšikovia sme sa mohli konfrontovať s najlepšími skupinami v Európe (Torcida, Grobari) a zažiť neopakovateľné výjazdy do Moldavska, Chorvátska a Srbska. Hanbu sme si neurobili a ukázali sme, že napriek vyjadreniam niektorých strán, že nám hrozí za hranicami Chorvátska pomaly istá smrť, sme dokázali, že náš klub je pre nás viac, ako strach o život. Na žiadnom zápase nechýbali fanúšikovia Žiliny, atmosféru sme sa snažili robiť všade čo najlepšiu. Fandenie malo stúpajúcu tendenciu, sklamaním je iba posledný zápas v Prešove. Dúfam, že sa všetci z neho poučili.

Čím to je, že vonku nemá mužstvo takú podporu, ako napríklad Slovan či Trnava?

Výjazdové počty nebudú zrejme u nás nikdy také, ako má Slovan, či Trnava, tam je to dané dlhoročnou tradíciou, ale je treba uznať, že sme v počte ľudí a výjazdov jeden z najaktívnejších táborov na Slovensku. Jazdíme všade, aj uprostred týždňa, nie síce po stovkách, ale sme všade. V našej lige je iba málo takých, ktorí sa ukážu na Slovane, v Trnave, alebo v Košiciach.

Vo futbale sa veľa hovorí o peniazoch. Má aj váš fanklub rozpočet? Ak áno, ak to nie je tajné, s akým rozpočtom hospodárite? Aké sú vaše zdroje financií  a na aké činnosti má fanklub výdavky?

Fanklub nemá pevný rozpočet. Sme občianske združenie, máme živnosť, vedieme si účtovníctvo a odvádzame dane. Financie získavame z predaja suvenírov fanklubu a organizovania zájazdov, investujeme ich spätne do vlajok, choreografií na zápasoch, stratových výjazdov, organizovali sme nedávno turnaj fanúšikov a podobne. Určite na tom nebohatneme, ako si niektorí naši neprajníci myslia. Všetci vo fanklube obetujeme tomu svoj voľný čas, prácu, rodinu, dovolenky, ale baví nás to.

Keď sme už pri číslach, koľko má váš fanklub členov?

Fanklub má v súčastnosti okolo 30 registrovaných členov. Ostatní, ktorí chodia aktívne fandiť na zápasy, sú neorganizovaní, ale spolupracujeme s nimi. Niekedy viac, inokedy vôbec.

Aké má fanklub ciele?

Ciele sú jasné: pomôcť hlasivkami a čo najpočetnejšou prítomnosťou hráčom k zisku titulu v Corgoň lige a následne sa čo najlepšie prezentovať po fanúšikovskej stránke v európskych pohároch. Radi by sme po dvoch ročníkoch zimného turnaja fanúšikov MŠK Žilina zorganizovali aj jeho letnú verziu.

Akými výsledkami mužstva by si bol spokojný na konci jari?

Potešil by ma zisk titulu a postup do skupinovej fázy Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Bola by to pre klub aj pre fanúšikov ďalšia výzva a myslím si, že hanbu by si nikto z nás nespravil.
    
Ďakujem za rozhovor!